Marea Barieră de Corali are peste 100 de insule exotice unice în lume și pare un adevărat Paradis pe Pământ, însă este în pericol. Dacă îți dorești să vizitezi cei 3000 km (1800 mile) care sunt cunoscuți pentru culorile foarte vii, ce oferă o experiență subacvatică spectaculoasă, ar trebui să te grăbești. Printre atracțiile acestei zone sunt pereții de corali, bureții de mare, diverse moluște, raci, delfini, peste 1500 de specii de pești tropicali, mai mult de 200 de tipuri de păsări, în jur de 20 de specii de reptile, broaște țestoase uriașe și creveți gigant, care au peste 120 de ani.
Cu toate acestea, înainte de anul 2016 fuseseră doar două incidente izolate de albire în două decenii, respectiv anii 1998 și 2002. Dr. James Kerry de la James Cook University a declarat că este ”surprins de faptul că va trebui să urce din nou în avion anul acesta pentru a putea supraveghea cu minim de impact asupra mediului, din aer, transformările fără precedent”. Albirea de anul trecut este cea mai mare înregistrată până acum și a atacat mai ales partea de nord, în timp ce de curând s-a îmbolnăvit și partea centrală. Același specialist a pus înrăutățirea situației pe baza ciclonului Debbie, care a lovit Queensland în luna martie.
Această decolorare a florei marine se datorează și faptului că temperatura apei a crescut și a făcut astfel ca algele să fie expulzate, ceea ce a diminuat din energia coralului și l-a făcut să albească. Dacă temperaturile vor rămâne la fel de ridicate, coralul va muri până la urmă și asta va duce la dispariția anumitor specii de pești, moluște și chiar mamifere. Josh Frydenberg, Ministrul Mediului și Energiei din Australia, a fost de acord cu faptul că schimbarea climei este inamicul numărul 1 al Marii Bariere de Corali.
În octombrie 2016, revista Outside a publicat un anunț mortuar pentru această zonă, articol ce a fost apoi criticat și considerat prematur, însă publicația Nature a realizat un studiu care arăta că imense porțiuni din partea de nord au murit deja din cauza temeraturii apei, datorate încălzirii globale.