Să fii adolescent nu este ușor, dar poate fi făcut mai suportabil de către tine, așa că dacă ai în casă un adolescent ia aminte la aceste sfaturi.
1. Respectă-i intimitatea
Intimitatea este foarte importantă pentru un tânăr, deci dacă stă închis în cameră bate la ușă înainte să intri și dacă găsești vreo scrisoare, vreun bilețel sau poate chiar jurnalul unui adolescent, în nici un caz nu le citi. Nu-i supravegeha conturile de socializare, dar învață-l regulile Internetului, ca să nu intre în nici o încurcătură, nu-i citi e-mail-urile și nu-i asculta conversațiile telefonice. Iar dacă se duce la un prieten acasă nu-l lua de fiecare dată la întrebări când se întoarce, deoarece cu siguranță îți va purta pică pentru acest lucuru și se va simți îngrădit dacă nu ai încredere în el. Dacă nu ai reale motive de îngrijorare bazează-te pe felul în care l-ai crescut și pe judecata lui și nu-i controla gențile decât dacă suspectezi ceva foarte grav, cum ar fi că utilizează droguri sau etnobotanice.
2. Ține cont de părerile lui
Tinerii au multe păreri diferite despre orice și vor mereu să și le exprime, așa că va vedea cu ochi buni dacă îl întrebi ceva și ții cont de ceea ce zice. Desigur, unele dintre lucrurile pe care ți le va zice vor fi absurdități, cum ar fi că nu se poate spăla pe cap când e pe stop pentru că acest obicei o face să se îmbolnăvească sau că Pământul își schimbă direcția rotației în fiecare an. Indiferent de ce vrea să-ți zică, ascultă ce are de spus și dacă știi cu exactitate că ceea ce spune este greșit, încearcă să-i sugerezi subtil varianta corectă.
3. Comunicați
Fii mereu disponibilă să asculți ce are de zis, dar povestește-i și tu lucruri din viața ta, ca să puteți avea o conversație, să nu fie doar un monolog. Indiferent cât de greu ți s-ar părea, cere-i o părere despre orice, chiar și despre evenimentele mondiale, politice, topirea ghețarilor sau o nouă ținută pe care ți-ai cumpărat-o și tunsoarea pe care ți-ai făcut-o și întreabă-l despre ziua lui, dar nu insista dacă nu vrea să vorbească.
4. Laudă-l
Laudă-l cel puțin la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât o făceai când era mic, dar nu exagera și nu-i lăuda greșelile. Vorbele tale i se vor părea ca o gură de aer curat și îi vor crește încrederea în sine. Spune-i o vorbă bună în fiecare zi, chiar dacă tu treci printr-o perioadă mai proastă.
5. Nu-l critica
Adolescenții sunt foarte sensibili și se simt adesea criticați și când nu este cazul. Dacă adolescentul tău are un comportament inacceptabil și trebuie pus la punct sau a luat o decize extrem de proastă, nu-l critica în mod direct ci încearcă doar să-i spui ce ai fi făcut tu în locul lui.
6. Ghidează-l
Ghidează-l mereu către calea cea bună, fără a-ți impune punctul de vedere ci doar oferindu-i un exemplu bun și punându-i la dispoziție mijloacele necesare de trai cinstit, deoarece la această vârstă, copiii au cea mai mare nevoie de îndrumare, doar că nu realizează acest lucru.
7. Petreceți timp în familie
Păstrați tradiția sărbătorilor în familie și a concediilor comune, în ciuda comentariilor lui, dar lasă-l să plece și cu prietenii lui pe undeva, deoarece așa devine un tânăr independent. Dacă petreceți timp în familie el va avea mai bine întipărită imaginea relațiilor de familie și va fi mai puțin rebel, deoarece va știi să vă respecte pentru eforturile pe care le faceți pentru el, cel puțin dacă și voi îl respectați și încercați să-l tratați de la egal la egal.
8. Oferă-i responsabilitate
Oferă-i responsabilități potrivite cu vârsta pe care o are și încurajează-l să întreprindă și singur diverse activități, poate chiar să-și ia un job part-time sau sezonier, ca să capete simțul de răspundere și să învețe ce înseamnă banii în timp ce ia singur decizii în cunoștință de cauză.
9. Menține siguranța
Un tânăr poate fi adesea foarte nesăbuit și se poate angrena în comportamente nesăbuite, apoi să se mire singur că a procedat într-un anume fel sau la polul opus, să nu înțeleagă de ce îi scoți în evidență anumite aspecte ale deciziilor sale. La această vârstă, tinerii sunt foarte impresionabili și naivi și în ciuda faptului că au impresia că știu cum să se țină la distanță de pericole, adesea nu se întâmplă astfel. Acest lucru se întâmplă deoarece tocmai au ieșit din copilărie și nu au suficientă experiență de viață.
10. Nu-l tachina
Încearcă să nu râzi de el și să nu discuți prea mult despre acțiunile lui puerile. Gândește-te că mulți adulți primesc destul de greu glumele pe seama lor și dacă un adolescent vede că te amuzi pe seama lui este posibil să cedeze și nu știi ce va face atunci. El va lua la modul personal orice comentariu și se va simți prost, îi va fi rușine și va ajunge să te urască pentru acest lucru, mai ales dacă o faci de față cu altcineva.
11. Nu o lua tu la modul personal
Nu te aștepta să primești prea multe înapoi doar pentru că l-ai crescut. Gândește-te de două ori înainte să spui ceva ce poți regreta și atunci fă-o pentru viitorul copilului tău și atât, chiar dacă el poate nu-ți va da niciodată nimic înapoi sau îți va arunca doar un „mulțumesc” ocazional.
11 reguli de aur pentru conviețuirea cu un adolescent
Autoarea Cathy Glass subliniază câteva dintre cele mai importante schimbări prin care trec tinerii din ziua de astăzi...