Dacă ți-ai luat inima în dinți și trăiești alături de cineva care are probleme cu auzul, iată cum să-ți ajuți partenerul:
1. Reacționează rapid
Cu cât partenerul tău este mai conștient că are o problemă și vrea să se trateze (dacă acest lucru mai este posibil) cu atât e mai bine să reacționezi mai rapid, să faci o programare la medic și să te duci să-i fii alături în acele momente și așa dificile. Dacă este diagnosticat cu pierderi de auz ce necesită montarea unui aparat auditiv, e bine să-l procurați cât mai rapid, deoarece auzul se deteriorează în fiecare zi câte puțin.
2. Ai răbdare
Pierderea, parțială sau totoală, a auzului este incredibil de frustrantă pentru persoana afectată, mai ales în stadiile incipiente, deci este important să fii răbdătoare. Este ceva ce se poate întâmpla oricui și cel mai bine e să reformulezi ce voiai să spui, dacă nu a auzit, în loc să repeți pur și simplu, cu un aer de superioritate.
3. Atrage-i atenția
Înainte să-ncepi să vorbești cu el, atrage-i cumva atenția, spune-i pe nume sau fă-i cu mâna, ca să te asiguri că e atent la tine încă de la început și nu-i scapă informații esențiale.
4. Fă un efort
Încearcă să-l înțelegi și să-l sprijini. În plus, oferă-te să mergi cu el la control, astfel încât să fiți amândoi cât mai bine informați.
5. Respectă-i independența
În loc să faci totul în locul lui, încurajează-l să fie el însuși astfel încât să-și continue așa cum poate toate activitățile. Permite-i ca atunci când sunteți într-o conversație să vorbească el singur pentru sine, când ieșiți în oraș să-și comande singur ceea ce vrea și lasă-l să răspundă și el la ușă.
6. Comunicați eficient
În primul rând, întreabă-l cum consideră că-l poți ajuta cel mai bine și fă un efort să vorbești un pic mai lent și mai clar, stând cu fața la el și evitând să vorbești în același timp cu altcineva, ca să poată începe să-ți citească pe buze.
7. Oferă-te să vă testați amândoi auzul
Testele de auz ar trebui să fie de acum incluse în rutina voastră. Dacă are încă ezitări, oferă-te să faceți amândoi câte un test și apoi să le comparați și comentați.
8. Fii alături de el
Asigură-l că pierderea auzului nu este ceva de care să se rușineze, că se poate întâmpla oricui și că e doar o parte a vieții. De fapt, una din șase persoane are probleme cu auzul la un moment dat în viață și e ceva ce, de obicei, vine o dată cu trecerea timpului.
9. Încurajează-l să se bucure de viață
Pentru mulți, pierderea auzului înseamnă autoizolare, dar asigură-te că faci în continuare planuri comune și realizați cât mai multe activități amuzante. În plus, spune-i că viața lui poate continua aproape fără nici o schimbare.
10. Pune accentul pe tehnologie
În ziua de astăzi, aparatele auditive nu doar cresc volumul ci identifică sunetele pe care vrei să le auzi și le elimină pe restul, ceea ce este perfect când are loc o conversație într-o încăpere aglomerată. Încearcă să înveți cum funcționează aceste aparate și să ții minte setările lui, pentru a-l ajuta de câte ori are nevoie.
10 moduri de a-ți ajuta partenerul, dacă acesta nu aude prea bine
Este greu să trăiești cu cineva cu probleme, dar o persoană cu deficiențe de auz, de vorbire sau de vedere îți poate oferi o nouă perspectivă asupra vieții și te poate face să fii mult mai fericită și să te simți cu adevărat specială.