Distragerea
Sufocarea este frecvent cauzata de gandire. Cu cat o sa ai mintea ocupata mai mult si nu o sa te concentrezi la faptul ca te sufoci, cu atat ai sanse mai mari sa te echilibrezi si sa revii pe drumul cel bun. Incepe sa numeri descrescator de la 100 si ocupa-ti mintea constienta.
Adaptarea la contiinta de sine
Poti sa te inregistrezi in momentul in care exersezi procesul de controlare a respiratie, intrucat o practica regulata poate reduce anxietatea.
Fii rapida
Nu te grabi, dar tine cont ca prelungirea nu face decat sa ii permita anxietatii sa se instaleze. Cand vezi ca te ia starea de sufocare, aplica repede tehnica de distragere sau porneste camera de la telefon si incepe sa te filmezi.
Concentreaza-te pe tinta pe care o ai, nu lucra mecanic
Intotdeauna concentreaza-te pe ceea ce iti doresti sa obtii si nu te gandi nicio secunda ca nu vei putea sa iti duci sarcinile la bun sfarsit. In caz contrar, nu vei face decat sa ii permiti anxietatii sa se instaleze.
Nu te concentra pe mize mari, gandeste-te la imaginea de ansamblu
Este corect sa iti amintesti mereu la mizele mari si sa pui la cale o strategie, dar motivational nu faci decat sa iti impiedici performanta. In loc sa ajungi pe culmi inalte, risti sa iti creasca anxietatea si sa iti subminezi increderea.
Gaseste un lucru pe care sa te concentrezi
Sari mereu de la o idee la alta? Nu ai nicio miza, dar simti ca poti face mai mult? Ei bine, stabileste-ti un tel si ia-o pas cu pas, concentrandu-te in fiecare zi pe cate un lucru care sa contribuie la cladirea viitorului tau.
Incearca o mantra scurta
Stabileste-ti doua, trei expresii pe care sa le repeti si asupra carora sa te concentrezi ori de cate ori simti ca pierzi controlul si nu mai poti sa respiri corect.
Permite-i anxietatii sa participe la exercitiile tale
Ironix, antrenandu-te cu niste mici griji, te ajuta sa impiedici sufocarea atiunci cand aceasta conteaza. Daca implici anxietatea in exercitiile de autocontrol, vei reusi sa faci fata momentelor ridicate de anxietate ce au sa vina la un moment dat in viata.
Invata sa te convietuiesti cu stresul
In mod cert, atat acasa, cat si pe strada sau la birou, poti avea parte de situatii stresante, dar acestea nu te vor putea acapara decat daca le permiti. Cand simti ca te copleseste stresul, gandeste-te la un singur lucru: te ajuta daca dai frau liber stresului sa isi faca de cap? Daca nu, preia controlul si adopta o atitudine pozitiva, eventual rosteste o mantra de 10 ori.
Distreaza-te
Imbina munca cu distractia, chiar daca ti se pare ca la un moment dat pierzi controlul. Asculta muzica atunci cand muncesti, mai citeste cate un banc cand faci mici pauze la birou, aminteste-ti momentele distractive din timpul liber si, daca simti ca este necesar, fa glumite cu colegii care iti permit.
Citeste si:
Esti prea anxioasa? 4 semne ciudate care te dau de gol
Relatia parinte-adolescent: Cum sa iti ajuti copilul sa isi stabileasca identitatea