Când pleci undeva trebuie însă să ții cont de câteva lucruri, care pot face diferența între o excursie absolut fantastică și o ieșire ratată.
Reguli pentru un picnic ideal
1. Pune grătarul pe nisip sau piatră și dacă nu găsești locul perfect sapă un pic în pământ pentru a ți-l face singură.
2. Când aprinzi focul nu turna benzină sau motorină direct în flacără, pentru că s-ar putea ca acestea să ia foc și flacăra să ajungă până în sticla din mâna ta.
3. Pentru a opri furnicile să se mai urce pe masa ta cu mâncare așază fiecare picior al mesei într-un recipient cu apă sau dacă vrei să iei masa diret de pe o buturugă sau pe pătură pune în jur câteva frunze de mentă sau coji de castravete, pentru că asta sperie orice furnică.
4. Poți ține la distanță țânțarii cu salvie și rozmarin fie presărate din loc în loc fie adăugate pe foc, pentru a răspândi o aromă mai puternică.
5. Folosește o pungă speciaaă sau o ladă frigorifică pentru a-ți menține mâncarea proaspătă și a nu o umple de bacterii.
6. Încearcă să nu te lași influențată de râul alături de care ești sau de lac. Dacă vrei să speli vasele înainte de a ajunge acasă, atunci folosește o găleată pe care eventual o poți goli înainte de plecare la rădăcinile unui copac.
Dacă te-a muşcat o căpusă
7. Nu încerca să o îndepărtezi imediat prin apucarea ei directă și întinderea pielii, deoarece s-ar putea să rămână părți din ea în pielea ta și căpușele sunt purtătoare de multe boli grave.
- acoperă zona cu ulei vegetal;
- fă o buclă dintr-un șiret sau o bucată de ață și prinde capul căpușei;
- trage ușor de capetele aței și scoate căpușa;
- păstrează căpușa și du-o imediat la un laborator, pentru a verifica daca nu cumva era infectată.
Ține minte că doctorii sunt cei mai în măsură să scoată căpușele și să analizeze problema.
Dacă te-ai ars
8. Dacă arsura este mică:
- taie un cartof crud sau un morcov și pune-l pe arsură;
- toarnă apă rece pe zona arsă și pune sare apoi așteaptă ca sarea să se usuce și să cadă de la sine.
9. Dacă arsura este mai serioasă:
Aplică o peliculă subțire de cremă sau spray cu antibiotic și pune un bandaj steril, altfel ți se vor lipi hainele de arsură.
Dacă ai fost otrăvită
10. Trebuie să îți cureți cât mai repede organismul de substanța nocivă și să neutralizezi toxinele. Pentru a face acest lucru poți lua cărbune medicinal sau:
- adaugă 2 lingurițe de ghimbir în 600 ml apă fierbinte, amestecă bine apoi dă printr-o strecurătoare. Bea de-a lungul zilei 50 ml din această infuzie caldă;
- fierbe pentru cinci minute 3-5 linguri de scorțițoară appi strecoară și bea 2-3 căni cât timp încă este fierbinte;
- să nu bei alcool dacă ai luat otravă, pentru că va înrăutăți treburile.
Dacă ai fost înțepată de o albină
11. O albină moare mereu după ce înțeapă pe cineva, dar nu înainte de a-și lăsa acul la locul faptei. Dacă vei încerca să găsești acul după îndepărtarea albinei vei reuși doar să te alegi cu o infecție. Dacă nu poți rezista până ajungi la secția de urgențe atunci folosește un simplu card de plastic, pus într-un unghi de 45 grade în fața insectei și apăsând un pic pe piele trece-l peste zona înțepăturii apoi folosește un produs antiseptic.
Dacă te-ai tăiat
12. Evaluează situația cu calm și uită-te să vezi întâi cât de gravă este tăietura, adică daca este adâncă, sângerezi și dacă există vreun risc de infecție.
Dacă este o rană mică, dar nuai nici un produs antiseptic spală totuși rana cât poți de bine cu apă caldă și săpun apoi aplică deasupra rășina unui conifer.
Dacă sângerarea este acută și pulsează, asta înseamnă că a fost atinsă o arteră și trebuie să pui un bandaj la aproximativ 2 cm mai sus de tăietură, până ajungi de urgență la spital.