În urma analizei consecințelor pe care le au banii asupra societății, iată 12 urmări ale dispariției totale a banilor.
1. Mai puține divorțuri
În urma unui studiu de piață s-a putut observa că cele mai multe despărțiri au loc din cauza problemelor cu banii, deci dacă ar dispărea banii, ar dispărea și acest stres, ceea ce în timp ar însemna mai puține divorțuri.
2. Mai multă pace în loc de război
Unele dintre cele mai mari războaie au avut loc din cauza banilor, deoarece orice țară vrea să controleze cât mai multe venituri. Nici un ban ar însemna, evident, nici un război pe această temă.
3. Fără oameni ai străzii
Unii oameni consideră că un acoperiș deasupra capului ar trebui să fie asigurat de către stat, dar societatea este departe de a putea asigura așa ceva, însă ceea ce se întâmplă este că imobiliarele au devenit o afacere din ce în ce mai înfloritoare, în timp ce chiriile cresc pe zi ce trece și oamenii sunt dați afară din casă, deoarece nu mai au cum să-și achite datoriile. Dacă n-ar exista bani, nimeni n-ar avea nevoie de așa ceva pentru a-și asigura un acoperiș deasupra capului și toată lumea ar avea unde să locuiască.
4. Mai puțin materialism
Multă lume consideră că materialismul este același lucru cu dragostea pentru bani, deci dacă n-ar exista bani, n-ar exista nici materialism sau cel puțin acesta ar lua o altă formă.
5. N-ar mai exista luxul
În categoria de lux se încadrează ultimele tehnologii și excursii în țări exotice, dar fără bani, aproape oricine ar putea face ceva ca să aibă parte de aceste lucruri, iar consumul irațional ar dispărea, oamenii deveind mult mai raționali și aprecind mult mai mult ceea ce au sau pot face.
6. Schimburi pe bază de servicii
Dispariția banilor ar însemna revenirea la un sistem de plată pe baza serviciilor oferite sau a altor obiecte date la schimb. Cu toate acestea, oamenilor le-ar fi greu să stabilească un „preț” corect, întrucât mărfurile s-ar schimba mereu, deci totul s-ar baza pe nevoile de moment.
7. Online shopping-ul ar căpăta o nouă formă
Se poartă din ce în ce mai mult cumpărăturile pe Internet, dar dispariția banilor fizici ar schimba această afacere. S-ar pune mai mult accent pe monedele virtuale și pe schimbul de obiecte online.
8. Schimbări în procesul de angajare
În ceea ce privește angajările, ar putea apărea două modificări: fie oamenii s-ar duce la muncă fericiți, pentru că n-ar mai trebui să lucreze din greu și să facă ore suplimentare pentru a lua câțiva bani în plus, fie nimeni nu s-ar mai duce deloc la muncă, pentru că n-ar mai avea scopuri legate de bani, caz în care s-ar modifica și alte lucruri din societae, pentru că altfel totul ar fi în derivă.
9. Resursele s-ar termina mai repede
Dacă n-ar mai fi nevoie de bani pentru a cumpăra diverse lucruri, resursele ar dispărea mai repede, deoarece toată lumea le-ar putea căpăta cu ușurință, resursele naturale având și ele de suferit.
10. Lumea ar fi mai puțin conectată
Nici un ban ar însemna nici un contract între țări și economia mondială ar fi în criză. De pe urma acestei consecințe, cel mai mult ar suferi Uniunea Europeană, dar pe de altă parte, țările vecine și-ar întări legăturile, însă acest lucru ar însemna și lipsa posibilității cetățenilor normali de a mai călători în afara granițelor, ca măsură de siguranță.
11. Mai puține diferențe între țările bogate și cele sărace
Dacă n-ar mai exista nici un ban în lume, ar dispărea și diferențele de ordin economic dintre țări, care ar deveni egale din punct de vedere al importanței.
12. Mai puțină corupție
Dispariția banilor ar face corupția să fie mai mică și oamenii n-ar mai putea fi la fel de mult exploatați, mai ales pentru că banii n-ar mai fi implicați în plată, iar bogații n-ar mai fi considerați chiar atât de bogați. Desigur, s-ar face în continuare trafic de influență, dar aceasta este o altă poveste.
12 lucruri care s-ar întâmpla dacă n-ar mai exista bani
Istoricii sunt de părere că primele obiecte metalice folosite pe post de bani au apărut în anul 5000 înainte de Hristos, dar monedele au evoluat în mod constant, astfel încât trăim înconjurați de bani, care ne controlează viețile.