Foarte multă lume alege să scape de textile când doarme, pentru că este mai confortabil, dar acest obicei are argumente pro și contra pentru sănătate.
1. Te ajută să dormi mai adânc
Cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam susțin că scăderea temperaturii corpului crește calitatea somnului și reduce numărul de dăți când te trezești în timpul unei nopți. Să dormi dezbrăcată este un mod bun de a scădea temperatura corpului fără a răci camera, iar pijamalele limitează libertatea de mișcare a corpului.
2. Te ajută să slăbești
Din păcate nu putem deveni mai slabe doar domind ci în combinație cu o dietă echilibrată și exerciții fizice efectuate cu regularitate. Potrivit ultimelor stuii din domeniu, dormitul la temperaturi mai scăzute activează metabolismul și previne diabetul. În plus, nivelul de cortisol, hormonul stresului, rămâne ridicat atunci când dormi îmbrăcată, ceea ce duce la îngrășare, anxietate și poftă de junk fod.
3. Îți ajută pielea
Toată ziua pielea este acoperită de diverse materiale și dacă dormi dezbrăcată îi permiți corpului să respire, ceea ce scade riscul de diverse afecțiuni cutanate. În plus, dormitul la temperaturi mai mici îți protejează celulele de efectul îmbătrânirii, deoarece melatonina, adică hormonul somnului, previne degenerarea celulară.
4. Te ajută să ai un păr frumos
Transpirația îți atacă părul și dacă se usucă lasă foarte multă sare care irită scalpul. Dormitul la o anumită temperatură te face să transpiri mai puțin și să-ți păstrezi părul sănătos pe o perioadă mai îndelungată.
5. Organele reproducătoare sunt mai fericite
Organele reproducătoare feminine sunt un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor și a bacteriilor, dar dormitul în pielea goală permite zonelor intime să se usuce și să se aerisească. La bărbați, lenjeria intimă strânsă dăunează calității spermei și pentru a scădea acest risc este recomandat ca înainte de culcare să fie îndepărtați boxerii.
6. Sporește încrederea în sine
Încrederea este cheia unei cariere bune și a unei vieți sociale împlinite, iar dormitul dezbrăcată îți permite să crezi mai mult în tine și să-ți cunoști pielea mai bine. Când te simți bine în pielea ta, emani încredere indiferent de ținuta pe care o ai.
7. Îți face viața de noapte mai bună
Potrivit unui studiu realizat pe mai bine de 1000 de persoane, cei care dorm nud au relații mai fericite. 57% dintre ei sunt mai romantici spre deosebire de doar 48% dintre cei care dorm în pijamale. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că pielea care intră în contact cu a altcuiva eliberează mai multă oxitocină, adică hormonul binelui, care conferă o stare de relaxare și te umple de simpatie pentru cei dragi.
Pe de altă parte, ar trebui să uiți de dormitul în pielea goală dacă:
8. Dacă te numeri printre cei 3% oameni care sunt somnambuli
Acest lucru este de evitat, deoarece au existat destul de multe cazuri în care acest gen de oameni a fost văzut de vecini sau chiar au ajuns la închisoare pentru deranjarea liniștii publice. Cei care sunt somnambuli ar trebui să se gândească bine înainte de a se culca, deoarece obiceiurile lor le pot strica reputația.
9. Ai pielea sensibilă
Dacă ai alergii sau pielea sensibilă, dormitul fără pijamale este riscant, deoarece acestea te protejează de diverse iritații. Pielea expusă este predispusă la alergii, iritații și chiar astm din cauza prafului sau a acarienilor.
10. Ești predispusă la răceli
Dormitul în pielea goală este un pericol pentru cei care trăiesc în zone mai răcoroase și nu au încălzire adecvată, deoarece noaptea scad temperaturile mai rău, deci este important să nu te expui la asemenea pericole dacă vrei să te trezești cel puțin la fel de sănătoasă a doua zi.
11. Ești anxioasă
Dacă te simți inconfortabil să dormi nud sau dacă ți-e teamă că ar putea intra copiii, colegii de apartament sau alte rude, atunci nu vei dormi prea adânc și riști să stai mereu în tensiune. Ține minte că un somn bun este esențial pentru bunăstarea și sănătatea ta.