Aşa cum fac şi detectivii, psihologii încearcă să privească dincolo de suprafaţa interacţiunilor zilnice, pentru a afla ce gândesc şi simt oamenii cu adevărat.
Iată o serie de descoperiri menite să te ajute să formezi relaţii mai bune la locul de muncă şi în viaţa privată.
1. O primă impresie proastă poate fi schimbată
Multă vreme s-a crezut că o primă impresie este imposibil de modificat şi că în ciuda faptului că persoana ar fi crezut că te place în cele din urmă, tot te-ar fi displăcut la nivel subconştient.
Noi cercetări arată că nu este aşa. Dacă oferi persoanei şansa de a-ţi vedea comportamentul într-o lumină nouă, ai şanse mari să schimbi evaluarea pe care ţi-a făcut-o la nivel subconştient.
De exemplu, să presupunem că te faci că nu vezi un cunoscut pe stradă, pentru că abia te-ai certat cu partenerul şi nu ai chef de vorbă. Ulterior, afli că acel cunoscut crede că eşti nepoliticoasă. Poţi, foarte bine, să iei legătura cu el şi să îi explici că de regulă îţi place să vorbeşti cu el, dar că în acel moment aveai o stare de spirit negativă şi nu voiai să te faci de râs.
2. Primul lucru pe care îl decid oamenii în ceea ce te priveşte
Potrivit profesorului Amy Cuddy, de la Harvard Business School, oamenii se îşi pun două întrebări cânt te cunosc:
a. Pot avea încredere în această persoană?
b. Pot respecta această persoană?
Cu alte cuvinte, oamenii vor să ştie dacă eşti cald şi competent. Cuddy spune despre căldură că este un factor important pe care oamenii îi lau în considerare după ce află că eşti de încredere. Abia apoi încearcă să afle dacă eşti competent.
3. Sunt de preferat oamenii care împărtăşesc informaţii personale
Cercetări recente sugerează că este mai bine să dezvălui chiar şi informaţii jenante, în loc să încerci să le ascunzi. Când ci din jur îşi dau seama că ascunzi ceva sau că nu spui tot adevărul, te percep ca fiind mai puţin de încredere decât cei care spun mai multe despre ei înşişi.
4. Extrovertiţii câştigă prin imitaţie
Extrovertiţii se fac plăcuţi copiind limbajul corporal al celor din jur. Aceasta este strategia care dă roade în ceea ce priveşte crearea de legături cu cei din jur.
5. Cei care vorbesc mai repede sunt mai convingători
Dacă vrei să convingi pe cineva să îţi vadă punctul de vedere, nu vrei să îi dai prea mult timp pentru a-ţi analiza argumentele, aşa că vorbeşte repede.
6. Oamenii supraponderali sunt consideraţi mai puţin capabili
Pe lângă faptul că oamenii cu o greutate mai mare sunt văzuţi ca fiind mai puţin capabili, până şi cei care se află în aceeaşi categorie tind să îi judece. Oamenii supraponderali sunt percepuţi ca fiind mai puţin productivi, mai leneşi, mai puţin inteligenţi şi cu mai multe probleme personale.
7. Anumite trăsături negative de personalitate garantează succesul
Cercetătorii spun că aceia care înregistrează scoruri mari la capitolul narcisism şi machiavelism (dorinţa de a-i manipula şi exploata pe alţii) au mai multe şanse să aibă succes. Astfel, narcisiţtii câştigă mai bine, în timp ce aceia care au un nivel sporit de machiavelism ocupă mai des poziţii de conducere şi sunt mulţumiţi de cariera lor.
8. Suntem mai duri cu cei din jur
Psihologii numesc asta "eroarea fundamentală de atribuire": presupunem că comportamentul altor oameni este rezultatul unor defecte de personalitate, în timp ce propriul nostru comportament este atribuit unor factori situaţionali.
De exemplu, dacă un coleg predă un proiect mai târziu, vei spune că este leneş. Dacă tu, la rândul tău, faci acelaşi lucru, vei spune că ai fost preocupată de alte probleme.
9. Personalităţile se vor ciocni la locul de muncă
Psihologii împart angajaţii în patru categorii:
a. Persoanele dominante, impulsive şi sceptice; sunt directe şi preferă rezultate imediate
b. Persoanele conştiincioase, metodice şi sceptice; sunt orientate spre detalii şi analitice
c. Persoanele influente, impulsive şi calde; se bucură de lucrul în grup şi generează entuziasm
d. Persoanele echilibrate, metodice şi calde; sunt răbdătoare şi caută armonia
La locul de muncă, persoanele dominante se vor ciocni cu persoanele echilibrate, iar persoanele conştiincioase se vor lovi de cele influentă. Primul pas în a reduce conflictele este să îţi dai seama ce tip de personalitate ai.
10. Oamenii îşi amintesc mai degrabă un zâmbet
Dacă vrei ca oamenii să îşi amintească de tine după o primă întâlnire, fii sigură că expresia facială se potriveşte cu tonul evenimentului.
Dacă eşti la o conferinţă lejeră, zâmbeşte, fiindcă studiile au arătat că subiecţii îşi amintesc mai degrabă feţele zâmbitoare decât pe cele care exprimau teamă sau alte emoţii.