1. Scapă de grăsimea din supele grase sau sosuri cu ajutorul unor cuburi de gheaţă.
Spune-i cum vrei: o minune a ştiinţei moderne sau doar un principiu al fizicii de bază; dar dacă arunci un cub de gheaţă într-o supă uleioasă, tocană sos sau un preparat lichid mai gras, acesta va atrage grăsimea, care poate fi apoi luată cu o lingură. Însă mişcă-te rapid, deoarece cubul de gheaţă se topeşte repede. Dar acest truc te va ajuta cu siguranţă în perioada Sfintelor Paşti, când vei avea pe masă preparate grase sau uleioase.
2. Mestecă, mestecă, mestecă... Şi mestecă mai mult.
Potrivit specialistei Darya Rose, autoarea cărţii Foodist, studiile au arătat că atunci când oamenii încetinesc ritmul, mestecă bine şi se concentrează pe atributele mâncării sau alimentului, indivizii se bucură mai mult de produsul alimentar şi în mod natural mănâncă mai puţin. Reţine: faptul că postezi pe Instagram o fotografie cu masa de Paşte nu înseamnă că apreciezi bucatele şi mâncărurile.
3. Mănâncă din farfurii mici, roşii.
În 2013, un studiu italian realizat pe 130 de oameni a constatat că persoanele au mâncat mai puţini covrigei atunci când au fost serviţi pe farfurii roşii, comparativ cu farfuriile albastre sau albe. Explicaţia poate fi dată de faptul că roşul tinde să semnalizeze pericolul. Cercetarea a mai arătat că dacă pui mâncarea în vase mai mici, te ajută să reduci consumul alimentelor.
4. Asigură-te că măcar un sfert din fiecare preparat pe care îl consumi la masa de Paşte este bazat pe legume.
În cadrul unui studiu realizat la Universitatea Pennsylvania State, subiecţii cărora li s-au dat alimente la masă (preparate care erau alcătuite din 25% legume) au consumat cu 350 mai puţine calorii în acea zi, comparativ cu persoanele care au mâncat preparate fără legume.
5. Îmbrăţişează consumul de oţet.
Chiar dacă superstiţia spune să nu consumi oţet în Săptămâna Mare (cea de dinaintea Paştelui), reţine că oţetul este benefic. Acidul acetic, compusul principal din oţet, încetineşte viteza cu care stomacul se goleşte - ceea ce înseamnă că poate creşte senzaţia de saţietate. De asemenea, există cercetări care arată că oţetul reduce nivelurile de glucoză si depozitele de grăsime. Toarnă-l pe salate, dar foloseşte câteva linguri în supă sau chiar poţi să iei o lingură sau două (ca pe un sirop sau medicament) înainte de fiecare masă.
6. Mănâncă alimente din grupul alimentar de culoare pastel.
Medicii nutriţionişti spun că piramida de alimente a unei persoane care ţine dietă arată un pic diferit de cea a unei persoane care nu are nevoie de dietă. De exemplu, meniul (de Paşte, dar şi meniul de după această sărbătoare importantă) poate conţine: fructe de mare, albuşuri de ou, iaurturi bogate în proteine cum ar fi iaurtul grecesc şi legume verzi şi albe - toate acestea sunt "calea către a fi mai slabă".
7. Fă din ouă o parte esenţială din rutina care însoţeşte dieta ta.
Oamenii de ştiinţă nu sunt în totalitate siguri de ce, dar în cadrul unei cercetări realizate la Universitatea Louisiana State, ei au descoperit că persoanele care ţineau dietă şi al căror mic dejun conţinea ouă au slăbit mai mult decât acei participanţi care nu consumau ouă la micul dejun - chiar dacă micul dejun cuprindea acelaşi număr de calorii. Aşadar, consumă ouă în perioada Sfintelor Paşti, dar şi după.
8. Încetează să îţi "accesorizezi" peste măsură salatele.
Aceeaşi regulă care se aplică la vestimentaţia ta se aplică şi în cazul frunzelor verzi. Nutriţionista Lauren Slayton din New York, autoarea cărţii The Little Book of Thin, îşi sfătuieşte clienţii să aleagă un singur accesoriu pentru fiecare salată - avocado, brânză, nuci. Aşasar, la masa de Paşti, dacă optezi pentru o salată, nu o încărca inutil cu calorii care îţi afectează silueta.
9. Deschide o sticlă cu apă minerală carbogazoasă.
Nu este deloc surprinzător că de multe ori, atunci când ne îndreptăm atenţia spre alimente, ne este de fapt sete. Dar nutriţioniştii americani adaugă următorul lucru: apa carbogazificată păcăleşte corpul şi îl face să se simtă mai sătul decât atunci când bei apă plată.
10. Ia-ţi doza de fibre din fructe... nu din batoane proteice.
Dacă îţi placă batoanele proteice, atunci e bine. Dar prunele uscate, fructele de avocado si murele au, de asemenea, o mulţime de fibre alimentare - o componentă-cheie pentru saţietate - şi sunt mult mai gustoase. (Sursa)