Trebuie sa fi fost frica naturala a omului pentru luminile magice, ciudate, care se deplaseaza pe cer, carora le-au atribuit calita?i de zei au dus la dezvoltarea astrologiei. in forma sa moderna, astrologia se bazeaza pe afirmatia ca pozitiile aparente ale anumitor obiecte din sistemul solar, la momentul in care se naste un om sunt corelate intr-un fel cu personalitatea lui sau a ei, cu activitatile pe care le va desfasura, cu preferintele si chiar cu evenimentele majore ale vietii - accidente, casatorii, divorturi etc.
Se spune ca stelele - la inceput doar Soarele, Luna precum si celelalte cinci planete cunoscute in vechime, Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn - pot determina cea mai buna zi pentru a cere sefului o marire de salariu, pentru a merge la dentist sau pentru a lua un tratament. Nu exista nici un fel de explicatie cu privire la cum si de ce acest putem face aceste lucruri. De asemenea, nu exista nici o conventie cu privire la ceea ce conduce la ideea ca pozitiile planetelor vorbesc despre trasaturi specifice sau experiente inedite. Este aproape sigur insa ca astrologia actioneaza in acelasi fel, ca o tema natala ridicata de mai multi astrologi va complica interpretarea doar aparent pentru ca intr-un final rezultatul va fi acelasi. Momentele si situatiile descrise au dus insa la un rezultat comun si sunt, de regula, atat de generale incat ele se pot aplica la aproape toti oamenii astfel ca, in prezent, verificarea tuturor semnificatiilor este o adevarata imposibilitate.
Atunci, cum de credem totusi in astrologie? Cum spuneam, raspunsul trebuie sa fie faptul ca omul a inteles, destul de repede, ca Soarele este o sursa de caldura si lumina, de viata, ca Luna influenteaza mareele, ca sub influenta lor ciclurile astrale afecteaza oamenii, ca acestia au efect asupra stabilitatii emotionale. Poate pentru ca este prima forma de cercetare, e drept empirica, a cerului, este protostiinta care s-a mulat pe cultura noastra intratat incat a ajuns sa se confunde cu ea. Astrologia este insa, fara indoiala, cea mai veche si, in acelasi timp, cea mai populara forma de stiinta care si-apastrat atuurile inceputului pana in prezent.
Aceste descoperiri au fost baza teoriei generale ale astrologiei. Unul dintre cele mai timpurii artefacte astrologice care a ajuns la noi, provine din Orientul Mijlociu si are o vechime de aproximativ 15.000 i.Hr.; acesta se refera la evolutia celui mai vechi sistem agricol - gradinaritul si consfiinteste faptul ca exista o diferenta intre calitatea luminii de dimineata si a celei de dupa-amiaza si ca de momentul in care se face insamantarea depinde cresterea si calitatea plantelor.
Babilonul secolelor al 18-lea si al 17-lea i.Hr. era bantuit din plin de superstitii, iar inteleptii vremii au vazut in acestea o modalitate de a nota toate cate se intamplau spre invatatura pentru cei ce vor veni, asa au fost notate muscaturile de animale, visele, felul in care zboara pasarile, conformatia fetei unui nou-nascut - cand o femeie va avea un copil cu urechile mici, casa va cadea in ruina, precum si excentricitati, de tot felul, cum ar fi, de exemplu, aparitia in casa a unui porc cu frunze de palmier in gura.