Jeleurile:
Ai putea gandi ca sunt cele mai delicioase placeri, mult mai delicioase decat ciocolata, dar terapeutul nutritionist Nicola Ragon- Paxton de la ilovegreens.co.uk spune ca sunt incredibil de periculoase. "Practic sunt zahar curat", precizeaza aceasta. "Aveti grija la nivelul de zahar din sange, care aduce dupa sine urmari grave!", tine sa ne mai precizeze.
Fa-ti provizii ca un nutritionist: 3 trucuri eficiente
Sucul de portocale:
Oamenii sunt de regula uimiti de cantitatea de zahar din sucul de portocale. Daca esti in cautare de vitamine( si gust deosbit)din fructe, mai degraba mananci intregul fruct decat sa ii bei doar sucul."Cu siguranta nu ar trebui sa bem o substanta atat de zaharoasa daca tinem la silueta noastra si la sanatate", spune cercetatorul in obezitate, Zoe Harcombe.
Sucul dietetic:
Este de regula preferatul nostru atunci cand trebuie sa ne numaram caloriile, dar este oare cu adevarat cea mai buna alegere sucul dietetic? Potrivit nutritionistului de la Lifesum, Lovisa Nilsson, NU! "Desi nu contine calorii sau zahar, indulcitorii artificiali contribuie la luarea in greutate si la obezitate, intrucat provoaca foame, mai precizeaza aceasta. Mai degraba opteaza pentru apa pura in locul sucului dietetic.
Fast-food chinezesc:
Nu poti sa negi ca e profitabil( si delicios), dar daca mancarea ta delicioasa contine compusi ca monosodiul glutamat(MSG), care este de regula gasit in astfel de mancare, s-ar putea sa te alegi cu mai mult decat ai platit. "MSG a fost asociat cu diverse simtome ca durerile de cap, palpitatii, transpiratie si frisoane- totusi cercetatorii nu au gasit o legatura concreta intre acestea", explica Ragon- Paxon. Este totusi foarte asemanatoare cu o substanta naturala pe care o gasim in mancaruri naturale ca parmezanul si ciupercile.
Margarina
Evita lucrurile false. Ragon-Paxon spune ca nu iti faci nicio favoare mancand margarina in loc de unt." Este plina de aditivi si coloranti, iar pana nu demult continea grasimi hidrogenate, care erau strans legate de cresterea riscului de accident vascular. Producatorii de margarina au scos acum acest tip de grasimi, dar le-au inlocuit cu un alt ulei procesat despre care noi nu stim prea multe."
Ketchup-ul:
Are cu siguranta cel mai bun gust in combinatie cu chipsurile si cartofii prajiti, dar ketchup-ul nu este atat de bun pentru organism precum pare. "Desi rosiile contin o multime de proprietati nutritive, magazinele au adus la raft produse facute din rosii, dar cu foarte mult zahar in compozitie", spune Nilsson."Zaharul este adaugat pentru a oferi o aroma si un gust mai bun produsului si pentru a-i ascunde gustul acid. Acesta contine de asemenea si sare". Lovisa mai spune ca e ok sa mananci ketchup moderat, dar cand incepi sa il adaugi la orice tip de mancare s-ar putea sa ai o problema.
Kebap:
Cand ai baut cateva beri dupa munca, poate fi tentant sa te opresti la un fast-food in drum spre casa sa mananci un kebap. Dar poate ar fi de preferat sa o iei pe alt drum. "Kebap-ul depaseste orice limita a sanatatii din cauza carnii folosite", spune Ragon-Paxon. "Este inghetata si combinata cu apa, zahar, condimente, conservanti si alti aditivi, inainte de a fi pusa in kebap."
5 alimente sanatoase care devin periculoase daca faci exces
Painea alba:
Carbohidratii au fost impachetati gresit in ultimii ani- dar nu trebuie sa te lasi amagita pentru a ramane sanatoasa. Asigura-te intotdeauna ca ai ales culoarea potrivita! "Graul rafinat creste riscul de diabet de gradul 2, creste presiunea arteriala, ca de altfel si obezitatea", explica Nilsson. "Daca te impaci bine cu orezul, painea si pastele, opteaza cat poti de des pentru varianta "maro" a acestora, care reduce riscurile imbolnavirii.".
Iaurtul cu aroma:
Harcombe este de parere ca naturalul este mai bun si atunci cand vorbim despre iaurturi. "Cu tot felul de arome, grasimea iese la iveala, iar zaharul si culoarea patrund adanc si ele. Ce e rau in a manca iaurt simplu? Mancarea adevarata ar trebui sa aiba gust bogat, cremos si natural! Iaurturile cu arome vor avea doar un gust dulce, artificial si ieftin( dar nu sunt tocmai ieftine caci tu platesti pentru reclama!)".
Ciocolata menajera:
Daca ai o slabiciune pentru ciocolata( si cine nu are?), ai fi istet sa te gandesti la ce tip de ciocolata consumi. "Orice ciocolata cu un procent de cacao mai scazut de 70 este menajera si bogata in zaharuri", spune Harcombe." Cand mananci ciocolata bogata in zaharuri, iti este greu sa te opresti, tocmai de aici si tendinta de ingrasare. "Invata sa te obisnuiesti cu gustul ciocolatei amarui si nu vei mai ajunge niciodata inapoi la dependenta de lucrurile dulci.".
Popcorn la microunde:
Popcornul este intotdeauna o alegere buna cand vine vorba de gustare, nu? GRESIT! " Punga in care avem popcornul este plina de aditivi", spune Ragon-Paxon. "Este destul de simplu sa iti faci singura, intr-un recipient, popcorn, adaugand ingredientele de baza. Deci nu ai nicio scuza!".
Mancarea "de-a gata":
Visul oricarui bucatar lenes! Mancarea de-a gata este tentanta cand ambii sunteti extenuati si infometati dupa munca. " Mancarea de-a gata este de regula preparata din compusi ai acizilor grasi", spune Nilsson. "Acesti compusi sunt considerati a fi cel mai periculos tip de grasimi. Spre deosebire de grasimile naturale, acestea iti cresc colesterolul si sunt periculoase, intrucat produc riscul de artere infundate care pot duce la boli ale inimii, atacuri de cord si atacuri cerebrale."
Maioneza cu grasimi putine:
Daca esti de parere ca faci o alegere mai sanatoasa, mai gandeste-te odata. "Nu as atinge asta nici sa fiu platit.", spune Harcombe. "Grasimile scazute in astfel de produse sunt echivalente cu inlaturarea grasimilor naturale si inlocuirea lor cu cele artificiale.".
Citeste si:
3 alimente recomadate de medicii dermatologi
Copilul tau refuza sa manance? Japonezii iti arata cum sa il convingi sa o faca!
5 alimente de toamna care au grija de silueta ta