De la artă până la bucătărie, diverse culturi fac lucrurile diferit, iar somnul nu este o excepție. Vezi în continuare care sunt tradițiile legate de somn din jurul lumii, obiceiuri care te vor face să te întrebi dacă până și sforăitul este universal.
1. Guatemala: A dormi cu Păpușile Grijii
Potrivit tradiției maiașe din Guatemala, dacă ești trist sau îngrijorat, îți poți găsești liniștea dormind cu Păpușile Grijii sub pernă. Credința populară spune că a doua zi dimineață, când te vei trezi, nu vei mai avea nici o problemă.
2. Bali: Somnul de frică
Somnul de frică sau todoet poeles este unic, el se întâlnește doar în Bali și Indonezia, unde oamenii sunt cunoscuți pentru faptul că adorm în situațiile stresante.
3. Japonia: Dormitul în public
În Japonia, oamenii muncesc foarte mult, ceea ce-i face să tragă un pui de somn până și la birou. Cercetările au demonstrat că dacă dormi puțin la muncă sau pe mijloacele de transport în comun, vei avea o productivitate mai mare și vei reuși să te concentrezi mai bine.
4. Mexic: Dormitul în hamac
Oamenii din Mexic preferă să doarmă în hamac, nu în pat.
5. Norvegia: Copiii dorm afară
În Norvegia, este ceva normal să vezi un copil în căruț, fără părinți. Adulții consideră că dacă își lasă odraslele afară, să respire aer curat și rece în timp ce dorm, acest lucru le va întări micuților sistemul imunitar. În plus, Norvegia este una dintre cele mai sigure țări în care poți trăi, deci îți poți lăsa lucrurile nesupravegheate.
6. Spania: Siesta
O zi normală de lucru în Spania durează între orele 09:00-13:30 și se continuă de la 16:30 până la 20:00. În timpul pauzei de prânz, oamenii se duc acasă, mănâncă bine și dorm puțin.
7. Marea Britanie: Dormitul dezbrăcați
Potrivit cercetărilor efectuate de The National Sleep Foundation, o treime din cei chestionați în Marea Britanie au declarat că dorm dezbrăcați.
8. Statele Unite ale Americii: Dormitul cu animale
Există teorii care contrazic beneficiile dormitului alături de animalele de casă, dar americanii preferă această modalitate. Studiile de piață sugerează că peste 70% din deținătorii de animale împart patul cu prietenii blănoși.
9. Afganistan: Încăperi cu mai multe utilități
Conceptul de dormitor separat nu prea există în Afgansitan. Toate camerele dintr-o casă au mai multe întrebuințări. Când vine momentul culcării, oamenii despăturesc saltelele și întind un cearceaf, apoi dimineața le strâng la loc.
10. Dormitul împreună
Până în secolul al 19-lea, dormitul întregii familii împreună era ceva normal în America și Anglia. În ziua de astăzi se mai practică în Asia, Africa și America Latină și se presupune că are multe beneficii, printre care o coeziune mai mare a familiei, dar și dezavantaje, respectiv lipsa de intimitate.
11. Ora de culcare a copiilor
Multă lume presupune eronat că toți copiii din lume se culcă la aceeași oră, dar lucrurile stau cu totul altfel:
- În Olanda, copiii se culcă, de obicei, între 18:30-19:00;
- Noua Zeelandă, Australia și Marea Britanie - 19:00-20:00;
- Indonezia, Canada, Filipine, America, Thailanda și China - 20:00-21:00;
- Japonia, Vietnam, Singapore, Malaezia - 21:00-22:00;
- Coreea de Sud, Taiwan, India, Hong Kong - 22:00-22:30.