Iată câteva semne subtile, dar categorice, că timpul a început să-și spună cuvântul și este momentul să fii mai atentă cu sănătatea ta.
1. Viteză de reacție lentă
O dată cu înaintarea în vârstă viteaza de reacție devine mai scăzută, drept pentru care numărul de căni sparte sau accidente de mașină crește. Pentru a te asigura că aceste lucruri nu se întâmplă din cauza oboselii poți face următorul test:
- ia o linie lungă și subțire;
- ține palma deschisă, ca și când ai da mâna cu cineva;
- roagă pe cineva să țină linia cu numărul cel mai mare în jos și, la un moment dat, să o lase să cadă fără să te anunțe, ca tu să o prinzi cât mai repede posibil;
- repetă de cel puțin 3 ori și notează de fiecare dată la ce număr ai prins linia, apoi adună numerele.
Între 20-30 de ani ar trebui să o fi prins la 10 cm, între 40-50 de ani e bine dacă o prinzi la 15 cm, dar dacă rezultatul este mai mic decât atât înseamnă că ai început să îmbătrânești.
2. Rănile și vânătăile se vindecă mai greu
Unul dintre cele mai evidente semne de îmbătrânire prematură este că tăieturile, zgârieturile și vânătăile se vindecă mai greu. Deși pielea umană are o capacitate incredibilă de regenerare, acest proces nu mai este la fel de lin ca înainte pentru că organismul nu mai funcționează cum trebuie.
3. Capacitatea de a căra lucruri grele este diminuată
Dacă ți se pare greu să muți un bidon de 5 litri dintr-o parte în acealaltă, dar ții minte că în trecut o făceai cu ușurință, atunci înseamnă că a început procesul de îmbătrânire. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că masa musculară începe să se diminueze odată cu trecerea anilor, ceea ce influențează puterea și anduranța.
4. Vedere îngreunată
Se știe că vederea are de suferit la bătrânețe, iar oamenii de peste 40 de ani încep să nu mai poată vedea clar, unii trebuie chiar să poarte ochelari de citit. Verificarea dioptriilor este destul de ușor de făcut: trebuie doar să pui în fața ta un text, cum ar fi un ziar, și să vezi care este distanța minimă de la care poți vedea clar toate cuvintele. La 20 de ani distanța va fi mai mică decât la 40. Dacă te îngrijorează sănătatea ta oculară, trebuie să-ți faci o programare la oftalmolog.
5. Schimbări în privința greutății
Excesul de greutate în zona mijlocului este un semn al îmbătrânirii, așa că dacă simți că blugii tăi preferați te strâng la burtă sau pe pulpe, este un semn că începi să iei proporții din cauza vârstei. Situația este cu atât mai gravă dacă simți o atrofiere a mușchilor, mai ales la picioare, dar vestea bună este că odată cu o dietă sănătoasă și efectuarea de exerciții fizice vei reveni la forma ta inițială.
6. Oamenii îți cer să te grăbești
Trebuie să-ți pui un semn de întrebare dacă ți se pare greu să ții pasul cu prietenii tăi, deoarece viteza cu care mergi este un indicator foarte bun pentru cum funcționează mușchii și nervii picioarelor. Această stare de moleșeală poate fi tratată prin plimbări regulate și creșterea intensității exercițiilor fizice.
7. Echilibrul
Pierderea parțială a echilibrului arată că ai îmbătrânit. Până la vârsta de 80 ani o persoană obișnuită pierde aproape toată abilitatea de a sta într-un picior cu un ochi închis. Există, și în acest caz, un exercițiu care să te ajute să determini viteza cu care se deteriorează echilibrul tău:
- stai nemișcată într-un loc plat, cu picioarele apropiate și ochii închiși;
- ridică genunchiul opus mâinii dominante;
- folosește un cronometru pentru a vedea cât de mult ești în stare să stai în această poziție fără a-ți pierde echilibrul.
O persoană obișnuită, de 30 ani, care nu are probleme serioase de sănătate, va fi în stare să stea așa în jur de 20 secunde, dar cineva mai în vârstă va ceda după primele 10 secunde.
8. Frunte plată
Semnele externe de îmbătrânire sunt cele mai ușoare de observat, dar pe lângă riduri se mai poate observa și aplatizarea frunții. Acest aspect este rezultatul atrofierii țesutului gras, care face ca fruntea să-și piardă forma, deși nu are, încă, nici un rid. Drept urmare persoana începe să arate mai bătrână decât este de fapt, iar situația se înrăutățește prin injectarea de botox în față, deoarece acesta încurajează atrofierea țesutuilor grase.
9. Aplatizarea zonei dintre buza superioară și nas
Buzele au tendința ca odată cu înaintarea în vârstă să-și piardă aspectul, forma și culoarea, motiv pentru care femeile se dau cu mai mult ruj, își fac injecții cu botox și acid hialuronic sau apelează la machiajul permanent. Din păcate, aplatizarea zonei dintre nas și buza superioară este greu de ascuns, deoarece reprezintă o zonă foarte importantă în structura feței unei femei. Când ești tânără, adâncitura este mai evidentă, dar pe măsură ce trec anii, ridicăturile respective se diminuează vizibil și chiar dispar de tot.
10. Anhedonia
Acest cuvânt latin este adesea folosit pentru a descrie pierderea capacității de a te bucura de viață și a mai fii fericită. Dacă simți că nu te mai interesează atât de mult vechile pasiuni este semnul că începi să îmbătrânești, că ești extenuată și poți da în depresie. Nu ar trebui să inventezi scuze pentru a te întâlni cu prietenii, a merge la un film sau a te bucura de lucrurile mici din jurul tău, deoarece să fii tristă nu este rezolvarea problemelor tale.