Dacă urmezi aceste sfaturi vei putea face economii pentru următoarea călătorie minunată și poți începe prin a nu mai căuta bancomatul imediat ce ieși din avion și a nu te mai duce către primul taxi ieșit în cale.
1. Nu mai călători ziua
Noaptea este momentul perfect când poți dormi și o poți face pe avion sau tren, ca să nu mai dai banii pe o noapte de cazare și să ai mai mult timp de plimbare ziua. Dacă folosești mijloacele de transport noaptea, vei face econimii de timp și bani.
2. Regula vecinătății
În general, mâncarea este mai scumpă în jurul obiectivelor turistice, deci îndepărtează-te puțin de zonele aglomerate și bucură-te de ceva mai autentic la un preț mai mic. Piețele locale sunt întotdeauna opțiunea cea mai bună.
3. Împarte mijloacele de transport
Probabil că ai auzit deja de serviciul de cazare în gazdă, dar există și servicii care te ajută să găsești localnici și alți călători care au drum în aceeași direcție ca și tine și puteți împărți costurile transportului.
4. Rezervări în avans
Rezervările în avans sunt folositoare dacăț ai un program foarte strict de respectat, dar evită-le pe cât posibil, deoarece prin rezervările de ultim moment vei putea găsi locuri ieftine la aceeași calitate, în care vei putea sta mai mult și dacă vei vrea să pleci mai devreme o vei putea face fără nici un cost suplimentar.
5. Schimbarea banilor
Evită să iei foarte mult cash cu tine, deoarece banca ta va calcula oricum cel mai bun curs valutar și nu va mai trebui să plătești nimic extra dacă vrei să schimbi banii. Nu uita însă cardul acasă și asigură-te că este unul care merge internațional.
6. Ai grijă la portofel
Este îngrozitor să fii jefuit, cu atât mai mult într-o țară străină, la cine știe câți kilometri de casă. Încearcă să nu porți haine sau bijujterii extrem de scumpe, ca să nu atragi atenția hoților și împarte-ți averile în diferite genți. În plus, lasă ceva și în seiful de la hotel și ia-ți portofele care se atârnă de gât și curele cu buzunare.
7. Politica de bacșiș
În unele țări, precum Marea Britanie, bacșișul se așteaptă să fie între 15-20%, iar în multe țări europene acesta este deja inclus în nota de plată. Documentează-te un pic înainte de plecare și vei evita astfel situațiile neplăcute, pe lângă faptul că vei face economii.
8. Asigurarea de călătorie
Un accident ușor, care n-ar fi în mod normal o problemă, te poate face să cheltuiești foarte mulți bani într-o țară străină. Mai bine aloci din start o sumă de bani pentru asigurarea de călătorie decât să regreți pe urmă că ai ajuns la urgențe. Chiar dacă până acum n-ai avut nevoie de asigurare, aceasta chiar este un lucru care să merite banii.
9. Vorbește cu reprezentanţii băncii
Prima oară trebuie să decizi cam cât de des vei folosi cardul și dacă îl poți folosi pe cel curent în străinătate și cu taxe vine el la pachet. Dacă vrei să-ți folosești cardul, trebuie să vorbești întâi cu banca despre limita de tranzacționare, altfel îți poate îngheșa contul pe motiv de tranzacții suspecte.
10. Ghidurile de călătorie
Răsfoiește revistele și ghidurile turistice, dar nu te opri doar la ele, pentru că prezintă de fapt foarte multă reclamă și depinde de cine le-a editat. Cele mai frumoase locuri de cazare și interesante obiective turistice sunt de fapt cele locale, nemenționate în broșuri, deci mai bine citești forumurile de călătorie și îți instalezi un program pe telefon, ca să ai acces oricând la adresă, program și chiar meniul cafenelelor.
Greșeli pe care trebuie să nu le mai faci când călătorești
Dacă iubești călătoriile, probabil că ai deja un set de reguli după care te ghidezi ca să nu consumi prea mult, dar fii atentă și la următoarele, deoarece te pot scoate din bucluc.