1. Somnul este esential pentru o buna functionare a creierului si a intregului organism. Odihna ajusteaza temperatura corpului si asigura o buna functionare a sistemului nervos.
2. Lipsa de somn cauzeaza indispozitie, stare de agitatie si tulbura mintea. Iti este dificil sa te concentrezi si iti vei pierde simtul umorului. Nu vei fi o companie placuta pentru prieteni, familie si colegi.
3. Potrivit unor studii, opt ore de somn pierdute reprezinta pierderea a aproximativ un punct din IQ. De aceea este foarte important sa te odihnesti inaintea unui interviu sau a unui examen!
4. Lipsa de somn poate provoca lipsa de concentrare, uiti lucruri si nu poti fi lucid in luarea deciziilor. Gandeste-te cum acest lucru ar putea impiedica activitatea la locul de munca.
12 sfaturi cheie pentru un stil de viata sanatos!
5. Lipsa de somn afecteaza modul in care corpul asimileaza alimentele si duce la cresterea in greutate.
6. Cercetarile arata ca o persoana care doarme cat trebuie traieste mai mult decat o persoana care mananca sanatos sau care face sport toata viata.
7. Privarea de somn poate afecta sistemul imunitar, facandu-l mai slab si cu predispozitie la boli si virusi.
8. Oboseala produce nervozitate, stari de neliniste si chiar depresii.
9. Ai auzit vreodata de “somnul de frumusete”? Exista si un motiv pentru care este numit asa: in timpul noptii celulele pielii se reinnoiesc. Acelasi lucru se intampla si cu parul.
10. Lipsa de somn poate avea efecte similare cu cele ale alcoolului. Imagineaza-ti cat de periculos este sa conduci sau sa ai orice alta activitate care necesita concentrare, atunci cand esti slabita si nervoasa.
Asa da, asa nu! 9 sfaturi impotriva durerii de spate
Daca ai probleme constant cu somnul, daca te trezesti constant in toiul noptii, sau te simti mereu obosita, consulta medicul. Ai putea avea tulburari grave de somn.
Somnul este esential. Insa nu toata lumea are nevoie de acelasi numar de ore de somn pentru a se odihni. Cel mai simplu mod de a-ti da seama de cate ore de odihna ai nevoie este sa vezi cat de mult poti sa dormi fara sa fii trezita de orice alta sursa externa (alarma ceasului, partener, copil, lumina, etc.)