Dacă te afli în această situație sau urmează să rămâi însărcinată informează-te din timp despre ce este adevărat si ce nu.
1. Femeile însărcinate n-ar trebui să se vopsească
Cercetătorii de la College of Family Physicians, din Canada, au declarat că o femeie se poate vopsi oricând, deoarece cantitatea de chimicale ce se absoarbe din produs prin scalp este una foarte mică, ce nu va provoca probleme fătului. Există însă câteva restricții:
- așteaptă până în al doilea trimestru să te vopsești;
- asigură-te că încăperea în care te vopsești este bine aerisită;
- nu lăsa să acționeze prea mult timp vopseaua;
- poartă mereu mănuși dacă te vopsești singură;
- cât timp ești însărcinată nu te vopsi de mai mult de 3-4 ori.
2. Femeile n-ar trebui să zboare cât timp sunt însărcinate
Studiile au arătat că o călătorie cu avionul nu provoacă nici o problemă femii sau fătului, iar cantitatea de radiații pe care cineva o primește de-a lungul unui zbor este infimă. Riscurile intervin atunci când deja este vorba despre o sarcină toxică, caz în care trebuie să fii tot timpul cât mai aproape de un spital, dar nu uita să ceri sfatul unui medic înainte de a-ți lua bilet. De asemenea, ar trebui să eviți călătoria cu avionul dacă ai peste 36 de săptămâni, suferi de inimă sau ai probleme respiratorii.
3. Femeile însărcinate n-ar trebui să facă baie în cadă
Un studiu recent realizat la University of Exeter a demonstrat că de fapt femeile însărcinate chiar se bucură de o baie liniștitoare, trebuie doar să ții cont să nu stai mai mult de 20 minute, ceea ce ar crește riscul de infecții și chiar dacă înainte îți plăceau băile fierbinți, acum temperatura apei trebuie să fie potrivită, deoarece căldura prea mare stresează copilul.
4. Femeile însărcinate n-ar trebui să mănânce carne crudă
Principala preocupare în privința cărnii crude e riscul de a fi infectată cu Listerie, care este mai mare la femeile însărcinate. Tocmai de aceeea este mai bine să eviți carnea crudă, tocată, brânza moale și laptele nepasteurizat. Dacă vrei neapărat să mănânci un crenvușt, asigură-te că este cu peste 80% carne și că l-ai fiert bine înainte de a-l consuma.
5. Femeile însărcinate n-ar trebui să doarmă pe spate
Nu există nici o dovadă științifică împotriva acestei poziții. Unele studii au arătat că poziția coloanei vertebrale într-o sarcină înaintată este diferită și tocmai de aceea, dacă stai întinsă pe spate s-ar putea să te doară mai mult, dar în timpul primelor două trimestre de sarcină este în regulă să dormi așa dacă doctorul nu ți-o interzice din alte motive.
6. Femeile însărcinate n-ar trebui să bea alcool
Un studiu realizat de cercetătorii de la Bristol University a demonstrat că nu există nici un risc pentru făt dacă mama bea 1-2 pahare de vin pe săptămână. Deși medicii sfătuiesc femeile însărcinate să se țină la distanță de alcool, decât să poftești foarte rău mai bine sorbi o gură când și când, dar nu exagera.
7. Femeile însărcinate n-ar trebui să bea cafea
Nu cafeaua în sine este periculoasă ci cofeina care se găsește și în ceai, cola sau ciocolată. Unele cercetări sugerează că un consum sporit de cofeină influențează negativ dezvoltarea fătului, pe când alte studii n-au găsit nici o legătură între problemele de sănătate ale mamei sau copilului și consumul de cafea.
8. Femeile însărcinate nu au voie să facă sport
Acest mit a fost foarte răspândit, dar este adevărat doar dacă ai parte de o sarcină cu probleme. Studiile au arătat că de fapt sportul are o influență pozitivă asupra mamei și a copilului, dacă este făcut la o intensitate moderată și cu aprobarea medicului. Atleții profesioniști își pot continua antrenamentele atâta timp cât nu simt disconfort, dar trebuie să scadă un pic intensitatea, iar femeile obișnuite pot face aerobic, streching sau yoga.
9. Femeile însărcinate n-ar trebui să mănânce dulciuri
Dulciurile nu sunt benefice în general, dar cea mai bună opțiune este o dietă echilibrată, cu cât mai puțin zahăr rafinat, însă uneori este chiar indicat să mănânci un fursec sau o felie de tort.
10. Femeile însărcinate nu trebuie să mănânce fructe de mare
Este perfect în regulă să mănânci pește în timpul sarcinii, deoarece are numeroase vitamine și minerale, printre care acizi grași omega-3, însă trebuie să eviți carnea de rechin, peștele spadă și conservele, din cauza conținutului ridicat de mercur. De asemenea, limitează cantitățile de ton, somon, hering și sardine sau pește prăjit.
Înainte de a adopta oricare dintre precauțiile de mai sus, consultă-te cu medicul ginecolog care te ține sub observație, deoarece el știe cel mai bine care este situația ta.