Aceste trucuri simple sunt foarte eficiente și îți vor proteja bunurile de hoți, fără să trebuiască să-ți instalezi sisteme de alarmă scumpe.
1. Ascunde-ți bunurile de valoare când ai invitați
Dacă ai invitați și mai ales dacă vine cineva străin în casa ta, cum ar fi un instalator, electrician sau zugrav, bagă-ți undeva lucrurile de valoare, ca să nu aibă oamenii timp să se uite în jur și eventual să te catalogheze ca fiind o țintă bună. Desigur, acest lucru nu înseamnă că toți oamenii muncitori sunt de fapt hoți sub acoperire, dar trebuie să fii prevăzătoare.
2. Nu-ți lăsa telefonul să sune
Unii spărgători se documentează înainte și îți află numărul de telefon fix. Ei se duc apoi lângă ușă și încearcă să sune la tine, pentru a vedea dacă telefonul este lăsat să sune, caz în care înseamnă că nu este nimeni acasă, sau dacă cineva ridică receptorul și ei nu mai pot să intre. De aceea, când pleci de acasă este bine să dai la minim volumul acestuia, pentru a induce hoții în eroare când nu aud nici un sunet.
3. Încuietori de încredere
Potrivit datelor strânse, cei care intră în casă cu forța petrec în jur de 60 secunde să spargă un lacăt. Din acest punct de vedere, încuietorile cilindrice sunt cele mai ușor de păcălit, iar cele mai complicate sunt cele care necesită o cheie cu barbă dublă, motiv pentru care este recomandat să cumperi încuietori de încredere, din surse autorizate și să încui de fiecare dată ușa când ieși din casă.
4. Protejează ferestrele
Hoții pot intra și pe geam, nu numai pe ușă. De aceea, este recomandat să pui gratii la geam dacă stai la primele două etaje și ar trebui să ai o rută de scăpare dacă cineva inconștient te prinde când ești în casă.
5. Ai grijă de grădina ta
Mai ales dacă stai la casă și ai curtea ta proprie, ai grijă ca spațiul din jurul casei tale să fie bine ordonat și grădina îngrijită, ca posibilii hoți să fie descurajați și să creadă ce cineva are grijă constant de casă. De asemenea, iarna dă zăpada la o parte de pe potecă și spală geamurile tot timpul anului.
6. Folosește-te de psihologia inversă
Hoților le este frică să nu fie prinși, de aceea se intimidează în fața unui semn pe care scrie „obiectiv protejat” și atunci când văd un beculeț de alarmă nu mai încearcă să intre.
7. Aruncă ambalajele rupte
Dacă arunci cutiile de electrocasnice întregi, atunci riști să atragi atenția hoților, așa că pentru a evita problemele, rupe cutia în bucăți mai mici, ca să nu mai fie atrăgătoare.
8. Prefă-te
Închipuie-ți că pleci un pic de acasă și ești deja în stația de tramvai când observi o persoană dubioasă care dă târcoale blocului. Aceasta s-ar putea să aștepte fix momentul potrivit pentru a acționa, adică atunci când ești tu plecată. Nu-ți fie frică să te întorci și să faci cu mâna cuiva de sus, chiar dacă este doar o persoană imaginară, pe care numai tu o poți vedea, deoarece astfel hoțul va crede că mai e cineva acasă.
9. Verifică încuietorile
Dacă observi zgârieturi pe clanță, înseamnă că cineva a încercat să-ți spargă casa, deci înainte de a deschide ușa și a intra în casă, verifică bine aspectul exterior, ca să poți reacționa în spirit de autoapărare, dacă este cazul, și să chemi repede poliția.
10. Lasă soarele să intre
Dacă sunt trase toate perdelele, draperiile și jaluzelele pentru mai mult de câteva zile la rând, atunci acesta este un semnal că nu e nimeni acasă, deoarece puțini sunt aceia care chiar preferă întunericul. Deci când pleci de acasă, asigură-te că nu lași toate geamurile acoperite ci creează iluzia că ar fi cineva acasă.
11. Pune pe lângă gard și ferestre plante care se scutură ușor
Ca să transformi un gard obișnuit într-o barieră, plantează pe lângă el plante care se scutură ușor, iar la geamuri pune trandafiri cu spini. Aceste plante le vor face hoților viața mult mai grea, vor crește posibilitatea de a fi văzuți și te vor avertiza pe tine din timp când ajungi acasă că ceva nu este în regulă.
12. Nu oferi informații personale la telefon
Ar trebui să fii atentă la ce fel de sondaje răspunzi prin telefon, deoarece nici o companie serioasă nu-ți va cere date despre conturile bancare sau alte informații personale, cum ar fi CNP-ul și ce ține de programul tău de muncă. Aceasta este una dintre metodele prin care hoții află tot felul de informații despre cineva și găsesc metodele potrivite de a sparge casa cuiva.
12 lucruri care-ți protejează casa în absența ta
Conform statisticilor oficiale, numai în Barcelona, sunt sparte aproximativ 7000 de apartamente anual, însă tu ai șansa să-ți protejezi casa când pleci pentru o perioadă mai lungă de timp.