Să-ți rezervi timp pentru tine poate însemna să dormi mai mult, să faci o anumită activitate relaxantă sau să-ți suni o prietenă. În loc să-ți faci mustrări de conștiință că iei o pauză de la muncitul acasă sau că nu mai lucrezi la romanul tău și că trebuie să te pregătești pentru maraton, mai bine te bucuri de timpul liber și asculți un podcast, citești o carte sau faci o baie cu spumă.
1. Începe-ți ziua meditând
Studiile au arătat că tehnicile de meditație ajută la îndepărtarea anxietății, îmbunătățesc calitatea somnului și scad tensiunea. Acestea, combinate cu exerciții de respirație, te fac să te relaxezi și normalizează bătăile inimii.
2. Fă o baie caldă
Permite-ți „luxul” de a sta dimineața cât vrei într-o cadă plină cu apă caldă și spumă. Pe lângă faptul că va face bine mușchilor, te va pregăti pentru ziua pe care abia o începi. Pentru și mai multe beneficii, adaugă uleiuri esențiale precum levănțică, trandafiri, aloe și gălbenele.
3. Ascultă „muzică” relaxantă
Unele persoane au o reacție ca de gâdilat când aud anumite sunete precum cel de păr tăiat, zgârieturi pe piele sau perete și șoapte, indiferent de cuvinte. În acest sens, există multe filmulețe pe internet, care te pot ajuta.
4. Aplică-ți o mască de față
Și nu, aici nu ne referim la măștile de protecție ci la una hidratantă, răcoritoare și relaxantă. Pe piață există foarte multe variante care promit rezultate uimitoare: măștile pe bază de clei sunt foarte bune pentru purificarea tenului, în timp ce acelea cu acid salicilic reduc inflamațiile. De asemenea, poți să-ți faci singură o mască acasă din gălbenuș de ou, miere, ulei de măsline și lapte.
5. Apucă-te de yoga
Când vine vorba despre a avea grijă de corpul tău, cel mai bun lucru pe care-l poți face este să te întinzi bine. Pentru început, încearcă să faci mișcări lente și să intri cum trebuie în poziția corectă, fiecare poziție menținând-o pentru 3 până la 5 minute.
6. Fă o plimbare
Nu rata nici o șansă de a merge într-un loc liniștit, fără copii, partener sau colegi de apartament. Mersul pe jos va susține producția de endorfine, iar faptul că vei fi în mijlocul naturii îți va permite să te concentrezi mai bine.
7. Pauză de electronice
Cu atât de multe aparate prin jurul tău, este și greu să trăiești clipa. Lasă e-mail-urile deoparte, nu mai scrie mesaje și nu intra pe social media, pentru a-i oferi creierului tău măcar o zi de relaxare. Lasă-ți prietenii apropiați să știe că o să fii indisponibilă, ca să nu se sperie, și pune pe cineva să aibă grijă de telefonul tău, ca să nu fii tentată să-l controlezi.
8. Fă curățenie
Un spațiu dezordonat își pune amprenta asupra productivității tale și face din această perioadă de stat acasă una mai puțin plăcută. În plus, vei resimți o eliberare atunci când scapi de obiectele inutile din viața ta, care doar îți ocupau spațiu.
9. Automasaj
Dacă respecți regulile de distanțare socială, e imposibil să-ți faci o programare la salon pentru un masaj de relaxare, dar există mai multe tehnici de automasaj, pentru a scăpa de tensiunea din umeri sau picioare. Poți urmări tutoriale online, pentru a învăța ce trebuie să faci sau te poți ghida după hărțile de presopunctură.
10. Mănâncă ce vrei
Pe termen lung, nu te vei simți prea bine, dacă în fiecare zi vei mânca doar mâncare nesănătoasă, dar o masă de răsfăț n-a făcut rău nimănui. Desigur, a mânca sănătos este și aceea o metodă de a avea grijă de tine, dar când chiar vrei să te relaxezi, nimic nu este mai plăcut decât o felie de pizza și un suc.
10 idei pentru a avea singură grijă de tine
Beneficiile îngrijirii de sine au fost subliniate de foarte multe studii, iar cercetătorii sunt de părere că dacă ai grijă de tine reduci stresul, îmbunătățești sănătatea emoțională și ai per total o calitate mai bună a vieții.