Sunt doar câteva modalităţi simple de a combate efectele exceselor alimentare pe care le-ai făcut în perioada Sărbătorilor de Paşti.
Şi tu te simţi puţin vinovată pentru că ai făcut excese alimentare de Paşti, că ai mâncat mai mult decât era cazul? Încearcă aceste trucuri, iar pierderea în greutate este la un pas de succes:
1. Bea apă. Oamenii confundă adeseori setea cu senzaţia de foame, aşa că data viitoare când simţi că îţi vine să mănânci resturi de cozonac, pască sau oua roşii rămase de la Paşte, îndreaptă-ţi atenţia mai întâi către apă. Faptul că bei apă te ajută, în acelaşi timp, să te simţi sătulă, să îţi simţi stomacul plin. Unii experţi în dietă sugerează să sorbi puţină apă (sau ceai cu gheaţă) chiar înainte să te aşezi la masă.
2. Setează-ţi obiective realiste, uşor de îndeplinit. Jumătate de kilogram sau cel mult 1 kilogram pe săptămână este un obiectiv care poate fi atins.
3. Construieşte-ţi mese prin care te răsfeţi. Dacă îţi permiţi să mănânci tot ceea ce vrei la 2 mese principale la fiecare 21 de mese, nu te vei supune la nişte reguli suficient de dure pentru a-ţi submina eforturile de pierdere în greutate. Şi te vei simţi mai puţin privată de micile plăceri culinare.
4. Numără până la 10. Studiile sugerează că o poftă, în medie, durează aproximativ 10 minute. Aşa că înainte de a ceda în faţa tentaţiilor rămase de la masa de Paşte (cozonac, pască, ouă roşii, drob, friptură de miel şi altele), setează-ţi un cronometru mental care să ajungă la zero după ce aştepţi 10 minute. Foloseşte acest timp pentru a rezolva un lucru de pe lista ta de activităţi zilnice; alege o activitate care îţi va oferi un sentiment de împlinire - şi ieşi din bucătărie.
5. Mănâncă mai des. Oamenii care au reuşit să îşi menţină greutatea corporală şi să nu acumuleze kilograme mai mulţi ani la rând tind să mănânce, în medie, de 5 ori pe zi. Mesele mici, mai light şi mai frecvente, îţi reduc apetitul, îţi cresc nivelul de energie, îţi îmbunătăţesc starea de spirit şi chiar îţi stimulează metabolismul, de vreme ce procesul de digestie în sine arde calorii.
6. Fă-ţi promisiuni săptămânale (pe care să le respecţi). Nu încerca să îţi schimbi total dieta peste noapte. Dacă faci prea multe schimbări de-odată, şansele sunt destul de mari ca tu să fii şi mai frustrată şi să renunţi. În loc de asta, mai bine faci o singură schimbare; de exemplu, să mănânci cel puţin un fruct pe zi, în fiecare săptămână.
7. Începe cu 10%. Oamenii care încep această luptă cu kilogramele concentrându-se doar pe îndeplinirea a 10 procente din obiectivele lor pe termen lung în tot ceea ce ţine de pierderea în greutate au cele mai multe şanse de a avea succesul dorit, în cele din urmă. Odată cu pierderea primelor kilograme vin şi cele mai mari beneficii pentru sănătate, mai ales că grăsimea de pe abdomen este de obicei prima care se topeşte, iar aceasta este cea mai periculoasă.
8. Condimentează-ţi mesele şi preparatele cu sos picant, cu ardei iute sau salsa. Acest condiment iute poate ţine loc de maioneză şi are multă savoare, fără a avea însă caloriile pe care le înglobează maioneza. Poţi servi salsa alături de un burger vegetarian sau cu pui sau peşte.
9. Renunţă la o treime din cantitatea din farfurie. Atunci când iei cina în oraş, încearcă să reduci tentaţia de a-ţi curăţa farfuria (a se citi a mânca tot din farfurie) cu ajutorul unui truc simplu: dă la o parte o treime din preparatul din faţa ta. Poţi lua acasă, la pachet, acea parte pe care nu o mănânci chiar în acel moment. Încearcă să aplici regula aceasta şi la tine acasă şi mănâncă din farfurie doar două treimi.
10. Las-o mai uşor cu alcoolul. Chiar dacă ai consumat băuturi alcoolice de Paşte, aminteşte-ţi că alcoolul este o sursă de calorii. Atât berea, cât şi vinul au calorii de care uneori nici nu ţii cont. Concluzia este că, dacă vrei să slăbeşti, rezumă-te la consumul de apă.
11. Scrie bileţele pentru tine. Pentru a te ajuta să te menţii pe calea cea bună, lipeşte bileţele şi post-it-uri adresate ţie pe frigider şi pe uşa dulapului din bucătărie. Poţi să pui semne de exclamare, semne de STOP precum semnele de circulaţie sau poţi să scrii întrebări de genul "Îmi place mâncarea asta atât de mult încât aş vrea să o port?".
12. Stai departe de băuturile acidulate. Băuturile carbogazoase sunt o sursă majoră de calorii goale în dieta oamenilor din ziua de azi. Dar fluidele acestea nu îţi satisfac apetitul la fel de bine precum alimentele solide. Aşa că, dacă tânjeşti şi ţi-e poftă de ceva dulce, mai bine alegi o variantă pe care o poţi mesteca, decât să o sorbi în formă lichidă. Iar dacă îţi este foarte sete, alege apă sau ceai neîndulcit în locul unei băuturi carbogazoase. (Sursa)