Iată care sunt aspectele ce pot strica până și bucătăria unei gazde exemplare.
1. Tocătoare universale
Este mai bine să folosești tocătoare separate pentru carne și legume sau pește, dar ține minte că cele din plastic sunt mai periculoase, deoarece dezvoltă mai bine bacteriile. În plus, crăpăturile și zgârieturile se adâncesc și devin mai greu de curățat odată cu trecerea timpului.
2. Mobilă fără mască sau soclu
Praful, părul și multe altele se vor acumula sub rafturi dacă există un spațiu între podea și mobilă și va trebui să capeți abilități speciale când cureți podeaua, pentru că în unele locuri se ajunge foarte greu.
3. Podeaua cu modele
Fiecare zgârietură de pe podea este un adevărat magnet pentru praf, grăsime și microbi, care se întipăresc destul de bine și rămân mult timp acolo. În plus, cu cât este mai fină o podea cu atât îți va fi mai ușor de curățat și va fi mai plăcut de mers pe ea.
4. Cârpe multifuncționale
Cercetătorii au analizat 100 de bacterii de pe prosoapele folosite timp de o lună în bucătărie și aproape jumătate dintre ele erau dintre cele care pot îmbolnăvi un om, deci prosoapele care se folosesc atât pentru ștersul pe mâini cât și la curățarea blatului de bucătărie sau a veselei, au mai mulți microbi decât unele de unică folosință sau folosite cu un singur scop. Tocmai de aceea, o gazdă bună are cel puțin două prosoape, pe care le spală frecvent.
5. Un set de cuțite
În primul rând, aceste obiecte vor ocupa mult spațiu și se vor murdări rapid, deci vei avea nevoie de mai mult timp să faci curat. În al doilea rând, seturile de cuțite conțin, de obicei, un număr mult prea mare, iar unele oricum nu vor fi folosite niciodată. Uită de seturile de câte 17 cuțite și achiziționează-ți 3 cuțite, dar bune.
6. Țeava de la hotă
O țeavă normală este ușor de instalat, dar greu de curățat, deoarece, în timp, se umple de praf și găsime în cutele furtunului de evacuare. Este foarte greu de întreținut, deoarece este ridicată la o înălțime mare, aproape de tavan, și dacă o freci mai tare se strâmbă imediat. Opțiunea ideală ar fi să-i pui acesteia o carcasă din același material cu hota sau blatul de bucătărie, pe care să poți da lejer cu o cârpă umedă pentru a face curat. O altă metodă bună este să pui din start un set de mobilă care să umple toate golurile.
7. Recipiente din plastic
Recipientele din plastic sunt practice, dar dacă nu le folosești, ele ocupă mult spațiu și dacă se zgârie, se crapă sau își pierd culoarea, trebuie înlocuite imediat.
8. Dispozitive inutile
Un prăjitor de pâine care îți arde pâinea sau o fripteuză care este folosită doar pe post de loc unde se depozitează uleiul rânced îți ocupă spațiu util. Vinde sau donează ce nu mai folosești, pentru că vei economisi timp la curățenie și spațiu prețios în bucătărie.
9. O insulă de bucătărie cu plită încorporată
Chiar dacă mărimea bucătăriei tale îți permite să pui în mijloc o mare insulă, dacă ceva nu merge cum trebuie la prepararea mâncării, probabil că va trebui să cureți peste tot. Însă dacă plita și cuptorul sunt plasate lângă un perete, tot ce va trebui să faci este să cureți peretele și podeaua. Mai bine pe insula respectivă pui o chiuvetă și rafturi suplimentare în partea de jos.
10. Aparatură electrocasnică la geam
În interiorul aparatelor va apărea condensul inevitabil din cauza temperaturii care se schimbă și respectivele aparate se vor strica mai repede, iar rugina va apărea în mai puțin de un an. Cel mai bun loc unde să-ți pui cuptorul cu microunde este un blat separat, iar la geam poți lăsa loc pentru a toca ceva.
11. Veselă plină de calcar
Nu se întâmplă nimic dacă înghiți accidental un pic de calcar, dar ideal ar fi să nu bei frecvent ceai dintr-un ibric plin de calcar, pentru că depunerile vor penetra vasele de sânge și se vor transforma în pietre sau nisip la rinichi și alte organe interne. Excesul de sare se va depunde pe încheieturi, va înfunda vasele de sânge și, în plus, apa din ibric se va încălzi mai greu. Îndepărtează calcarul cu puțin oțet, acid citric sau praf de copt.
11 aspecte care fac orice bucătărie să pară dezordonată
Cercetătorii de la University of North Carolina au descoperit că 70% dintre femei preferă să gătească acasă și petrec în jur de 71 de minute pe zi în bucătărie, drept pentru care această încăpere este una foarte importantă într-o casă și totul ar trebui să fie curat și primitor, pentru a te simți în siguranță.