La prima vedere, facem lucrurile mecanic și neglijăm sistematic impactul asupra sănătății. Vezi în continuare ce greșeli faci zilnic și gândește-te ce poți evita.
1. Atingerea feței și a bărbiei câd stai la calculator
Petrecem prea mult timp în fața calculatoarelor și de multe ori ne sprijinim aproape inconștient bărbia în palmă. Această acțiune modifică ușor poziția bărbiei și întrerupe circulația sângelui, ceea ce poate duce la bărbie dublă și îmbătrânirea pielii. Atingerea feței cu mâinile murdare dăunează mai ales dacă ești predispusă la acnee și iritații. Alte probleme apărute din această cauză sunt punctele negre și herpesurile.
2. Încrucișarea picioarelor
Poziția de stat jos picior peste picior dăunează în special celor cu varice, pentru că fluxul normal de sânge este întrerupt. Alte probleme apărute ulterior se manifestă prin dureri de spate și organe genitale, datorate poziției anormale, ce pune presiune pe anumnite părți ale corpului.
3. Perierea părului ud
Perierea părului imediat după duș este unul dintre cele mai naturale obiceiuri pe care le are foarte multă lume, dar este extrem de dăunător pentru podoaba capilară. Părul ud este mult mai sensibil decât cel uscat și perierea lui îi afectează structura. Pentru a păstra frumusețea firului de păr, folosește un prosop cu care să absorbi ușor surplusul de apă rămas, apoi lasă-l să se usuce natural și periază-i întâi vârfurile.
4. Maratoanele de film
Cercetătorii au dezbătut îndelung pericolul expunerii prelungite la lumina albatră emanată de dipozitivele moderne, pentru că aceasta trece de straturile adânci ale pielii și activează radicalii liberi, care forțează celulele să producă enzime ce distrug colagenul. Urmările folosirii acestor dispozitive chiar înainte de culcare includ îmbătrânirea prematură a pielii și hipermigmentarea. Dermatologii au observat starea precară a pielii iubitorilor de seriale și îi sfătuiesc pe aceștia să folosească creme speciale de protecție, dar alții susțin că lumina are un alt spectru și cremele n-ar face față.
5. Folosirea telefonului mobil înainte de culcare
Telefoanele mobile moderne radiază lumină albastră ce disturbă producția de melatonină, respectiv calitatea somnului. Deși este posibil ca tu să nu resimți oboseala, la un moment dat, organismul va suferi și sistemul imunitar se va slăbi, așa că lasă telefonul deoparte cu cel puțin o oră înainte de a te băga în pat.
6. Aplicarea cremei de protecție solară
Toate femeile frumoase știu deja că pielea trebuie protejată de acțiunea razelor de soare cu ajutorul unor creme speciale. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele uită că trebuie să aplice crema și pe gât, piept și mâini. Odată cu trecerea timpului, pielea este mai sensibilă și trebuie să avem mai multă grijă de hidratarea și hrănirea ei.
7. Machierea imediat după pensat
Fiecare fir smuls reprezintă o traumă susceptibilă infecțiilor și de aceea machiajul ar trebui aplicat după o perioadă de repaos. În plus, dezinfectarea pielii este o idee bună, care merge foarte bine cu spălarea periilor o dată la câte două săptămâni. Riscul de infecție vine și de la pensete nedezinfectate corespunzător.
8. Acoperirea pielii grase cu machiaj
Dacă Zona T este lucioasă nu o acoperi de pudră dacă vrei ca porii tăi să fie liberi și să împiedici apariția coșurilor. Înainte de orice, este necesar să îndepărtezi excesul de sebuum cu o hârtie specială și abia apoi este indicat să te machiezi. Dacă nu îți cureți bine fața înainte, toată murdăria și uleiul vor intra în porii tăi și te vei irita.
9. Folosirea scrub-ului
Scrub-urile preferate de multe femei nu sunt tocmai indicate de specialiștii în cosmetică. Exfoliatul excesiv duce la o și mai mare producție de sebum și pielea rămâne, de fapt, deshidratată. O alternativă bună este înlocuirea scrub-urilor cu măști exfoliante care să conțină acid lactic sau acid glicolic.
10. Guma de mestecat
Mestecatul frecvent de gumă duce la malformarea maxilarelor, ceea ce produce riduri vizibile în jurul gurii, de care este greu să scapi. Joel Schlessinger, un renumit dermatolog, propune înlocuirea gumei de mestecat cu alt odorizant a gurii, cum ar fi benzile, sprayul, bomboanele sau apa de gură.
11. Baia fierbinte
O baie sau un duș foarte fierbinte reprezintă, uneori, cea mai bună metodă de relaxare, dar aceste obiceiuri menținute pe termen lung fac mai mult rău pielii decât bine, efectul fiind similar cu cel al unei arsuri solare, de aici și iritațiile aferente, uscarea pielii, infecțiile sau mâncărimea. Sfatul dermatologilor este să dăm apa mai rece, să petrecem mai puțin timp în cadă și să ne dăm imediat după duș cu o cremă hidratantă fără parfum, parabeni sau particule agresive.
11 obiceiuri zilnice care îți distrug aspectul fizic
Gândește-te un pic cât de multe acțiuni faci zilnic, din instinct, și vei vedea cât de mult îți dăunează unele dintre acestea sănătății.