Iată cele mai întâlnite semne ale unui dezechilibru hormonal.
1. Apariția bruscă a acneei
Coșurile și punctele negre apar atunci când porii sunt blocați, dar dacă se întâmplă brusc, acest lucru se datorează dezechilibrului hormonal. De exemplu, un nivel scăzut de androgen duce la apariția acneei corporale. Aceste schimbări sunt cel mai des observate în adolescență, când se scapă foarte greu de acnee.
2. Dureri de cap dese
Potrivit endocrinologilor, motivul din cauza căruia ai dureri de cap frecvent este un nivel scăzut de estrogen, un hormon feminin produs de ovare, ce controlează sistemul metabolic, creierul și coloana vertebrală. Tocmai de aceea, dacă ai prea mult sau prea puțin estrogen, există riscul apariției migrenelor sau a stării proaste în mod constant.
3. Insomnie
Insomnia este foarte periculoasă, deoarece are legătură cu un nivel scăzut de progesteron. Dr. Traci Johnson, specialist în terapia somnului, spune că progesteronul te relaxează în mod natural, te calmează și îți normalizează somnul. Schimbările acestui hormon duc deseori la insomnii. Potrivit specialiștilor de la Academy of Psychosomatic Medicine, estrogenul și progesteronul sunt foarte scăzute la femeile care abia au născut, de aceea, unele femei pot întâmpina dificultăți ale somnului în această perioadă, dar în alte cazuri n-ar trebui să se întâmple.
4. Transpirație abundentă
Transpirația bruscă sau febra sunt cel mai comun semn că ceva este în neregulă. Hormonii controlează temperatura corporală, deci dacă ai un dezechilibru hormonal, o să te simți foarte fierbinte imediat. Acest simptom este mai întâlnit după menopauză, când nivelul hormonal este instabil și indică o problemă în organism.
5. Oboseală constantă
Cu toții suntem obosiți din când în când. dar dacă te simți mereu fără puteri, chiar și atunci când ai parte de suficiente ore de somn, atunci experimentezi un dezechilibru hormonal. Medicii au scris că oboseala cronică poate fi provocată și de problemele cu tiroida.
6. Schimbări bruște de greutate
Dacă ai un dezechilibru hormonal, vei acumula kilograme indiferent de ceea ce mănânci. Absența sau surplusul unor hormoni pot face organismul să depoziteze grăsimea și să piardă masa musculară. De exemplu, excesul de estrogen, cortisol sau insulină și un nivel scăzut de testosteron duc la acumularea grăsimii în abdomen, iar nivelul mic de hormon tiroidian încetinește metabolismul, ceea ce duce la creșterea masei corporale.
7. Căderea părului
Căderea excesivă a părului este cauzată de hormonii tiroidieni, insulină și testosteron. De exemplu, testosteronul îi face pe bărbați să fie mai masivi și păroși, dar când femeile au un nivel ridicat, de cele mai multe ori, ele chelesc. În anumite condiții, un hormon derivat din testosteron încearcă să distrugă foliculi de păr, ceea ce duce la căderea acestuia.
8. Probleme digestive
Mulți oameni au fost în situația în care au avut probleme cu stomacul atunci când erau nervoși. Un asemenea efect este cauzat de eliberarea masivă a hormonilor, situație datorată stresului. Un studiu efectuat de University of Texas a demonstrat că nivelul mare de estrogen influențează microflora din intestine, iar alte studii au arătat cum nivelul mare de hormoni din ovare duce la crize și dureri de stomac.
9. Foame necontrolată
Organismul uman sintetizează hormonii responsabili de foame și un dezechilibru duce la accese de necontrolat. Doctorii au descoperit că există doi hormoni care echilibrează senzația de foame, leptina și grelina. Leptina scade senzația de foame, iar grelina face exact opusul, ne anunță când este momentul să mâncăm.
10. Uitare
Uitarea constantă și lipsa capacității de concentrare sunt provocate de mai mulți factori, printre care dezechilibrul hormonal, respectiv prea puțin cortisol și estrogen. Studiile au arătat că absența estrogenului cauzează uitarea, incapacitatea de concentrare și mintea încețoșată, iar nivelul mic de cortisol influențează memoria pe termen scurt.
11. Schimbări ale sânilor
O schimbare în ceea ce privește dimensiunea sânilor este destul de des întâlnită când vine vorba de probleme hormonale. O scădere bruscă a estrogenului influențează elasticitatea și catifelarea pielii, motiv pentru care sânii își schimbă forma, volumul și aspectul. În plus, în interiorul sânilor apare ceva solid care cauzează disconfort. Potrivit National Cancer Institute, aceste schimbări apar foarte rar și nu au de-a face cu cancerul, ele au legătură doar cu hormonii și sunt mai frecvente chiar înainte de menopauză.
11 simptome ale dezechilibrului hormonal, pe care orice femeie ar trebui să le știe
Cele mai multe sisteme din organismul nostru sunt controlate de hormoni, încât atunci când producția lor este destabilizată, acest lucru ne influențează starea de spirit, comportamentul și înfățișarea.