Sunt gesturi mai mici sau mai mari, care îţi vor aduce zâmbetul pe buze şi te vor ajuta să vezi lumea într-o lumină ceva mai pozitivă, chiar şi atunci când pare că nori grei de furtună s-au adunat pe cerul tău.
1. Alege recunoştinţa creativă
Scrie cuiva drag un bileţel de mulţumire şi lasă-l fie pe frigider, fie pe biroul persoanei respective sau chiar ascunde-l în buzunarul hainei sau în agenda pe care o are mereu la îndemână. Spontaneitatea ta va fi răsplătită.
Foloseşte-ţi talentul pentru a aduce zâmbetul pe buze celor din jur. Fie că este vorba despre prăjiturelele de casă pe care toată lumea le adoră sau pur şi simplu un obiect confecţionat de tine, cu siguranţă vei smulge un zâmbet, iar asta îţi va îmbunătăţi şi ţie starea de spirit.
Trimite o fotografie sau un video înregistrat spontan cuiva drag. Poate fi o fotografie cu tine sau ceva ce ştii că îi va plăcea persoanei respective. Important este să le arăţi celor din jur că te gândeşti la ei. Toate aceste gesturi se vor întoarce, zilnic, în favoarea ta, întărind relaţiile pe care le ai cu cei din jur.
2. Stai dreaptă şi zâmbeşte!
Postura influenţează echilibrul hormonal, care la rândul lui îţi dictează dispoziţia. O postură corectă îţi sporeşte atitudinea pozitivă, reduce stresul şi te ajută să te simţi mai bine în orice situaţie. Încearcă să fii energică şi să zâmbeşti ori de câte ori ai ocazia.
3. Stabileşte în fiecare zi câte un ţel mărunt
Nu trebuie să-ţi propui să cucereşti lumea, ci doar să ai un motiv pentru a merge mai departe. Un scop bine definit îţi oferă energia necesară şi îţi pune creativitatea în mişcare, determinându-te să fii mai pozitivă în fiecare zi. Îndeplinirea acestor ţeluri, mai mari sau mai mici, îţi va spori încrederea în forţele proprii şi îţi va da o stare constantă de bine.
4. Trimite-ţi un e-mail în fiecare zi
Petrece câteva momente în fiecare zi în care să îţi trimiţi un mesaj despre ceva ce te-a făcut fericită. Transformă acest gest într-un obicei. Denumeşte acest e-mail "Amintire" sau "Nu uita", astfel încât să îl poţi diferenţia de celelalte mesaje din inbox. Adaugă în aceste e-mailuri gândurile pozitive. Le poţi organiza pe toate într-un dosar pe care să îl poţi revedea cu plăcere ori de câte ori ai nevoie de un strop de optimism în viaţa ta. Poţi adăuga imagini sau cuvinte motivaţionale dacă timpul îţi permite. În timp, vei obţine un jurnal al fericirii, pe care îl poţi deschide când simţi că dispoziţia ta scârţâie. Îţi vei aminti astfel, de fiecare dată, că lucrurile mărunte sunt cele care te pot face fericită. Există chiar şi aplicaţii pentru telefon care te pot ajuta să ţii un astfel de jurnal al fericirii.
5. NU mai aştepta weekendul!
Ţi se întâmplă adesea să te gândeşti că abia aştepţi să treacă timpul pentru ca weekendul să îţi aducă liniştea, distracţia şi fericirea de care ai nevoie? Această tactică este cât se poate de greşită! Fii fericită astăzi! Încearcă să nu mai laşi nici măcar o zi să treacă fără să simţi că ai un motiv pentru a fi fericită. Altfel, nu faci decât să te condamni la nefericire constantă, întrucât adesea ajungi ca în weekend să te gândeşti cu groază la problemele pe care urmează să le întâmpini în săptămâna care urmează. Nu te mai gândi că vei fi fericită cândva în viitor, ci alege să te bucuri de fiecare moment. Găseşte acea sursă de bucurie din fiecare zi şi concentrează-te asupra ei. Bucură-te de prezent.
6. La ce te gândeşti?
Îţi petreci timpul gândindu-te la greşelile pe care le-ai făcut la job sau în viaţa personală, în general? Îţi trec prin minte persoane care nu te-au tratat cum ţi-ai fi dorit şi te gândeşti cum să le vii de hac? Îţi faci griji pentru un viitor în care lucrurile poate nu se vor întâmpla conform planului tău? Ei bine, tiparul tău de gândire te condamnă la nefericire.
Încearcă, în schimb, să îţi umpli mintea cu gânduri despre cât de frumoasă este viaţa, despre ceea ce apreciezi la cei din jur şi despre modul în care vei profita de fiecare ocazie pentru a pune bazele unui viitor strălucit. Gândind pozitiv sporeşti şansele ca fericirea să-şi facă loc în viaţa ta. E firesc să mai ai şi gânduri negative uneori, dar nu le lăsa să îţi acapareze mintea. Alege să transformi fiecare pahar pe jumătate gol într-unul pe jumătate plin.
