Ești în București pentru câteva zile și nu știi de unde să începi? Nu te lăsa copleșită de mărimea orașului, vizitează mai degrabă următoarele locuri și vei avea ce povesti nepoților.
1. Pregătește-te să fii uimită de Palatul Parlamentului (Casa Poporului), o imensitate comunistă, la are s-a început construcția în 1980, în regimul Ceaușescu. Este a doua clădire administrativă din lume, ca mărime, după Pentagon. Turul se face într-o mică selecție din cele mai mult de 1000 de camere, dar interiorul din marmură și candelabrele de cristal te vor surprinde.
2. Dacă treci prin Piata Revoluției (Piața George Enescu / Piața Ateneului) este greu să nu observi cel mai ciudat monument posibil. Este vorba despre Memorialul Renașterii, un obelisc de 25 m înălțime care străpunge ceva ce seamănă a fi un coș sau un cuib de păsări. În 2005 acesta nu a fost foarte bine primit, dar merită văzut.
3. În secolul 20, Bucureștiul era cunoscut ca Micul Paris din Est, datorită arhitecturii sale Art Nouveau și a clădirilor impozante, inspirate de la cele franceze. Această grandoare a fost estompată de adăugarea clădirilor cu scop utilitar rezultate în urma decenilor de comunism. Chiar dacă orașul nu mai deține acea frumusețe clasică, mixul de arhitectură îl face să fie unic.
4. În Centrul Vechi, pe Strada Lipscani, există una dintre cele mai frumoase librării din lume. Cărturești Carusel deține foarte multe cărți, accesorii, discuri de vinil la subsol și o cafenea la etaj, ce-i drept printre cele mai scumpe din oraș, dar cu o priveliște frumoasă de pe acoperiș.
5. București are propriul Arc de Triumf, deci nu va mai trebui să te duci până în Paris ca să vezi unul.
6. Ar fi păcat să treci pe aici și să nu bei o bere la Caru' cu Bere, cea mai faimoasă berărie din Centrul Vechi, cu pereții pictați în fresce datând din secolul al 19-lea. Poate fi un loc care dacă te lași purtată de val îți va ușura portofelul, dar este greu să nu te distrezi aici și să nu îți placă atmosfera tradițională cu costume populare și muzică live. Restaurantul este recunoscut pentru sarmalele servite cu mămăliguță, pe care toată lumea care le-a încercat le-a ținut minte.
7. Dacă preferi locuri mai tinerești, mai moderne, vei avea parte de nenumărate cafenele de toate genurile, unde mulți tineri profesioniști își stabilesc întâlnirile de afaceri chiar dacă chelnerii au ținute casual în loc de clasicele uniforme.
8. Când te vei fi plictisit de atâta colindat și vei dori o oază de liniște te vei putea refugia într-o barcă pe Cișmigiu sau oricare dintre celelalte parcuri minunate. Cel mai apreciat spațiu verde din București este desigur Parcul Herăstău, unde poți face liniștită o promenadă pe malul lacului, mai ales în zilele toride de vară.
9. Tot legat de cel mai mare parc din oraș, vei putea vizita Muzeul Național al Satului, un muzeu în aer liber, ce prezintă viața tăranilor români așa cum era ea odinioară, cu bisericuțe mici, dar încărcate de tradiție, mori de vânt și mori de apă originale, aduse din zonele caracteristice.
10. Aici se regăsește și Ateneul Român, în jurul căruia, la construcția sa a fost o întreagă campanie pentru strângere de fonduri, lozinca ”1 leu pentru Ateneu” fiind deja extra cunoscută. În principiu, această casă a muzicii clasice poate fi văzută din interior doar cu un bilet la concert, dar îi poți admira splendoarea din exterior și poate reușești să tragi cu ochiul înăuntru.
11. 86% din populația României este ortodoxă (cel puțin cu numele) și printre blocurile gri cei găsi comori ascunse. Trebuie să observi neapărat Mănăstirea Stavropoleos (din Centrul Vechi) și Mănăstirea Cașin (din preajma Arcului de Triumf), dar și micile lăcașe de cult din diverse cartiere, dacă vrei să îți delectezi ochii cu nenumărate fresce și icoane suflate în aur. Ține minte însă că trebuie să fii îmbrăcată adecvat și că trebuie să menții o atitudine civilizată, deoarece acestea sunt lăcașe de cult.