Pacienții care merg la psiholog au anumite probleme, iar acesta îi ajută să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu viața lor, drept pentru care iată mai jos când este momentul să ceri ajutor, adică în situațiile în care își zici că:
1. „Lucrurile merg în general bine, dar în fiecare dimineață când mă trezesc îmi vine să mă dau cu capul de toți pereții.”
Câteodată, oamenii au impresia că s-a întâmplat ceva rău, dar rămân cu sentimentele negative, fără a știi exact care este cauza lor. Dacă te afli într-o asemenea situație, un psiholog te va ajuta să-ți dai seama care este de fapt problema. Motivul poate fi diferit, de la o depresie care a început fără să-ți dai seama până la o boală mai serioasă sau poate fi vorba despre tine, care nu-ți dai seama de adevărata situație din jurul tău.
2. „Simt că fac totul greșit, că trăiesc o viață care nu este a mea.”
Lucrezi în alt domeniu decât cel în care te-ai pregătit sau ai studiat ceva ce nu voiai, iar orașul în care trăiești este prea trist pentru tine. Toate aceste sentimente au un motiv și, de obicei, este vorba despre visele și speranțele tale care au fost domolite de către părinți. Oricum ar fi, un doctor îți poate explica mai bine ce se întâmplă.
3. „Simt că merg în cerc și fac mereu aceleași greșeli.”
Din când în când te mai plictisești de prietenii tăi, nu poți păstra prea mult timp nici un loc de muncă și ai mereu aceleași probleme cu colegii, unul dintre motive poate fi un sistem de apărare împotriva experiențelor traumatice. Nici măcar nu realizezi că te lovești de aceleași situații decât atunci când este deja prea târziu, dar nici o persoană nu poate face față singură acestui cumul de sentimente.
4. „Nici un doctor nu găsește explicația durerilor mele constante de cap/stomac.”
Nu degeaba se spune că toate bolile pornesc din cap. Mai multe studii au confirmat că stresul poate genera foarte multe simptome, de la indigestie până la răceli frecvente și scăderea apetitului sexual. Dacă nu ești mulțumită de tratamentele pe care le primești, situația merită și părerea unui alt specialist.
5. „Nu pot lupta cu problemele.”
În această situație este vorba despre ceva mai mult decât simpla lene ci și despre voință, împărțirea timpului și alte tehnici, iar un specialist te poate ajuta să ai mai multă încredere în forțele proprii și să înțelegi cu ce ai greșit în trecut sau cu ce ți-au greșit părinții tăi.
6. „Îmi urăsc aspectul fizic.”
Critica de sine reprezintă dorința de a te schimba și este de fapt un lucru bun, dar dacă cei din jurul tău îți zic că ești minunată și doar tu consideri că ceva este în neregulă și crezi că dacă s-ar schimba măcar ceva la tine totul ar fi bine, atunci ar trebui să vorbești cu un psiholog ca să înțelegi ce se întâmplă.
7. „Mă simt mereu vinovată.”
Ești foarte influențabilă și oricine te convinge că ceva nu merge bine, drept pentru care te scuzi mereu. Simți mereu că faci ceva greșit, acest lucru înseamnă că ai nevoie de ajutor psihiatric.
8. „Mă tot implic în relații dureroase.”
Niciodată nu-ți schimbi preferințele, îți pierzi rapid interesul, te plictisești și ai aceleași certuri interminabile, dar nu știi de ce. Este foarte probabil ca aceste probleme să ți se tragă de la părinții tăi, iar un psiholog te poate ajuta să-ți dai seama exact ce se întâmplă.
9. „Mereu sunt nervoasă înainte să interacționez cu cineva.”
Dacă mâinile tale tremură de fiecare dată când ai o întâlnire mai serioasă, când te întâlnești cu șeful sau chiar și când ieși cu prietenii în oraș, acesta este un semn de timiditate exagerată, sensibilitate și un complex imaginar. Înseamnă că ai nevoie de ajutorul unui psiholog.
10. „Prietenii se tot plâng din cauza mea.”
Continui să-ți pierzi prietenii și să te îndepărtezi de cei câțiva pe care-i mai ai, nimeni nu-ți mai răspunde la telefon sau mesaje? Toate acestea sunt un semn că ai depășit limita răbdării și că ai o problemă seriosă. Este momentul potrivit să vorbești cu cineva care te poate ajuta, adică un psiholog.
10 semne importante că e timpul să mergi la psiholog
Psihologii sunt, de obicei, văzuți cu reticență, deoarece sunt considerați doctori abstracți și oamenii cred că e nevoie de un psiholog doar în cazuri extreme, dar de fapt, munca lor este foarte asemănătoare cu cea a unui doctor obișnuit.