7. Răbdare!
Cultivă răbdarea atunci când treci prin situaţii pe care nu le poţi controla. Uneori trebuie să strângi din dinţi şi să mergi mai departe, alteori trebuie să primeşti veştile proaste cu un zâmbet. Alege să nu devii o victimă a situaţiilor stresante care nu depind de tine. Dacă o situaţie nu poate fi controlată sau modificată, alege să o accepţi aşa cum este şi să ai încredere că totul va fi bine. Găseşte mereu un motiv pentru a zâmbi şi încearcă să îţi dai seama că şi experienţele neplăcute te ajută să îţi defineşti mai bine fericirea.
8. Fii tu însăţi
La finalul zilei, trebuie să fii împăcată cu deciziile pe care le-ai luat, iar asta înseamnă uneori să acţionezi împotriva curentului, cu riscul de a fi judecată. Vestea bună este că nu eşti singura. Fiind sinceră cu tine însăţi şi cu cei din jur, dezvolţi relaţii autentice, care îţi vor fi de folos când ai mai mare nevoie de sprijin. Vei atrage oameni care te cunosc şi te acceptă aşa cum eşti, alături de care orice experienţă, oricât de neplăcută, devine mai uşor de digerat. Alegând să fii vulnerabilă te vei înconjura de oameni care îţi împărtăşesc viziunea şi astfel, împreună, veţi fi de neoprit.
9. Nu fugi de supărare
Aşa cum cei curajoşi nu sunt cei care nu au cunoscut teama, ci aceia care o cunosc foarte bine şi acţionează în pofida acestui sentiment neplăcut, aşa şi cei fericiţi sunt cei care ştiu că uneori mai trebuie vărsate şi câteva lacrimi. Treci prin fiecare stare încercând să te simţi bine în pielea ta în orice situaţie. Nu vrei sp te simţi tristă, sau speriată sau respinsă. Însă atunci când încerci să îngropi aceste experienţe negative, le împiedici şi pe cele pozitive să se manifeste. Dacă nu ai cunoscut tristeţea, ai şanse mai puţine să recunoşti fericirea. Împacă-te cu toate tipurile de emoţii, inclusiv cu tristeţea. Las-o să îşi facă de cap, după care ridică-te, scutură-te de praf şi zâmbeşte!
10. Renunţă la otravă
Atunci când te încăpăţânezi să fii supărată e ca şi când ai lua câte o linguriţă de otravă în fiecare zi, aşteptând ca inamicul să dispară. Din păcate, însă, furia nu face decât să te otrăvească pe tine şi nimic mai mult. Imaginează-ţi, în schimb, cum ar fi să treci peste toate experienţele negative care te împiedică să ai o relaţie acceptabilă cu persoana care ţi-a greşit. Poţi alege să rămâi supărată sau poţi alege să nu laşi greşelile trecutului să te macine. Oricât de greu ar părea, iartă. Înţelege că acţiunile persoanei nu au fost corecte, dar alege să fii tu cea care acceptă că a greşi e omeneşte şi mergi mai departe ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Vei fi surprinsă că unele dintre relaţiile cu cei care ţi-au greşit se pot dovedi a fi mult mai puternice după o astfel de experienţă.
11. Fii gata în cel mai scurt timp
Consumi mai multă energie atunci când trebuie să te mobilizezi decât atunci când trebuie doar să te mişti în continuare. Dacă, spre exemplu, trebuie să mergi la sală în fiecare zi, ai nevoie de mai multă energie şi motivaţie să te trezeşti dimineaţă, să găseşti echipamentul şi apoi să porneşti la drum. Odată început antrenamentul, însă, depui mult mai puţin efort pentru a-l duce la bun sfârşit.
Aşadar, fă pregătirile astfel încât să ai cât mai puţină nevoie de energie în momentul respectiv. Pregăteşte de seara echipamentul, stabileşte exact ora la care te trezeşti şi ora la care pleci, gândeşte-te şi la alte lucruri de care vei avea nevoie pe parcursul zilei şi îţi va fi mult mai uşor să te trezeşti dimineaţă. Dacă îţi planifici cu grijă activităţile, vei avea mult mai puţine motive să te răzgândeşti pe parcurs, pentru că totul va părea mai simplu.
12. Nu mai spune "Nu pot"
Spunând asta îţi limitezi autonomia. Autonomia este acea senzaţie că tu eşti cea care alege ce se întâmplă în viaţa ta. S-a demonstrat că autonomia are un mare impact asupra fericirii decât bunăstarea financiară. Alege să spui, mai degrabă, "Aleg să nu...". Astfel recapeţi senzaţia de control asupra vieţii tale, te simţi mai puţin limitată şi, implicit, mai fericită. Întocmeşte o listă a autonomiei, în care să notezi lucrurile din viaţa ta pe care le poţi controla, precum oamenii alături de care îţi petreci timpul, activităţile, modul în care acţionezi, ce mănânci, cu ce te îmbraci şi nu numai. Având o listă cu lucruri pe care le poţi face aşa cum vrei tu vei fi mai fericită şi te vei concentra mai puţin asupra lucrurilor pe care nu le poţi schimba.
Tu ce alegi să faci pentru a fi fericită în fiecare zi?