Există multe diete și cărți despre alimentație sănătoasă și poate că tu ai încercat deja una sau chiar mai multe. Ei bine, există o dietă în acest câmp atât de fertil care a scăpat de criticile aspre și care ar putea fi "cea mai bună" dietă - cu unele excepții minore.
Este vorba de dieta mediteraneană, o dietă bogată în pește și fructe de mare, cărnuri mai light și mai slabe, dar și în carne de pasăre, fructe și legume de sezon, cereale integrale, ulei de măsline, preparate simple, mici cantități de produse lactate și carne roșie.
Ce anume face ca această dietă să fie diferită de altele de acest gen?
Unele diete au minusuri, cum ar fi faptul că le lipsesc anumiți nutrienți-cheie, dar și faptul că nu iau în considerare că necesarul de nutrienți poate varia de la o persoană la alta.
Genele tale joacă un rol major în modul în care organismul tău metabolizează alimentele. Se poate spune chiar că noi, femeile, suntem la fel de diferite pe interior, pe cât suntem la exterior.
Specialiștii subliniază că o dietă mediteraneană este un punct de plecare excelent, deoarece ea te asigură că tu vei consuma alimente dense si bogate în nutrienți de mare calitate. Singura schimbare pe care o sugerează unii nutriționiști este în privința cerealelor, și anume glutenul. Multe persoane (chiar și cei care nu suferă de boala celiacă sau intoleranţa la gluten) arată și se simt mai bine atunci când exclud glutenul din dieta lor.
Așadar, ai putea numi asta abordarea ideală, fără gluten, a dietei mediteraneene sau chiar paleo-mediteraneeană.
Cum să începi dieta mediteraneană paleo?
1. Mănâncă mai multe fructe de mare sălbatice. Fructele de mare sunt o sursă grozavă de proteine, acizi grași Omega-3, vitamina D.
2. Construiește-ți mesele în jurul surselor de proteine precum peștele cod, biban de mare, creveți, piept de pui, caracatiță, macrou, somon și sardine.
3. Asociază-ți proteinele cu legume de sezon proaspete care au fost ușor sotate sau făcute la grătar.
4. Include întotdeauna în dieta ta o formă de grăsime. Grăsimile bune sunt benefice pentru funcția ta hormonală și te ajută să absorbi anumiți nutrienți din mâncarea ta. Sursele de grăsime ideale sunt: uleiul de masline presat la rece, avocado, nuci și semințe crude, brânză raw și produse lactate fermentate.
5. Limitează aportul de gluten și alte cereale, iar dacă alegi să consumi grâne, asigură-te că acestea sunt de o calitate superioară și că sunt preparate corespunzător (înmuiate în mod ideal și germinate/încolțite).
6. Evită orice alimente procesate sau rafinate.
7. Mănâncă fructe și legume de sezon.
8. Mănâncă într-un mediu relaxat, în care te vei bucura de masa ta și mai mult, iar acest lucru va ajuta în procesul de digestie și în absorbția nutrienților.
9. Bea un pic de vin la cină (un pahar, nu o sticlă întreagă).