1. Citeşte orice!
Cititul stimluează creierul şi este o activitate la care contribuie mai multe zone ale creierului. Acesta activează părţile din creier care se ocupă cu rezolvarea de probleme sau cu recunoaşterea tiparelor. De asemenea, îmbunătăţeşte memoria şi antrenează părţile creierului care face posibilă imaginaţia. Unele cercetări arată cu degetul spre "cititul în diagonală", ca o modalitate de a spori nivelurile neuronilor.
2. Cântă la un instrument!
De mulţi ani încoace, neurologii fac cercetări în legătură cu beneficiile studiului unui instrument muzical. Această practică îmbunătăţeşte funcţiile cognitive, memoria, recunoaşterea tiparelor şi altele. A cânta la un instrument la o vârstă fragedă, şi aici e inclusă şi vocea, îi face pe copii mai buni la matematică, algebră şi geometrie. Cântatul la un instrument asigură funcţionarea optimă a celor două părţi ale creierului. Oamenii de ştiinţă ne spun că învăţarea unui instrument de către un adult prezintă aceleaşi beneficii ca la copii.
3. Fă mişcare zi de zi!
Uite ce spune ştiinţa: exerciţiul fizic determină organismul să elibereze în sânge o proteină (BDNF) iar, pe măsură ce sângele urcă spre creier, celule absorb această proteină, care e respnsabilă cu memoria şi concentrarea.
4. Învaţă o limbă străină!
Mai multe zone ale creierului sunt activate în timp ce învăţăm o limbă străină. Persoanele bilingve au mai multă materie cenuşie în creier decât ceilalţi şi se pot concentra la mai multe task-uri în acelaşi timp. Auzirea unor cuvinte străine stimulează creierul mai mult decât credem şi îl obligă să funcţioneze mai bine.
5. Joacă-te!
Exersează-ţi creierul jucând board games sau făcând puzzle-uri. Cu cît ne exersăm mai mult gândirea, cu atât mai mult ne punem creierul la treabă. Rebusul, puzzle-ul, activităţile de gândire deductivă, şahul, jocurile de strategie şi unele jocuri video ne forţează efectiv creierul să absorbim informaţie nouă şi să facem noi conexiuni.
6. Meditează!
Meditaţia nu mai e "acel lucru pe care îl fac călugării budişti". Cercetările arată că meditaţia face minuni pentru sănătate li nu numai. În primul rând, redă un control mai bun a ceea ce o persoană gândeşte atunci cînd nu meditează. Acest tip de control face posibilă focalizarea, memoria mai bună şi concentrarea. Meditaţia sau yoga reface materia gri a creierului iar cei care fac yoga de o viaţă întreagă au mai multă materie cenuşie decât restul oamenilor. S-a demonstrat: meditaţia e benefică tuturor oamenilor de toate vârstele.