Dacă te afli în aceeași situație, vezi cum a depășit ea momentul și împărtășește cu restul lumii experiența ta.
1. Zborul nu este nici pe departe atât de înfricoșător ca faptul de a fi departe de cei dragi
Nici măcar hainele celor dragi, parfumul luat „cu împrumut” de la cineva sau pozele nu-ți pot alina dorul de casă. Într-un alt aeroport este greu la început să înțelegi ce vor stewardesele sau agenții de pază de la tine, chiar dacă tu crezi că știi engleza. Panica începe ușor ușor să te lovească, pe măsură ce se mai anunță câte ceva și tu trebuie să fugi de la o poartă la alta.
2. Când intri în casă te lovesc atacurile de anxietate
În prima noapte în noua casă o să ai insomnii sau cel puțin coșmaruri din cauza podelei care scârțâie, a bubuiturilor din perete sau a micilor dulapuri goale.
3. La început, vei face conversia banilor, a timpului şi nu numai
Creierul tău va lucra dublu, o dată ca să scoată banii necesari și a doua oară ca să facă tranzacția în lei. Trebuie să încerci, pe cât posibilul, să eviți acest prost obicei, deoarece altfel riști să nu-ți mai cumperi nimic și să mori de foame. În plus o să te gândești tot timpul cât e ora casă în comparație cu locul unde ești. Dacă ai zburat peste ocean, atunci te vei gândi să transformi și greutatea ta în kilograme, ca să poți să înțelegi dacă te-ai îngrășat sau nu și vei vrea mereu să transfomi gradele Farneheit în Celsius. Îți va lua o vreme să te obișnuiești cu noile unități de măsură.
4. Bariera lingvistică te va împiedica să-ți faci noi relații
Este greu să înțelegi atât localnicii cât și imigranții, deoarece pe lângă faptul că fiecare vrea să vorbească limba proprie, dacă îți vorbesc în engleză, pe care să presupunem că o știi, fiecare are un alt accent. Vei avea momente când toată lumea în jurul tău va râde, iar tu vei zâmbi politicos și vei da din cap sau când cineva te va întreba ceva și tu vei răspunde doar cu „da”, indiferent despre ce era vorba.
5. Vei înțelege cât de mult însemna cultura țării tale pentru tine abia după ce pleci
Chiar dacă nu erai persoana care să țină de tradiții și să meargă la evenimentele culturale, acum vei începe să simți dorul fiecătui fir de iarbă, a cărților și concertelor în română și a mâncării tradiționale. Deși vei găsi magazine sau restaurante care servesc mâncarea ta preferată, parcă aceasta nu va mai avea gustul de la mama de acasă.
6. Destrămarea iluziilor
Înainte de a te muta, trebuie să te pregătești psihic, deoarece, de exemplu, pentru a avea același loc de muncă ca acasă va trebui să fii mai bună decât media, adică să muncești mai mult și să lucrezi mai bine. Chiar dacă simți că ai merita o pauză, nu ai timp de așa ceva și trebuie sî înțelegi acest lucru cât mai repede posibil. NU trebuie să te lași înșelată de politețea localnicilor sau de ceea ce citești pe Internet. În străinătate, nimeni nu are de fapt cu adevărat nevoie de tine, deci puțin probabil să întâlnești repede pe cienva care să te aștepte în fiecare zi cu brațele deschise, așa cum o făceau ai tăi acasă.
7. Imigrarea este un filtru perfect pentru prieteni și familie
După ce pleci, ești departe de cei cunoscuți și poate chiar în alt fus orar, iar relațiile tale cu majoritatea oamenilor cunoscuți se vor întrerupe, unele mai devreme altele mai târziu sau cel puțin se vor rări. Unii dintre ei nu-ți vor mai răspunde la telefon sau e-mail-uri, dar alții îți vor fi alături necondiționat și vor reprezenta gura ta de aer și legătura cu rădăcinile când îți va fi cel mai greu.
8. Pierzi sentimentul de „acasă”
Când vei începe să te duci înapoi în țară te vei simți ca un turist. Te vor surpinde schimbările și vei descoperi noi magazine pe locurile unde cândva era o fabrică sau unde te jucai cu prietenii. Te vor șoca noile ținute de pe stradă și vei observa că viața a mers mai departe. Vei fi blocată între două lumi: nu vei mai fi de aici, dar nici nu vei fi străină. Vei avea sentimentul că nu mai știi de unde ești și că nu ai un loc al tău. În plus, odată cu trecerea timpului, vei uita limba română sau cel puțin anumite cuvinte.
9. Autocunoaștere
În primul an, vei sta mai mult singură și vei începe să realizezi anumite lucruri, să-ți analizezi fricile și să înțelegi ce este de fapt important pentru tine. Acest lucru te va ajuta să îți stabilești obiectivele de viitor.
10. Vei fi mai flexibilă
Te vei plimba mai mult pe jos, pentru a descoperi noi locuri și vei face lucruri pe care acasă poate că le-ai fi evitat, vei ieși din zona ta de confort și îți vei lărgi orizonturile. Fiecare zi într-un nou mediu te va motiva să înveți lucruri noi și să profiți de oportunități. Scapi de prejudecăți și pentru tine nu mai contează ce religie este cineva, ce orientare sexuală are sau dacă mănâncă cu mâna. Va deveni important doar faptul că vreți cu toții liniște și pace. Vei înțelege că de ștergerea granițelor din mintea ta depinde libertatea și fericirea ta.
11. Vei realiza că bagajele trebuie să fie cât mai ușoare
Acest lucru este valabil atât pentru bagajele de haine și suveniruri cu care călătorești cât și de bagajul emoțional ce te leagă de trecut. Dacă viața îți dă o nouă șansă la viață, atunci e mai bine să profiți.
În ciuda acestor lucruri, imigrarea este o experiență pe care cineva trebuie să aibă tăria să o trăiască. Într-o țară nouă descoepri o lume nouă și realizezi, la un moment dat, că poți face mult mai multe lucruri decât credeai că ești în stare.