Eşti cunoscută în grupul de prieteni drept cel mai aspru critic în materie de vocabular, gramatică şi ortografie? Judeci comentariile de pe Facebook şi Instagram în funcţie de aceste aspecte? Ei bine, conform unui nou studiu, înclinaţia către folosirea corectă a limbii împarte indivizii în două categorii.
Cercetătorii de la University of Michigan au constatat că personalitatea poate trăda modul în care un individ răspunde, de exemplu, unor erori în textul unui e-mail: extrovertiţii sunt tentaţi să ignore erorile gramaticale şi de altă natură, în timp ce introvertiţii tind să ia acest aspect foarte personal, judecând în mod negativ individul care a scris textul.
Pentru acest studiu, publicat în jurnalul PLOS ONE, cercetătorii au întrebat 83 de oameni dacă gramatica este importantă sau nu pentru ei. Ulterior, au rugat subiecţii să citească răspunsuri pentru un anunţ al unui individ aflat în căutarea unui coleg de apartament. Răspunsurile fie nu prezentau greşeli, fie conţineau greşeli gramaticale şi de ortografie. Participanţii au fost rugaţi să spună ce părere au despre inteligenţa celui care a scris, dar şi despre cât de sociabil presupun ei că ar fi acesta. În plus, subiecţii au fost rugaţi să spună câte ceva despre propria personalitate. La finalul studiului, au fost întrebaţi dacă au identificat greşeli şi, dacă da, cât de mult i-au afectat acestea.
Cei care au afirmat că gramatica este un aspect important pentru ei la începutul studiului aveau mai multe şanse să simtă că le-a fost stricată ziua în momentul în care se loveau de greşeli în textul unui e-mail. Cei care s-au arătat profund deranjaţi de greşelile gramaticale s-au dovedit a fi mai puţin agreabili. Cei care s-au arătat deranjaţi de greşeli de ortografie s-au dovedit a fi mai conştiincioşi şi mai puţin deschişi.