În fiecare an sunt estimate peste un milion de cazuri de toxiinfecții alimentare și multe dintre acestea se întâmplă în perioada sărbătorilor de iarnă, dar următoarele sfaturi te vor ajuta să-ți menții familia în siguranță și cu burta plină de Crăciun.
1. Evită contaminarea alimentelor de sărbători și când mergi la cumpărături ia-ți mai multe plase în care să pui separat alimentele crude, cele care trebuie să stea la frigider și restul.
2. Depozitează carnea de porc și alte alimente crude separat față de mâncărurile deja gătite. Păstrează alimentele crude acoperite și la frigider tot timpul, pe cel mai de jos raft, eventual în lada de la frigider și verifică întotdeauna temperatura. Ține minte că termostatul frigiderului este doar aproximativ și ia în calcul cumpărarea unui termometru special din supermarket, magazinele specializate sau online.
3. Dacă ai carne congelată, verifică ce condiții de depozitare sunt indicate pe ambalaj, ca să fii sigură că ai suficient timp pentru a o dezgheța complet. De exemplu, unui curcan înghețat, de 6-7 kg, îi va lua chiar și până la patru zile să se dezghețe complet la temperatura frigiderului.
4. Dezgheață carnea într-un recipient suficient de mare pentru a păstra în el tot sucul ce se va scurge și fă-o mereu mai degrabă în frigider decât la temperatura camerei.
5. Evită contaminarea prin folosirea acelorași ustensile la tăiere și manevrare. Folosește cuțite și tocătoare diferite pentru carne, legume și pește.
6. Nu spăla carnea crudă, deoarece prin prepararea la temperaturi înalte oricum omori majoritatea bacteriilor, iar prin spălarea sub jet de apă faci doar să împrăștii pe mâini, haine, faianță și în chiuvetă toți microbii.
7. Verifică mereu ca orice tip de carne să fie bine făcută și în interior, astfel încât să nu rămână în mijloc bucăți de carne roz și dacă mai iese ceva când înfigi țepușa să fie un suc incolor, nu sânge.
8. Răcește la temperatura camerei mâncarea neconsumată și ținând-o acoperită, apoi, după o oră sau două bag-o la frigider.
9. Dacă congelezi mâncarea, termin-o în 24 de ore de când o dezgheți.
10. Când folosești resturi de alimente congelate, asigură-te că le dezgheți bine înainte de a le consuma și fă acest proces direct în frigider, peste noapte.