Următoarele 11 reguli sunt desprinse din studii științifice efectuate pe cupluri care au trecut prin anumite greutăți și perioade mai rele, dar au reușit cumva să supraviețuiască.
1. Dacă nu-ți place ceva - spune-o
Nu este nimic rău în a-ți exprima preferințele la momentul respectiv, decât să te trezești peste o vreme să spui ceva de genul „Îți mai aduci aminte cum era la început?”, pentru că această frază distruge o relație. Discutați-vă problemele, menționează-ți îngrijorările și vorbiți despre orice, indiferent cât de insignifiant pare, apoi lăsați totul în trecut. Este atât de ușor să lași problemele să dispară odată ce le-ai atins.
2. Creați-vă ritualuri comune
Nu mai este un secret pentru nimeni că micile și plăcutele ritualuri zilnice ajută până și la îndulcirea rutinei. Acestea funcționează precum un barometru emoțional care menține afecțiunea comună. Vă veți gândi la micul vostru dejun împreună înainte de a vă duce la culcare și vă veți imagina la muncă ce vedeți sau faceți în seara de filme. Aceste obiceiuri comune previn deteriorarea relației.
3. Fiți voi înșivă
Nu întotdeauna puteți fi voi înșivă pe deplin. Există lucruri mici și unele mai importante pe care oricine și le permite doar când este singur. Unele persoane s-ar putea să se jeneze să cânte în public și o vor face doar la duș, unii oameni poate nu se vor simți bine să danseze în cluburi și o vor face doar în intimitatea dormitorului propriu sau în bucătărie, deoarece oamenii se tem ca particularitățile lor să nu fie interpretate ca lucruri anormale. Cu toate acestea, cuplurile vechi au dovedit că se iubesc tocmai datorită acestor particularități, deci fiți mereu voi înșivă, lasați-vă măștile deoparte.
4. Pune-te pe primul loc
O porție bună de egoism este un lucru bun. Chiar dacă în relațiile toxice vei auzi deseori fraze preacum „noi am fost undeva”, „noi ne uitam la ceva” sau „noi credem că”, trebuie să te gândești că la începutul relației te-ai îndrăgostit de cineva anume, de o individualitate pe care nu trebuie s-o pierzi. Totul este bine până la un anumit punct, hobby-urile comune și interesele sunt foarte importante pentur o relație sănătoasă, dar ține minte că fiecare sunteti personalități diferite.
5. Fă-i complimente
Complimentele pot fi făcute nu numai cu privire la cum arată cineva, dar și referitor la acțiunile sau gândurile sale și uită de critici, deoarece există prea multe persoane pe lume care își strică relațiile pentru că scot prea mult în evidență părțile negative ale partenerului.
6. Permite-i partenerului să gândească și să se comporte cum dorește
Susținerea și respectul sunt puncte cheie într-o relație și sunt subliniate de mulți psihologi, dar uitate de cel puțin la fel de multe cupluri. Ca persoană, ai dreptul să fii interesată de orice decizi tu, de la a ține șerpi pe post de animale de companie până la a te da cu sania și la fel are și el dreptul, în ciuda a ceea ce cred familiile voastre, colegii sau vecinii, voi ar trebui să vă susțineți unul pe celălalt.
7. Sărutați-vă des
Sărutul este foarte important înt-ro relație, deoarece vă susține legătura emoțională. Dacă primul sărut e ca un test pentur a vedea dacă vă potriviți, următoarele trebuie să vă aducă aminte că ați avut dreptate. La Universitatea Oxford au fost analizate recent funcțiile sărutului și s-a dovedit că în relațiile de lungă durată săruturile, nu actele sexuale, au arătat nivelul de satisfacție.
8. Exprimă-ți sentimentele
Realizează care îți sunt sentimentele și surprinde emoțiile pozitive, vorbiți despre frici, dorințe și dragostea voastră. Un nivel ridicat de sinceritate duce la întărirea relației și o ajută să crească. Trebuie să nu te jenezi să spui „te iubesc”, „te voi ajuta”, „îmi pare rău”, „te înțeleg” și alte expresii de acest gen.
9. Atingeți-vă unul pe celălalt
Îmbrățișați-vă când vă vedeți, țineți-vă de mâini la cinema, pupați-vă dimineața, făceți-vă unul altuia câte un masaj după o zi lungă, deoarece atingerile oferă sentimente de siguranță și încredere, care satisfac cele mai de bază instincte și întăresc afecțiunea pentur cel iubit. Sufletul trăiește în corp, iar atingerile ating sufletul și așa îți arăți cel mai bine dragostea.
10. Fii recunoscătoare
De multe ori, spui „mulțumesc” unui trecător care ți-a făcut loc pe trotuarul îngust, unui vânzător care te-a servit sau unui străin pe drum, dar acasă uiți să-i mulțumești partenerului pentru o cană cu ceai, haine curate sau o masă delicioasă. Scrie o listă cu toate lucrurile pentur care vrei să-i mulțumești partenerului tău, citind-o vei simți deja cum crește dragostea dintre voi și îți vei da seama ce persoană specială ai lângă tine.
11. Fii realistă
Psihologii sunt convinși că cea mai bună căsnicie este aceea aranjată, dar trebuie să ții minte totuși câteva lucruri:
- refuză iluzia inițială;
- realizează și acceptă că partenerul se va schimba;
- acceptă că sunteți absolut diferiți;
- sentimentele voastre nu vor mai fi niciodată aceleași.
O relație este mereu despre doi oameni și chiar dacă uneori vă mai certați, este important să vă întâlniți la jumătatea drumului și să vă rezolvați problemele. Dacă tu ai făcut deja câțiva pași și nu observi pe nimeni să se îndrepte către tine, atunci fii foarte atentă cu cine ai de-a face și ce îți dorești de la viață.