1. Fii hotărât!
Poate sună redundant, dar dacă nu ai un motiv întemeiat pentru a învăţa o limbă străină, nu vei rămâne motivat pe termen lung. Trebuie să ştii cu exactitate de ce vrei să te apuci de o nouă limbă, e crucial să te dedici pe de-a întregul unui asemenea demers, altfel nu vei reuşi niciodată să o înveţi ca lumea.
"Ok, vreau să învăţ limba asta şi astfel o să fac tot ce îmi stă în putere să o învăţ, mă dedic cu totul acestei limbi", spune Matthew.
2. Găseşte-ţi un partener!
Competvitatea poate juca un rol important în învăţarea unei limbi străine. Matthew a deprins limba greacă împreună cu fratele său: "Eram motivaţi şi încă suntem. Ne împingem de la spate unul pe altul. Dacă vede că eu muncesc mai mult, devine un pic gelos şi încearcă să mă întreacă, iar eu procedez la fel."
3. Vorbeşte cu tine!
Dacă nu ai cu cine să exersezi noile cuvinte pe care le-ai învăţat, nu e nicio ruşine în a vorbi singur. Poate suna un pic ciudat, dar vorbind cu tine e un mod foarte bun de a-ţi pune în aplicare cunoştinţele.
4. Nu te rătăci pe drum!
Dacă obiectivul tău este să înveţi o limbă străină la nivel conversaţional, sunt mari şanse să te pierzi în cărţi de gramatică şi de exerciţii. Vorbind cu oamenii vei păstra procesul învăţării relevant pentru tine.
"Înveţi o limbă ca să o foloseşti, nu pentru a vorbi singur.. Latura creativă poate pune limba pe care o studiezi într-o perspectivă nouă, una uzuală şi utilă, a vieţii cotidiene. Fie că te apuci să scrii versuri, să vorbeşti cu cineva sau să pleci în străinătate, cumva limba trebuie să fie utilă. Dar nu e muasi să ieşi neapărat din ţară, te poţi duce la cel mai apropiat restaurant grecesc, de pildă, şi să comanzi în limba greacă."
5. Distrează-te!
Gândeşte-te la nişte modalităţi distractive de a exersa noua limbă. Pune în scenă un radio fictiv cu un prieten, scrie o poezie, desenează un comic sau pur şi simplu vorbeşte cu cineva. Dacă nu găseşti căi pentru a face studiul unei noi limbi distractiv, parcursul o să fie mai dificil.
6. Comportă-te ca un copil!
Nu o lua la propriu, dar încearcă să înveţi o limbă precum copiii. Ideea că cei mici sunt în mod firesc mai buni învăţăcei decât adulţii s-a dovedit a fi un mit. Noi cercetări în domeniu arată că nu s-a putut găsi o legătură directă între vârstă şi abilitatea de a învăţa. Cheia studiului precum copiii se referă la atitutine: lipsa conştiinţei de sine, dorinţa de a te juca cu limba şi dispoziţia de a face greşeli.
7. Ieşi din zona de confort!
Să fii dispus să faci greşeli înseamnă să fii pregătit să te pui în situaţii potenţial jenante. Îţi va fi un pic teamă, dar e singura cale de a-ţi dezvolta şi a-ţi îmbunătăţi abilităţile de comunicare în limba străină. La început, vei întâmpina dificultăţi, poate pronunţia sau gramatica, sintaxa sau expresiile. Trebuie să te dezvolţi continuu, asta înseamnă să devii un vorbitor fluent.
8. Ascultă!
Trebuie să înveţi să asculţi înainte să vorbeşti. Fiecare limbă sună ciudat la început, dar cu cât te expui mai mult, cu atât mai rapid îţi va deveni familiară limba şi va fi mai uşor să o vorbeşti corect.
9. Studiază oamenii care vorbesc limba!
Dacă nu poţi interacţiona cu o persoană vorbitoare de limba străină, te poţi uita la filme şi seriale în limba respectivă şi poţi imita vorbitorii nativi. Subtitrarea te ajută şi mai mult.
10. Ia taurul de coarne!
Indiferent de instrumentele de studiu pe care le foloseşti, este esenţial să exersezi limba străină în fiecare zi. "Eu unul tind să absorb imediat informaţie nouă, aşa că dacă mă pun pe învăţat o limbă nouă, încerc s-o folosesc zi de zi. Trebuie să pui în aplicare cunoştinţele pe care le-ai acumulat: fie prin screierea unui mail, fie prin a vorbi cu tine, a asculta muzică, a asculta radio. Trebuie să fiu mereu conectat constant la limba şi cultura respectivă, să mă lovesc în fiecare zi de această limbă, prin orice fel de procedee".
Sursa: babbel.com