Studiile efectuate de cercetătorii de la British Snoring & Sleep Apnea Association sugerează faptul că numai în Marea Britanie, există cel puțin 20 milioane de oameni care au un partener ce sforăie, iar cei din spatele aplicației mobile Sleep Cycle susțin că 52% dintre femeile din America au fost trezite de mai multe ori de sforăitul partenerului. În plus, un studiu realizat în anul 2003 de oamenii de știință de la Queens University Canada pe 4 voluntari cu parteneri ce sforăie, a scos în evidență că aceștia suferă de pierderea parțială a auzului cu urechea dinspre partener.
Imperial College of Science, din Londra, a realizat în 2015 un studiu care a analizat relația dintre zgomotele puternice și durata de viață și s-a dovedit astfel că cei care sunt expuși la zgomote și mirosuri puternice prezintă la bătrânețe un risc mai mare de boli de inimă. Un alt studiu, de această dată din anul 2008, a arătat cum tensiunea crește doar de la apropierea față de cineva care sforăie, efect comparat cu zgomotul produs de un avion de mici dimensiuni. Conform acestor studii, sforăitul îți scurtează viața, întrucât te expune la probleme cardiace, afecțiuni ale rinichilor și demență, plus un impact emoțional ce produce frustrări greu de depășit, în condițiile în care partenerul oricum nu se poate abține.
Pe de altă parte, cei care sforăie nu se simt obosiți, întrucât ei nu sesizează zgomotul pe care îl produc, însă uneori, sforăitul profund vine la pachet cu apneea în somn, adică momente în care se oprește respirația, dar această condiție este mai des întâlnită la bărbații ce suferă de obezitate. Apneea este adesea observată de partenerii treji, dar este mai periculoasă pentru cei care sforăie, deoarece oprirea respirației presupune întreruperea circulației oxigenului către creier.
Vezi cât de nociv este să dormi lângă cineva care sforăie
Să dormi alături de cineva care sforăie este foarte dificil, mai ales când tot ceea ce poți face este să te uiți în tavan în timp ce partenerul tău doarme neliniștit.