Vezi ce semne îți arată că ar trebui să-ți duci de urgență animalul la veterinar în loc să cauți explicații pe internet.
1. Refuză mâncarea
Dacă animalul tău de companie refuză mâncarea pentru mai mult de o zi, acesta este un motiv serios să-l duci la veterinar de urgență. Cu atât mai mult cu cât pare să dea semne de oboseală, dacă vomită sau refuză să bea apă.
Lipsa apetitului poate indica o tumoare, infecție, paraziți intestinali sau afecțiune gastrică.
2. Sete exagerată
Ține cont de faptul că pisicile și câinii care mănâncă hrană uscată și bobițe beau mai multă apă decât cei care au o dietă diversificată.
Fii atentă cât de multă apă bea animalul tău de companie, pentru că prea puțină duce la deshidratare și prea multă este semn de diabet sau probleme cu rinichii. Volumul mediu la câini este de 20-70ml/kg de corp în fiecare zi, iar la pisici de 60-120 ml.
3. Se ascunde
Fiecare animal este diferit, dar când unul super prietenos începe să se ascundă în orice gaură, acesta este un semn rău.
Dorința de a se ascunde se leagă de sentimente de inferioritate și neliniște, mai ales dacă este asociată cu refuzul de a mânca, de a-și face toaleta sau stres. Dacă o pisică încearcă se se ascundă undeva sus, atunci însemamnă că vrea să scape de purici.
4. Agresivitate subită
Dacă animăluțul a devenit dintr-o dată agresiv, deși nu i-ai făcut nimic, poate avea o suferință fizică, mai ales dacă face urât de la primele atingeri, oricât de ușoare ar fi. Alte probleme ar putea fi dureri dentare, artrite, accidentări și infecții, iar acestea sunt doar câteva dintre cauzele schimbării bruște de personalitate.
5. Urinarea frecventă
Nu ignora dacă un câine sau o pisică începe să folosească litiera mai des sau culoarea urinei este alta, mai ales dacă are false încercări de urinare.
Ține cont de faptul că puii și câinii bătrâni folosesc mai des toaleta, iar acesta este un semn de incontinență urinară, diabet, infecții de tract urinar sau boli de rinichi.
6. Se linge prea des
Dacă se linge singur prea des înseamnă că are anumite probleme de sănătate. Unul dintre motive este că zona respectivă îl mănâncă sau doare pe dinăuntru. Mai poate fi vorba despre o alergie sau purici, iar câteodată, pisicile se ling pentru a alunga stresul sau anxietatea. Pe de altă parte, dacă un câine se linge între degete, în zona cozii sau între coapse, este vorba despre o alergie. Dacă un câine linge obiecte ciudate, podeaua sau pereții ori își linge des buzele, atunci este vorba despre o afecțiune gastro-intestinală.
7. Ceva în neregulă cu ochii
Ochii roșii, secreții sau pleoape căzute sunt simptome ale prezenței virușilor sau infecțiilor. De exemplu, o secreție curată la o pisică, înseamnă că aceasta a căpătat un virus, iar dacă secreția este de culoare galbenă sau verde este vorba despre o infecție în organism.
Ochii roșii mai înseamnă accidentări, alergii, afecțiuni ale corneei sau boli cronice.
8. Somn îndelungat
Pisicile pot dormi până la 13-16 ore pe zi sau mai mult, dacă sunt plictisite, dar există și alte motive ale unui somn îndelungat, printre acestea se numără stresul, peritonita, leukosis, boala Lyme sau SIDA pisicească, așa că mai bine le duci la veterinar.
La câini, excesul de somn indică probleme ale glandei tiroide, diabet, infecții sau stres.
9. Blana compromisă
O pisică bolnavă nu are puterea să se lingă și astfel să-și păstreze blana curată și asta poate fi din cauza artritei.
Dacă animalul tău de companie lasă mult prea mult păr pe oriunde merge el se confruntă cu o boală de piele, malnutriție, lipsă de vitamine, alergii sau chiar o tumoare.
10. Probleme respiratorii
Dacă observi că animalul tău de companie respiră greu, fără a fi făcut ceva deosebit, du-l la medic urgent. O asemenea stare este periculoasă, pentru că poate fi vorba despre acumulare de lichid în plămâni sau probleme de inimă.
11. Schimbarea culorii gingiilor
Pisicile și câinii au, în mod normal, gingii de culoare roz deschis, în afara celor care s-au născut cu ele negre. Dacă gingiile și-au schimbat culoarea, du-ți animalul la veterinar. Gingiile albe sunt semnul pierderii de sânge, cele roșii indică febră, infecții, ingerarea subtanțelor toxice sau probleme dentare, albastre sau mov înseamnă arată lipsa oxigenului, iar cele galbene probleme de ficat.
12. Holbarea la un perete
Deși uneori chiar văd ceva în locul respectiv, din păcate, motivul în cazul holbatului intensiv este, de cele mai multe ori, o convulsie sau amețeală, dureri de cap, tumori, encefalită, otrăvire sau atac de cord.
12 semne că ar trebui să-ți duci animalul de companie la veterinar
Din nefericire, animalele de companie (încă) nu pot spune cu voce tare ce este în neregulă. De aceea, un străpân bun ar trebui să cunoască mai multe simptome de boală ale animalelor domestice.