În general, această temă face multe persoane să se simtă inconfortabil și chiar dacă au atât de multe întrebări de pus, sunt prea timide să le zică, dar mai jos găsești răspunsul la câteva dintre ele.
1. Pentru bărbații ginecologi: „Ce cauți să descoperi la o femeie?”
Pe plan personal, personalitatea și inteligența. Pe plan profesional, cancer de col uterin.
2. Domnilor și doamnelor doctor ginecolog, ați avut vreodată un caz când ați adus pe lume un copil care în mod evident nu era al tatălui?... prezent de altfel în sală.
Am adus odată pe lume un bebeluș mulatru, născut din doi părinți albi. Noi, toți cei din echipa medicală, eram șocați și ne uitam unul la celălalt, dar ambii părinți erau foarte fericiți și nu spuneau nimic. Ulterior, l-am cunoscut pe bunic... care era negru.
3. De ce te lasă ginecologul singură când îți scoți lenjeria intimă și o pui deoparte?
Răspunsul este simplu: pentru a-ți oferi măcar puțină intimitate. Actul de a te dezbrăca și îmbrăca în fața cuiva este mai intim decât a avea organele genitale expuse.
4. Cum afectează această meserie viața personală?
La această întrebare a răspuns un urolog, dar e valabil și pentru ginecologi: „Nu o prea afectează, deoarece mă uit la acele lucruri dintr-un alt punct de vedere, nu pentru că aș vrea neapărat. De fapt vreau, dar doar pentru că este meseria mea, nu din alte motive.”
5. Ce fel de expresii vezi pe fețele părinților când le dai o palmă la posterior nou-născuților?
Ideea pleznitului era de a stimula bebelușul să ia prima gură de aer, dar la ora actuală nu mai este considerată o practică necesară. Expunerea la aer imediat după naștere sau absorbția fluidului din nări și cavitatea bucală sunt acum suficiente.
6. Poți rămâne însărcinată de la apa din bazin?
Bineînțeles că nu. În plus, nu există nici o șansă să te îmbolnăvești de o boală cu transmitere sexuală de la apa din piscină, un prosop folosit sau dacă stai lângă echipamentul sportiv al cuiva infectat.
7. Este posibil să-ți pierzi virginitatea de la un tampon?
Da, deoarece mărimea și elasticitatea himenului fiecărei femei sunt diferite. Dacă locul este foarte îngust, există riscul de a te dezvirgina singură, când introduci un tampon prea mare, dar probabilitatea este destul de mică.
8. Poți naște acasă, uitându-te la clipuri de pe YouTube?
Acest tip de naștere este una neasistată și doctorii o consideră ciudată și periculoasă, dar unii oameni chiar sunt interesați de acest lucru, din diverse motive. Ei citesc manuale de ginecologie și se uită la diverse documentare, iar apoi reușesc cumva să aducă pe lume un copil perfect sănătos. Problema apare însă când aceste persoane încep să promoveze acest tip de naștere, ceea ce este foarte periculor și deloc necesar.
9. Nașterea pe cale naturală este un proces dificil?
Este, dar variază de la caz la caz. La începutul travaliului există contracții de câte 10 secunde la fiecare 10 minute, deci depinde de fapt cât de calmă reușești să rămâi în acele minute de liniște. Există acum și o tehnică de naștere prin hipnoză, când femeile încearcă să fie fericite fix în momentele în care se produc contracțiile, lucru perfect normal, întrucât fiecare contracție te aduce de fapt mai aproape de copilul tău. Ceea ce este important e că femeile nu mor în timpul nașterii din cauza durerilor.
10. Doar femeile au menopauză?
Câteodată și bărbații au anumite semne specifice menopauzei, dar din punct de vedere fizic, doar femeile trec prin aceste schimbări, chiar dacă și bărbații pot trece prin stările psihice. În acea perioadă, femeile își pierd funcțiile reproductive, lucru ce se poate observa și prin schimbarea aspectului pielii și a felului în care acestea se simt, motiv pentru care femeile au nevoie de îngrijire medicală specială când intră la menopauză.
11. De ce trebuie să mergi la ginecolog dacă te simți bine?
Pentur că cervixul nu are receptori de durere, deci doar printr-un control medical se poate vedea dacă este totul în regulă. În plus, cancerul la femei se dezvoltă foarte rapid și este foarte violent. De exemplu, cancerul ovarian poate omorî o persoană oricând între 3 și 12 luni de la instalare.
11 întrebări pentru ginecologi, pe care multă lume se jenează să le pună
Multe paciente se tem de vizita la ginecolog, mai ales dacă acesta este un bărbat. Deși bărbații se numără printre cei mai buni ginecologi din lume, numărul acestora s-a diminuat tocmai din cauza că femeile sunt mai reținute să meargă la un astfel de medic, chiar dacă știu că au ceva probleme.