Vezi mai jos care sunt acele obiceiuri pe care și tu le aveai și nu-ți dădeai seama că îți pot agrava problemele.
1. Clătitul gurii cu apă
Acest obicei este foarte natural, dar a fost criticat de anumiți dentiști, deoarece în timp ce te speli pe dinți, aceștia sunt acoperiți de o peliculă protectoare care este ușor îndepărtată de apă. Pentru a menține efectul pozitiv al spălatului pe dinți, clătește-ți gura cu soluții pseciale, fără alcool.
2. Antrenamentele numai pe bandă
Banda de alergat este unul dintre cele mai populare aparate dintr-o sală de fitness, pentru că te ajută să scapi destul de rapid și relativ ușor de caloriile în exces, dar perioadele lungi petrecute doar la acest aparat îți afectează încheieturile. Pentru a evita accidentările, trebuie să faci și câteva exerciții de întărire a musculaturii. Acestea te vor ajuta să slăbești și te vor menține în formă.
3. Pui de somn
Pare sănătos și este binevenit un pui de somn în mijlocul zilei, dar oamenii de știință consoderă că acesta este motivul pentru care unii oameni suferă de anumite afecțiuni de inimă. În plus, perioadele lungi de somn îți afectează memoria și funcțiile de bază ale creierului.
4. Igienizantele de mâini
Reclamele ne-au făcut să credem că doar săpunurile antibacteriene și antiseptice ne protejează de boli, dar folosietea frecventă a gelurilor respective duce la apariția microbilor noi și mai puternici. Potrivit cercetătorilor, săpunul normal este cel puțin la fel de bun pentru îndepărtarea zilnică a murdăriei.
5. Examene medicale periodice
Prin intermediul examenelor medicale periodice, oamenii află din timp dacă există riscul să dezvolte anumite maladii, dar analizele de rutină nu identifică microbii și bacteriile cele mai temute și, de multe ori, sunt destul de scumpe, dacă nu sunt efectuate prin Casa de Asigurări, cu trimitere de la medicul de familie. Principiul după care se bazează examenele clinice este acela că e mai bine ca pacienții să fie examinați conform factorilor de risc din grupul de vârsta și a bolilor conforme cu mediul lor de viață.
6. Suplimentele alimentare
Datorită reclamelor, știm că vitaminele sunt necesare organismului nostru și că absența lor provoacă reacții nefavorabile. Însă ceea ce nu știe foarte multă lume este că ingerarea vitaminelor fără recomandarea medicului este dăunătoare în anumite cazuri. Cercetătorii au descoperit că cei care iau vitamine, dar au alte obiceiuri dăunătoare suferă cu 46% mai mult de boli grave decât cei care nu iau suplimente alimentare. De aceea, este recomandat să consulți întotdeauna un doctor înainte de a lua orice pastilă.
7. Băuturile dietetice
Producătorii sucurilor dietetice încearcă să convingă publicul că ele au mai puține calorii, deci sunt mai sănătoase. Cu toate acestea, potrivit oamenilor de știință, chiar dacă bei doar o cutie de suc dietetic pe zi, riști să te îmbolnăvești de inimă, să ai tensiune mare și să te îngrași.
8. Tendința de slăbire
Unii cercetători sugerează că nu este tocmai sănătos să fii extrem de slabă. De exemplu, cei care mănâncă mult, dar nu se îngrașă, probabil că depozitează toată grăsimea în jurul ficatului, ceea ce provoacă alte complicații. O persoană slabă are șanse mai mari să răcească iarna și mortalitatea printre cei slabi este aproximativ aceeași cu cea dintre obezi.
9. Curățenia
Să-ți păstrezi casa curată este un obicei foarte sănătos, dar folosirea detergenților și soluțiilor de curățare dăunează unui organism cu imunitate scăzută. Produsele de curățenie conțin foarte multe chimicale ce provoacă iritații ale ochilor, dureri de cap și afecțiuni respiratorii.
10. Șlapii
Mulți oameni consideră că dacă poartă papuci deschiși își vor relaxa picioarele, dar cercetătorii de la National Foot Health Institute, din America, au demontat acest mit. Potrivit acestora, șlapii oferă o susținere proastă a piciorului când sunt folosiți pe suprafețe dure. În acest sens, este mai sănătoasă folosirea lor doar pe plajă sau iarbă.
11. Apa
Cu toții am auzit că trebuie să bem multă apă, în jur de 8 pahare pe zi, pentru că apa este esențială funcționării normale a organismului, dar totul trebuie făcut cu măsură. Unele studii arată faptul că dacă bei prea multă apă riști să te îmbolnăvești de rinichi și să-ți inunzi creierul. Excesul de apă face ca numărul electroliților să scadă, ceea ce cauzează hiponatremie, o anomalie electrolitică care poate fi observată la insolație sau ca și complicație la alte afecțiuni severe.