Din moment ce minciuna este așa de răspândită în ziua de astăzi, ai crede că este ușor să identifici un mincinos, dar de fapt este destul de dificil dacă nu cunoști anumite semne. Așadar, încearcă să observi dacă cineva prezintă sau nu următoarele semne când vorbește cu tine.
1. Își acoperă gura
Un mincinos are mereu tendința să-și atingă fața, în special zona gurii, de parcă în subconștient încearcă să-și acopere greșeala.
2. Contact vizual incomod
Acesta este un comportament clasic, pentru că încearcă să te păcălească în mod conștient și consideră că dacă se uită fix la tine este mai credibil, dar de fapt se întâmplă exact opusul. Vei descoperi că oamenii sinceri sunt cei care încearcă să mențină contactul vizual normal, în timp ce aceia care nu clipesc deloc și nu se uită niciodată în altă parte au ceva de ascuns.
3. Clipit rapid
Când cineva nu se simte foarte bine cu privire la ceea ce spune, are tendința să clipească de 5-6 ori la rând în mod rapid, ceea ce indică nivelul de stres la care este supusă inclusiv persoana respectivă și faptul că vrea să fie cât mai credibilă.
4. Arătatul cu degetul
Ceea ce încearcă cineva să facă atunci când arată cu degetul este să distragă atenția de la propria persoană, prin a da eventual vina pe altcineva și a deveni agresiv. Acest comportament este ca și când ar fi fost deja prinși cu minciuna, deși încă n-a descoperit nimeni adevărul.
5. Prea multe detalii necerute
Când o persoană oferă din start prea multe informații, este un semn că încearcă să-și maschee vinovăția și crede că dacă e directă și oferă mai multe detalii va părea mai onestă.
6. Joaca cu degetele
Oamenii își freacă mereu mâinile, dar când acest gest este însoțit și de alte mișcări nervoase, precum slăbirea nodului de la cravată, ajustarea paltonului, aranjarea părului sau ștergerea ochelarilor, acestea sunt semne de minciună.
7. Curățarea gâtului sau înghițirea în gol
Anxietatea resimțită de cineva care minte provoacă dorința de a elibera gâtul și gura, ceea ce poate provoca uscarea mucoasei bucale, de unde vin lingerea buzelor și zâmbetul forțat.
8. Gesturile nu corespund cu vorbele
În general, avem tendința să sincronizăm ceea ce zicem cu ceea ce facem, dar când cineva reacționează inadecvat, acesta poate fi un semn al minciunii.
9. Schimbarea vocii
O persoană care începe să-și schimbe tonul sau viteza cu care vorbește și care se încurcă când povestește ceva, minte.
10. Transpirație și dificultăți în vorbire
Fii atentă nu numai la limbajul verbal ci și la cel non-verbal și paraverbal, deoarece corpul arată cum reacționează un individ. În acest sens, transpirația apare când cresc pulsul și tensiunea, ceea ce face ca respirația să devină greoaie.
Chiar dacă unii oameni pot prezenta unele dintre aceste semne fără a minți neapărat, ar trebui să-ți pui un semn de întrebare dacă cineva prezintă majoritatea dintre ele sau chiar toate.
10 semne că cineva te minte cu siguranță
Minciuna este o problemă universală, pe care unii oameni o consideră inofensivă, dar în unele cazuri ea poate provoca multă suferință și probleme de încredere.