Este important să înțelegi că acel cântar de baie este doar un instrument care te poate păcăli, deoarece nu ține cont și de alte considerente, cum ar fi că poți avea același număr de kilograme, dar să arăți mai bine, deoarece mușchii sunt mai comasați decât masa adipoasă. Ține cont și de următoarele lucruri dacă vrei să ai parte de măsurători adecvate.
1. Momentul zilei
Pentru a-ți putea urmări progresul, ar fi bine să te cântărești în fiecare zi la aceeași oră sau în fiecare săptămână în aceeași zi. Indicat este să te cântărești abia după ce ți-ai făcut nevoile, dar înainte de a lua micul dejun.
2. Hainele
Cel mai bine este să te măsori și să te cântărești îmbrăcată în aceleași haine sau chiar goală, pentru că țesăturile și accesoriile atașate acestora pot fi destul de grele și este foarte important să ai o cifră cât mai apropiată de realitate, pentru a nu fi dezamăgită.
3. Locul
Pune cântarul pe o suprafață plată, tare și de fiecare dată în același loc. Nu-l așeza pe covor, pentru că un cântar instabil îți va da eroare sau va indica greutatea greșită.
4. Stai potolită
Pentru a avea o cântărire corectă este important să nu te miști, ca să ai greutatea echilibrată pe ambele picioare, iar unele cântare au nevoie să fii cu tălpile goale, ca să-ți citească senzorii din tălpi.
5. Tipuri de cântare
Greutatea ta mai depinde și de tipul cântarului folosit, deoarece mecanismul diferă de la o companie producătoare la alta. De asemenea, există cântare care măsoară compoziția corporală și procentul de grăsime, dar pentru a evita confuziile este bine să folosești întotdeauna același cântar.
6. Vremea
Ar trebui să te gândești mereu și la cum este vremea, deoarece există studii care au demonstrat că atunci când sunt temperaturi mai scăzute, precipitații mai multe și vânt puternic greutatea oscilează. Este posibil să slăbești un pic sau să te îngrași puțin, dar cu siguranță nu va fi o schimbare permanentă.
7. Mâncarea sărată
Când stai pe cântar, adu-ți aminte dacă ai mâncat ceva foarte sărat sau nu, fiindcă sarea cauzează retenție de apă și greutatea este, de obicei, mai mare.
8. Hormoni
Greutatea suferă modificări în perioada menstruală, pentru că ovulația și ciclul menstrual cauzează retenția fluidelor, lucru ce se vede și pe cântar. Aceste modificări lunare nu au nimic de-a face cu adevărata greutate a unei femei.
9. Compoziția chimică a corpului
Un kilogram de grăsime cântărește la fel de mult ca un kilogram de mușchi, dar arată complet diferit, deoarece masa musculară ocupă mai puțin spațiu. De aceea este foarte important să știi cum sunt distribuite acele kilograme și să înțelegi că dacă te antrenezi din greu și totuși cântarul arată mai mult, este posibil să arăți de fapt cu mult mai bine.
10. Nu te cântări imediat după antrenament
Dacă tocmai ai fost la sală, cântarul va arăta mai puțin din cauza deshidratării, deci nu vei slăbi cu adevărat instantaneu. Drept urmare există un singur motiv bun să te cântărești la sală, adică pentru a putea controla ce cantitate de lichide pierzi.
11. Nici să nu te gândești să te cântărești după ce ai ieșit în oraș
Nu te tortura. Mâncarea de la restaurant este plină de grăsime, sare și zahăr, care măresc volumul sângelui tău, deoarece te fac să reții fluide și fac orice cântar să o ia razna. Așteaptă o zi sau două pentru a avea o imagine reală.