Există 6 simptome care îți arată că ai ficatul suprasolicitat și ar fi bine să le iei în considerare.
1. Confuzie
Dacă ficatul îți este suprasolicitat, nu mai poate filtra sângele cum trebuie și toxinele ajung până la creier. Când acest lucru se întâmplă devii confuză, ai probleme de memorie și întâmpini dificultăți în luarea deciziilor.
2. Glicemie mică
Ficatul este, de asemenea, responsabil de menținberea unui nivel de glicemie perfect și când el este stresat aceasta scade dramatic. În mod normal, Ficatul trebuie să proceseze glucoza produsă imediat după o masă, dar dacă, din diverse motive, glucoza nu poate fi eliberată în sânge, nivelul acesteia la analize scade foarte mult. Drept urmare, te simți obosită, ești enervată și nu te poți concentra.
3. Dezechilibru hormonal
Ficatul este responsabil și de echilibrarea hormonilor, iar unul care funcționează deficitar creează un dezechilibru între estrogen și testosteron, ceea ce pentru o femeie duce către un sindrom premestrual dificil.
4. Schimbări de dispoziție
Starea ta de spirit depinde de funcționarea creierului și când toxinele ajung la acest nivel începi să ai probleme de memorie și să ți se schimbe frecvent starea de spirit. Anxietatea și depresia devin ceva normal pentru tine, dar dacă observi astfel de stări, cel mai bine ar fi ca înainte să iei orice medicament să consulți un specialist care să-ți poată da tratamentul potrivit.
5. Imunitate scăzută
Cei care răcesc des și au probleme respiratorii frecvente cred că lipsa vitaminei C este problema, dar puțini sunt aceia care știu că ficatul are un rol foarte important în menținerea sistemului imunitar. Deci cu cât mai sănătos este ficatul cu atât mai bine vei lupta împotriva virusurilor și a bacteriilor.
6. Apnee în somn
Apneea în somn este caracterizată prin pauze în respirație, care pot dura 10 secunde, dar pot bloca căile respiratorii chiar și 2-3 minute, în cazuri grave, iar aceste scurte perioade adunate constituie jumătate din timpul total de somn. Unul dintre cele mai întâlnite simptome ale apneei este sforăitul.
Moduri de a îmbunătăți activitatea ficatului
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să adopți o dieta sănătoasă. Acest lucru nu înseamnă neapărat să te torturezi cu diete restrictive ci să urmezi câteva principii:
- Consumă doar 20 g fructoză pe zi.
- Renunță la uleiul vegetal, care provoacă inflamații.
- Evită sucurile.
- Regimul tău alimentar ar trebui să includă un echilibru între alimentele animale și cele vegetale, care își aduc aportul necesar de amino-acizi.
- Mănâncă mai multe legume verzi.
- Renunță la alcool.
- Nu uita de marile surse de sulf: ouă, usturoi și ceapă.
6 semne că ficatul tău nu te mai suportă
Ficatul este unul dintre organele detoxifiante din corp și duce o muncă grea în fiecare zi. Acesta ajuge rapid să fie stresat și să nu mai poată filtra toate toxinele, care ajung în stare de repaos pe depozitele de grăsime.