Încearcă una dintre variantele DIY de mai jos şi vei spune adio arsurilor solare în cel mai scurt timp.
Unt de cacao, ulei de cocos, ulei de măsline şi gel de aloe vera
Untul de cacao, unul dintre cele mai bogate soluţii hidratante naturale, conţine acizi graşi, care sporesc şi elasticitatea pielii. Uleiul de cocos ajută pielea să se regenereze. Uleiul de măsline pătrunde în piele fără să blocheze porii şi conţine antioxidanţi care neutralizează radicalii liberi vinovaţi pentru deteriorarea pielii. Gelul de aloe vera are proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante, dar şi compuşi activi care diminuează disconfortul resimţit la nivelul pielii după expunerea excesivă la soare.
Combină 3 linguri de gel de aloe vera, 1 lingură de ulei de măsline, 2 linguri de ulei de cocos, 1 lingură de unt de cacao şi 15 picături de ulei esenţial de lavandă, amestecând până obţii o pastă cremoasă. Păstreaz-o într-un borcan, la loc răcoros şi ferit de razele soarelui. Compoziţia îţi ajunge pentru întreaga vară. Pentru o senzaţie plăcută la nivelul pielii, o poţi depozita la frigider.
Pastă de cartofi
Există două variante pe care le poţi încerca, întrucât cartofii sunt recunoscuţi pentru proprietăţile calmante în cazul arsurilor minore, având şi o oarecare capacitate de a reduce inflamaţia. Prima variantă ar fi să foloseşti felii de cartof bine spălate în prealabil pe zona afectată. A doua, şi cea mai eficientă, este cea pe bază de suc de cartofi.
Ai nevoie de doi cartofi, o răzătoare, un blender sau un cuţit şi un ghemotoc de vată, dischete din bumbac sau o bucată de tifon. Spală bine cartofii şi apoi rade-i sau procesează-i într-un blender. Nu este nevoie să îndepărtezi coaja, dar asigură-te că i-ai spălat cu simţ de răspundere. Dacă foloseşti blenderul, insistă până capătă consistenţă lichidă. Dacă sunt prea uscaţi, adaugă puţină apă.
Înmoaie bine un ghemotoc de vată în compoziţie şi aplică pe zona afectată. Mai eficient este să înmoi tifonul în acest remediu şi să aplici tifonul pe zona afectată.
Dacă foloseşti răzătoarea, aplică-i direct pe zona afectată. Poţi de asemenea, să feliezi cartofii şi să îi aplici aşa pe zona afectată.
Ceai verde cu mentă
Menta răcoreşte în mod natural şi calmează, iar arsurile solare nu fac excepţie. Acidul tanic şi teobromina din ceaiul verde ajută la ameliorarea durerii şi grăbesc vindecarea, atunci când ceaiul este aplicat local.
Ai nevoie de un litru de apă fiartă, 5 pliculeţe de ceai verde şi 3 ceşti de frunze proaspete de mentă.
Fierbe apa şi toarn-o peste pliculeţele de ceai verde şi frunzele de mentă, într-un borcan pe care îl acoperi cu un capac. Lasă compoziţia deoparte timp de o oră, după care strecoar-o şi răceşte-o. Foloseşte dischete de bumbac sau tifon pentru a aplica acest lichid direct pe zona afectată.
Dacă nu ai ceai verde la îndemână, acesta poate fi înlocuit cu succes de ceaiul negru.
Castravete rece
Scapi instantaneu de disconfort cu ajutorul castravetelui rece, iar proprietăţile antioxidante şi analgezice încurajează vindecarea, ameliorând starea generală a pielii afectate.
Ai nevoie de 2 castraveţi proaspeţi, răciţi bine şi de un blender sau un cuţit.
Varianta mai rapidă este cea folosind felii de castravete. Odată ce o parte a feliei se încălzeşte, o poţi întoarce, pentru a prelungi efectul.
Dacă vrei un efect de durată, răceşte castraveţii şi introdu-i în blender, pentru a obţine o pastă. Pentru o consistenţă mai cremoasă, poţi adăuga şi gel de aloe vera sau amidon de porumb.