Iată 10 fapte care sunt, de fapt, dăunătoare pentru sănătatea ta, fiind extrem de neigienice.
1. Cufunzi vasele din chiuvetă în apă
Chiuveta este mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, aici întâlnești salmonella, diverși bacili și chiar stafilococi. Ca să eviți deranjarea la stomac este necesar să speli chiuveta nu doar după ce speli vasele ci și după ce aceasta ia contact cu diverse alimente, cum ar fi pește, carne, lactate și legume.
2. Te speli pe mâini cu apă caldă
Unii cercetători afirmă că temperatura apei nu influențează numărul de microbi distruși ci timpul petrecut la spălarea mâinilor este mai important, deoarece în 5 secunde n-ai spăla mai nimic, dar în 30 ai putea distruge toate bacteriile de pe mâinile tale. Prin splălarea pe mâini deseori în apă caldă scazi eficiența barierei protectoare a pielii și te poți irita.
3. Faci sport machiată
Câteodată de duci repede de la muncă către sala de sport și nu mai acorzi atenție machiajului, deoarece oricum urmează să faci un duș la sfârșit, dar trebuie să știi că pielea are nevoie să respire în timpul antrenamentului și să se curețe singură, iar dacă ești machiată, porii tăi se vor înfunda și vei avea probleme cu tenul. Așadar, demachiază-te înainte să începi ora de aerobic sau tras de fiare.
4. Folosești uscătorul de mâini
Faptul că nu atingi uscătorul cu mâinile creează doar iluzia că acesta este un mediu curat. De fapt și de drept, uscătoarele electrice sunt destul de neigienice, deoarece prind bacteriile din aer și le împrăștie prin fluxul de curent, acestea intră apoi în plămânii tăi sau se fixează pe piele. Prosoapele de hârtie sunt mai eficiente și mai curate decât uscătoarele electrice.
5. Folosești de mai multe ori aceeași sacoșă de cumpărături
O sacoșă folosită de mai multe ori acumulează germeni în 99.9% din cazuri. De exemplu, dacă ai cărat carne crudă, chiar ambalată fiind, bacteriile se vor răspâni și la alte produse, mai ales fructe și legume. Soluția este să folosești pungi de unică folosință sau sacoși pe care le poți spăla după fiecare utilizare.
6. Tai legumele pe același tocător cu carnea
Dr. Charles Gerba, microbiolog de profesie, susține că pe un tocător există cu 200 de bacterii mai mult decât pe un scaun de WC, tocmai de aceea nu este indicat să tai salată pe el. După ce ai tăiat carne crudă, tocătorul se contaminează cu salmonela și campilobacter, cele mai răspândite motive de toxiinfecție alimentară. Soluția este să folosești două placi diferite și să alegi unele de sticlă sau lemn.
7. Folosești aparatul de făcut cafea de la birou
Rezervorul unui aparat de cafea este locul unde se înmulțesc diverse bacterii și acolo există mai multe bacterii decât pe clanța ușii de la baia din casa ta. Pentru a-ți proteja sănătatea, spală cât mai des poți filtrul de cafea cu apă foarte caldă și detergent și fă doar câte o porție de cafea.
8. Ții telefonul în geantă
Ți se poate părea că geanta sau rucsacul sunt locuri mai sigure și mai curate în care să-ți pui ustensilele, pentru că acolo sunt complet protejate de mediul înconjurător, dar acest lucru este fals. Este mai bine, ca pe perioade scurte să-ți ții telefonul (cu tot cu husă) în buzunar, deoarece așa se contaminează mai puțin. Un telefon normal este de 10 ori mai murdar decât o toaletă, deci este mai bine să-l cureți pe al tău în fiecare zi cu un șervețel umed.
9. Speli hainele de iarnă doar primăvara
Specialiștii recomandă să-ți speli eșarfele, fularele, căciulile și mănușile la fiecare 1-2 săptămâni, deoarece ele sunt mereu în contact direct cu gura și nasul. Aceste articole de îmbrăcăminte acumulează constant mizerie și sistemul imunitar este slăbit din cauza contactului cu aceste materiale.
10. Dezgheți alimentele la temperatura camerei
Te gândești destul de rar la temperatura din casă și ce influență are dezghețul asupra calității alimentelor, dar dacă nu știai deja, trebuie să afli că să lași pește sau carne într-un bol, pe masă, este foarte periculos. Pentru a preveni răspândirea microbilor, este mai bine să lași alimentele la decongelat în frigider.
10 lucruri pe care le faci și-ți strică sănătatea
Majoritatea oamenilor sunt siguri că ceea ce fac pentru a se proteja este în regulă, se usucă pe mâini, spală vasele în multă apă și beau mereu câte o cană de cafea dimineața, dar adevărul este că uscătoarele de mâini cu aer împrăștie infecțiile, o chiuvetă udă este mai periculoasă decât un vas de toaletă și o cană curată preia microbii espresorului.