Dacă te îngrijorează orice semn de schimbare fizică, fă-ți un control medical, deoarece profesioniștii pot evalua, diagnostica și trata incipient orice maladie.
1. O formațiune dură imediat sub epidermă
Femeile descoperă mai ales chisturile la sân, pentru că să-ți palpezi frecvent sânii și să te auto-examinezi este cea mai bună metodă de prevenție, astfel îți vei cunoaște corpul și vei știi dacă apare ceva neobișnuit.
Ar trebui să te simți confortabil să te pipăi singură, mai ales pe sâni, axilă, gât și abdomen, fiindcă așa vei putea depista orice modificare anormală a țesuturilor moi și să oprești dezvoltarea ei înainte de a se transforma într-o tumoare inoperabilă.
2. Mâncărimi
Cancerul este tratat ca o bacterie în organism, care afectează sistemul imunitar. Când îi simt prezența, celulele albe se mobilizează pentru a-l distruge și din această cauză, fluxul sanguin crește în zona afectată de cancer și face ca țesuturile din jur să se încălzească, să se înroșească, să-și schimbe culoarea, să se simtă pielea întinsă sau mâncărimi.
3. Rănile se vindecă mai greu
Dacă te-ai tăiat sau te-ai julit și rănii îi ia prea mult timp să se închidă, acesta este un semn că s-ar putea să dezvolți anumite celule cancerose.
Sistemul tău imunitar se va concentra în apărarea zonelor pe care le consideră în pericol. Între timp, ai grijă să ții zona afectată curată și eventual să-ți faci analizele de sânge.
4. Umflături pe limbă sau în gură
Umflăturile de pe limbă, din orice altă parte a gurii sau de pe gât sunt alarmante și creează disconfort mare, drept pentru care trebuie investigate cât mai curând.
5. Probleme la înghițire, indigestie sau lipsa apetitului
Orice îți afectează sistemul digestiv trebuie să te îngrijoreze, pentru că abilitatea organismului de a-și extrage toți nutrienții necesari este pusă în pericol și drept urmare, funcțiile organismului, precum aceea de a se autovindeca nu vor mai avea aceeași eficiență.
6. Stomac agitat
Orice se simte diferit față de digestia ta normală și orice mișcare neobișnuită a intestinelor, care durează mai mult de două zile, ar trebui să te îngrijoreze. De exemplu, urinarea sau defecarea cu sânge sunt semne de cancer la colon și ar trebui tratate cu atenție de un medic specialist.
Alte semne îngrijorătoare potrivit American Cancer Society ar include dureri în timpul urinării, fecale foarte închise la culoare, o culoare a pielii mult mai deschisă, constipație sau diaree, dar toate acestea trebuie examinate de către un specialist.
7. Schimbări la urinare
Ar trebui să poți urina lejer relativ cu regularitate. Schimbări de culoare, miros, durată sau consistență și în special prezența de mucus sau sânge ar trebui verificate imediat.
8. Sângerări
Sângerările inexplicabilie, care nu pot fi asociate cu ciclul menstrual sau vreo accidentare, ar trebui verificate cât mai rapid, pentru că sânge în uter, sfârcuri sau orice alte părți ale corpului nu sunt normale.
9. Schimbări de voce
Cancerul de laringe provoacă schimbări în voce și tonalitate, dar dacă este descoperit la timp, poate fi tratat.
10. Tuse
Dacă ai parte de o tuse persistentă s-ar putea ca în organismul tău să se dezvolte un cancer de plămâni, gât sau chiar stomac, asta dacă nu cumva a rămas în urma vreunei răceli mai grave.
10 semne care îți arată cum se răspândește cancerul
Când ai un semn de cancer, acesta poate fi detectat cu ochiul liber de către cei din jur, de exemplu, un doctor își poate da seama dacă o aluniță ciudată poate fi canceroasă. Din acest punct de vedere, semnele nu pot fi confundate cu simptomele, care nu sunt neapărat vizibile, cum ar fi o durere de cap. Poți descrie durerea, locul dureros sau intensitatea, dar nimeni nu o poate vedea.