Dacă animalului tău de companie îi place să se alinte cu siguranţă va sta când îi faci masaj. Principalele beneficii ale masajului la animale sunt că eliberează stresul atât la proprietar cât şi la animal, în plus va realiza o conexiune mai puternică între tine şi câinele sau pisica ta. Sesiunile de masaj vă relaxează pe amândoi şi vă oferă posibilitatea să petreceţi timp de calitate împreună.
Câteva dintre celelalte beneficii care survin din masarea animăluţului tău se referă la diminuarea durerilor de orice fel, îmbunătăţirea circulaţiei sanguine şi reducerea tensiunii musculare, pe lângă faptul că ameliorează simptomele artritei. Dacă, de exemplu, ai un câine şi te decizi să foloseşti în scopuri terapeutice masarea lui, vorbeşte întâi cu veterinarul, pentru a te asigura că nu are vreo problemă medicală pe care să o agravezi involuntar.
Poţi începe prin a te uita pe internet la diverse tutoriale, pentru a învăţa mai multe tehnici de masaj sau poţi participa chiar la câteva cursuri de specialitate, care sunt însă un pic mai scumpe, dar te învaţă şi ceva anatomie câinească.
Cotidianul New York Times oferă cititorilor câteva sfaturi utile când vine vorba despre masarea câinilor.
1. Fă-te comodă
Aşează un prosop sau o pătură pe jos, pe care câinele tău să se poată întinde şi unde tu să poţi sta într-o poziţie comodă. Ţine cont totuţi că trebuie să ai şi tu pe ce să-ţi sprijini spatele şi unde să-ţi întinzi picioarele, iar cea mai bună metodă pentru asta este să pui câinele undeva mai sus, eventual pe o masă lată, timp în care să te sprijini de un perete, astfel încât să nu fii nevoită să te mişti prea mult. Totul trebuie să fie comod, departe de factori perturbatori precum televizorul, alte animale sau membrii familiei.
2. Începe uşor şi observă reacţiile căţelului
Pentru că este vorba despre ceva mai mult decât o simplă joacă cu animalul tău de companie, trebuie să faci aproximativ o mişcare pe secundă, ca să nu îl traumatizezi. Păstreză-ţi ritmul şi nu apăsa prea tare, deoarece masajul este mai uşor decât al unui om tocmai pentru a evita disconfortul câinilor şi reacţiile nedorite, cum ar fi să se întoarcă brusc să te muşte.
3. Învaţă tehnici de palpare
Asta te va ajuta să găseşti orice eventuală rană, tumoare sau zonă sensibilă, lucruri care te vor face să-l duci la o vizită mai aprofundată la veterinar.
4. Lasă-ţi câinele să preia conducerea
Fii atentă la limbajul corporal al câinelui şi la comportamentul lui. Nu insista pe ceva dacă lui nu îi place. Dacă se ridică şi începe să se plimbe, acesta este semnalul că şedinţa de masaj s-a terminat. Dacă ţi se pare că nu se simte bine, atunci încearcă să apeşi mai încet.
4 beneficii ale masajului canin
Desigur că sună ciudat să-ţi masezi câinele, dar există adevărate beneficii ale acestei activităţi.