Cercetătorii au descoperit deja foarte multe despre Univers, dar cred că mai este încă foarte mult de aflat. Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri care ți-au scăpat din vedere.
1. Everest nu este cel mai înalt vârf din lume
Vulcanul Mauna Kea are o înălțmine de 4205 m deasupra nivelului mării, dar cea mai mare parte din el se alfă, totuși, sub apă. Deci dacă am măsura de la bază până în vârf, Mauna Kea are înălțăimea de 10203 m, adică cu 1355 m mai mult decât Everest.
2. Atmosfera Pământului are graniță
Linia Karman este internațional acceptată ca fiind plasată la o altitudine de 100 km deasupra nivelului mării. Deși nivelul atmosferei Pământului se termină mult mai departe, această linie a fost recunoscută drept granița oficială dintre atmosferă și spațiu.
3. Cel mai uscat loc este în Antarctica
Este foarte răspândită părerea conform căreia cel mai uscat loc de pe Pământ este deșertul Atacama din Chile, pentru că acolo n-a mai plouat de foarte mulți ani, dar Văile uscate din McMurdo, Antarctica n-au văzut nici o picătură de apă de 2 milioane de ani, iar vântul atinge 320 km/h.
4. Apa proaspătă reprezintă doar 3% din toată apa de pe Pământ
Mările și oceanele dețin 97% din totalul apei de pe Pământ, apă nepotrivită consumului uman. Restul de 3% se împarte între ghețari și Lacul Baikal.
5. Cel mai vechi templu din lume are aproximativ 12000 de ani
Gobekli Tepe, cel mai vechi templu din lume, este situat în sudul Turciei și cercetătorii cred că au descoperit pe stâlpi gravuri care demonstrează că acum 11000 de ani o cometă a lovit Pământul, ceea ce a făcut temperatura să scadă foarte mult și brusc.
6. Luna a făcut parte din Pământ
Cercetătorii suedezi sugerează că acum 4.56 miliarde de ani, Pământul s-a lovit de o altă presupusă planetă, Theia, dispărută între timp, și astfel s-a desprins singurul satelit permanent al acestei planete, Luna. Aceastăp credință pornește de la faptul că Luna are concentrația de oxigen și titanium foarte asemănătoare cu a Pământului.
7. Continentele se vor reuni în 250 milioane de ani
Acum 335-174 milioane de ani a existat un super mare continent, Pangea, care s-a rupt în două și a format Laurasia și Gondwana apoi acestea s-au separat în cele șapte continente cunoscute astăzi. Cercetătorii cred că aceste continente se vor uni din nou în 250-300 milioane de ani și vor forma Pangea Ultima.
8. Un organism unicelular a cauzat prima extinție în masă
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology sugerează că o bacterie pe nume Methanosarcina a apărut brusc în oceane acum 253 milioane de ani și a dus la dispariția a 90% dintre creaturile de atunci ale planetei. Aceasta este singura dispariție în masă a insectelor și a oferit posibiliatea unică de evoluție a Archosaurusului, din care se trage crocodilul.
9. Cea mai mare parte a Pămâtului rămâne mereu pe întuneric
După cum știm, Oceanele ocupă 71% din apele de pe suprafața Pământului și lumina solară nu pătrunde în adâncurile lor, așa că marea majoritate a planetei rămâne mereu pe întuneric.
10. State vecine au o diferență de fus orar de 24 ore
În ciuda faptului că Samoa Americană este la doar 2000 km de Linia Insulară a Kirbati-ului, diferența de fus orar dintre cele două este de 25 ore.
10 lucruri pe care nu le știai despre planeta noastră
Credem că știm totul despre această planetă, dar realizăm la un moment dat că ne înșelăm.