Dacă ai fi pusă la încercare şi cineva ţi-ar spune să alcătuieşti un top al celor mai murdare obiecte din casa ta, cel mai probabil ai începe topul cu baia - toaleta, pompa de desfundat WC-ul sau prosoapele de mâini pe care nu le speli pe cât de des ar trebui. Dar se pare că dacă vrei să scapi de germeni şi microbi, ar trebui mai întâi să îţi îndrepţi atenţia către produsele de curăţare.
Cel mai murdar lucru din casa ta, în termeni de bacterii şi materii fecale este buretele de bucătărie, spune Dr. Charles Gerba, un profesor de microbiologie de la Universitatea din Arizona. Buretele de bucătărie stă ud în cea mai mare parte a timpului şi în el se adună alimentele sau mâncarea pe care bacteriile se dezvoltă apoi în voie.
Însă dacă credeai că poţi să îţi clăteşti rapid buretele de vase sub un jet de apă şi să stai liniştită, ei bine, mai gândeşte-te. Atunci când cureţi o bucătărie cu un burete, tu ai mari şanse de a transfera toţi germenii şi toate bacteriile de pe o suprafaţă pe alta, spune Dr. Kathryn Jacobsen, profesor de epidemiologie de la Universitatea George Mason.
Să spunem că ai următorul scenariu: tu ştergi cu buretele blatul de bucătărie sau tocătorul de lemn pe care ai preparat carnea crudă, iar apoi, doar în treacăt, ai clătit buretele de vase înainte de a şterge masa din bucătărie. Din păcate, în acest fel, ai împrăştiat sucurile de la carnea crudă prin toată bucătăria, transportându-le cu ajutorul aceluiaşi burete de vase, explică specialista.
Ce ar trebui să faci în acest caz? Există câteva opţiuni pentru a-ţi dezinfecta buretele, spun experţii.
Pentru a ucide bacteriile, pune la microunde un burete de vase, preţ de un minut sau două, la putere maximă (setează indicatorul pe "High"), în funcţie de cât de puternic este cuptorul tău cu microunde, apoi lasă buretele să se răcească.
Observaţie: dacă apa din burete nu se încinge suficient de tare pentru a fierbe, atunci buretele nu este curat, spune Dr. Kathryn Jacobsen.
Sau cel puţin ai putea să storci bine buretele de bucătărie şi să îl depozitezi într-un loc unde se poate usca bine, sugerează specialiştii. Gândeşte-te aşa: dacă buretele se "odihneşte" într-o baltă de apă, este practic un loc care le oferă bacteriilor condiţiile esenţiale pentru a se multiplica.
În ceea ce priveşte aruncatul buretelui de vase la gunoi, specialiştii citaţi spun că ar trebui să îţi schimbi obiceiurile: adică să arunci buretele vechi şi să îl înlocuieşti săptămânal cu unul nou. Dacă buretele miroase sau se dezintegrează, acestea sunt alte semne care arată că buretele tău de vase a ajuns în ultimele sale zile de viaţă. Sursa.