Majoritatea oamenilor recunosc că și-au mințit cel puțin o dată medicul, în principiu când este vorba despre cantitatea de alcool consumată și numărul țigărilor. Cu toate acestea, pentru 6 din 10 persoane, ascunderea adevărului a avut consecințe grave în privința sănătății psihice sau a fost vorba despre o internare care putea fi evitată, așa că sinceritatea este cea mai bună în cabinetul medicului, dacă vrei să eviți anumite probleme.
Dr. Zoe Norris, ginecolog de profesie, a declarat următoarele: „Eu, în calitate de ginecolog, văd adesea paciente care se tem să-mi spună tot adevărul, fie din cauza jenei fie a fricii să nu le judec, dar este treaba mea să le sfătuiesc ce este cel mai bine pentru ele și pot face acest lucru doar dacă știu tot adevărul. Poate fi inconfortabil să te confrunți cu adevărul, dar e mai important să primești la timp tratamentul adecvat, deoarece adesea, pacienții diagnosticați de timpuriu ajung să aibă o sănătate mai bună pe termen lung.” Acestea fiind zise, iată de ce trebuie să spui adevărul medicului curant:
1. Medicii le-au auzit pe toate
Un medic nu se mai sperie, rușinează sau șochează prea ușor, deci deși ție ți se pare ciudat un simptom, el s-a mai confruntat cu așa ceva. Tot ceea ce vrea un medic este să își facă pacientul bine, nu să-l judece.
2. Pregătirile sunt cheia
Toată lumea are o viață aglomerată în ziua de astăzi, deci e greu să găsești timp pentru a te pregăti fizic și psihic de vizita la medic. Dacă ai o problemă despre care ți-e greu să vorbești, atunci încearcă să notezi totul pe o coală de hârtie și pe urmă să recitești ce-ai scris, pentru că vei vedea cât de simplu pare. În plus, așa vei memora mai bine tot ce trebuie să-i spui doctorului și să-l întrebi.
3. Relaxează-te
Medicii sunt acolo ca să te ajute, nu ca să te judece. Ei sunt de partea ta și trebuie să ții minte că dacă îți împărtășești problemele, acestea sunt pe jumătate rezolvate. Mulți pacienți minimizează simptomele pentru a nu-și deranja medicul prea tare sau le omit pe unele, ca să nu-i fure omului prea mult timp, dar adevărul este că dacă acestea te-au îngrijorat suficient de mult încât să te duci la un medic specialist, atunci merită să le tratezi corespunzător.
4. Mergi însoțită
Este în regulă dacă preferi ca un membru al familiei sau un prieten apropiat să fie lângă tine. Ceea ce este cel mai important e să te simți cât se poate de în largul tău, astfel încât să vorbești despre tot ce te deranjează.
5. Gândește-te la zona ta de confort
Ține minte că poți mereu să mergi și la un alt doctor. De exemplu, dacă preferi să mergi la un ginecolog femeie, nu bărbat, sau la cineva la care ai mai fost, fă-ți programul în așa fel încât să ai timp de o vizită în timpul programului de consultații și orice doctor profesionist va înțelege preferințele tale.
Cum să fii sinceră cu medicul tău: 5 metode salvatoare
Mereu este stresant să mergi la doctor, chiar dacă e vorba doar despre analizele de rutină și chiar dacă ai o relație bună cu medicul de familie, cât despre ginecolog, acolo te simți chiar rușinată să vorbești despre absolut tot ce te deranjează.