Uită de Valea Prahovei şi petrece un sejur scurt într-o atmosferă de poveste, la un palat care să te facă să simţi că ai intrat în altă lume.
Palatul Brukenthal din Avrig este destinaţia perfectă de weekend pentru tine dacă îţi doreşti să petreci câteva zile memorabile, în care să te bucuri de natură în linişte.
Construcţia palatului a început în anul 1780, iar scopul acesteia era de a îi servi pe post de reşedinţă de vară lui Samuel von Brukenthal, pe atunci guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei. Modelul palatului de vară a fost renumitul Palat Schonbrunn din Viena, clădirea având o arhitectură barocă. Palatul deţine şi o grădină ce a fost amenajată, pe vremuri, în stil franţuzesc. Aceasta este dotată cu fântâni arteziene, o scară impunătoare şi alei de poveste, pe care te poţi plimba admirând peisajul.
Fiind amplasat la o distanţă de 269 de kilometri de Bucureşti, pentru a petrece un sejur la Palatul Brukenthal trebuie să baţi un drum de 4 ore cu maşina, însă îţi garantez că, la final, vei simţi că a meritat fiecare kilometru parcurs. Îţi recomand traseul Bucureşti - Piteşti - Râmnicu Vâlcea - Avrig.
În mijlocul parcului baroc există o unitate de cazare dotată cu 9 camere unde îţi poţi petrece noaptea. Tariful pentru o noapte de cazare într-o cameră dublă este de 120 de lei/ noapte.
Dacă tot ajungi în Avrig, ar fi păcat să nu vizitezi şi Biserica Evanghelică-Lutherană ridicată în anul 1270 şi fortificată în secolul al XVI-lea, Biserica Ortodoxă, renumită şi ea pentru picturile murale deosebite, Muzeul etnografic sau Casa Memorială "Gheorghe Lazăr".
De o frumuseţe deosebită este şi zona turistică Valea Avrigului, care se întinde de-a lungul râului cu acelaşi nume. De aici pornesc trasee montane apreciate de trişti, printre care şi Avrig - Poiana Neamţului - Cabana Bârcaciu - Negoiu.
La întoarcere, te poţi abate de la drum cu 20 de kilometri pentru a vizita şi oraşul Sibiu, oraş cu potenţial turistic foarte mare. Aici, chiar în centrul istoric al oraşului, vei găsi şi Palatul Brukenthal din Sibiu, reşedinţa oficială a baronului. Acesta a fost construit în perioada 1778 - 1788, iar acum găzduieşte Muzeul Brukenthal. Este cel mai vechi muzeu din România, Samuel von Brukenthal permiţând vizitarea colecţiilor sale de artă încă din anul 1790. Astfel, muzeul Brukenthal a fost deschis chiar şi înaintea celebrului Muzeu Louvre, care a fost inaugurat 3 ani mai târziu.
sursă foto: cristinaniculae.blogspot.ro