Ştii, deja, că există anumite alimente pe care nu trebuie să le congelezi sub nicio formă. Cu toate acestea, ai idee care sunt acele alimente de care te poţi bucura în urma congelării şi cum anume trebuie să procedezi pentru ca alimentele să îşi păstreze calităţile pentru mai mult timp?
Iată o listă cu alimente pe care nu ştiai că le poţi congela, dar şi cum să procedezi pentru a le congela în mod corespunzător:
1. Ciuperci
Curăţă orice urmă de murdărie, taie codiţele şi feliază-le subţire. Aşază-le pe o foaie de copt şi lasă-le aşa la congelator pentru 2 ore, după care transferă-le într-un recipient etanş.
2. Avocado
Taie-l în două, îndepărtează sâmburele şi congelează-l într-un recipient etanş sau scoate pulpa, amestec-o cu zeamă de lime sau lămâie şi dă pasta la congelator.
3. Cafea
Dacă ai preparat prea multă cafea, nu o arunca! Toarn-o într-o tăviţă pentru cuburi de gheaţă, iar după ce a îngheţat, o poţi transfera într-un recipient etanş. Poţi dezgheţa apoi cuburile pentru a folosi cafeaua la prăjituri sau pentru băuturi răcoritoare pe bază de cafea.
4. Vin
Procedează ca în cazul cafelei şi cu vinul rămas într-o sticlă desfăcută. Îl poţi dezgheţa apoi când ai nevoie de vin pentru gătit.
5. Ouă
Poţi congela ouăle dacă le baţi înainte, ca pentru omletă sau dacă separi albuşurile şi gălbenuşurile, congelându-le în recipiente separate. Important de ştiut este că gălbenuşurile trebuie bătute cu sare sau zahăr. Ai grijă să etichetezi recipientele pentru gălbenuşuri, astfel încât să ştii pe care le foloseşti în cazul unei prăjituri, spre exemplu.
Foloseşte ouăle congelate numai în preparate ce presupun tratare termică, precum fierbere, coacere sau prăjire. Pentru a le dezgheţa, lasă-le în frigider peste noapte.
Bonus: Albuşurile congelate devin mai pufoase atunci când le baţi dacă le laşi la temperatura camerei pentru jumătate de oră.
6. Usturoi
Curăţă căţeii de usturoi şi congelează-i întregi, într-un recipient etanş. Sunt mai uşor de tocat atunci când sunt parţial îngheţaţi.
7. Cartofi
Cartofii pasaţi sunt ideali pentru congelare, însă poţi congela şi cartofi care au fiert timp de 5 minute. Îi poţi găti rapid în tigaie odată ce i-ai scos de la congelator.
8. Lapte
Poţi congela laptele în cutia de carton sau în punga de plastic în care a fost ambalat iniţial sau îl poţi turna în tăvi pentru cuburi de gheaţă. Acelaşi principiu se aplică şi pentru smântână, lapte bătut sau iaurt.
9. Chipsuri
Introdu punga de chipsuri în congelator şi scoate-o cu câteva minute înainte de a le consuma.
10. Unt de arahide
Dacă ai găsit recipiente la promoţie, le poţi depozita în congelator pentru câteva luni bune. Ba chiar poţi congela şi recipientele deja deschise, pentru a le prelungi durata de valabilitate.
11. Orez şi paste gătite
Congelează resturile de orez sau paste şi consumă-le mai târziu, după ce le-ai dezgheţat şi încălzit, adăugându-le în prealabil câteva linguri de apă. Pastele pot fi dezgheţate şi încălzite simultan, introducându-le într-o sită şi turnând apă fiartă peste ele.
12. Ceapă tocată
După ce a fost congelată, ceapa va trebui lăsată mai mult pe foc la călit, pentru a elimina umezeala suplimentară generată de metoda de depozitare.