Pentru a fi sigură că-ți iese cum trebuie o mâncare, iată ce greșeli trebuie să eviți de acum înainte:
1. Adăugarea uleiului în apă când fierbi paste
Unii oameni adaugă puțin ulei în apa în care fierb pastele, fie pentru a preveni lipirea acestora fie pentru a împiedica apa să dea pe dinafară, dar acest truc este o ideea greșită dacă ai de gând să faci paste cu sos, pentru că uleiul creează o peliculă ce rămâne pe paste și le împiedică să preia aromele sosului.
2. Strecori pastele și le treci pe sub un jet de apă
Când pastele sunt gata, majoritatea oamenilor le scurg apa în exces, dar păstrarea acelei ape dă de fapt mai multă aromă preparatului, iar dacă faci paste cu sos, apa va ajuta aceste două ingrediente să fie mai consistente. În plus, spălarea pastelor și adăugarea uleiului sunt exact motivele pentru care sosul nu rămâne pe ele.
3. Aștepți prea mult până să amesteci pastele
Este important să amesteci pastele imediat, deoarece la început se lipesc cel mai tare, din cauza faptului că atunci iese la suprafață amidonul din ele.
4. Prepari carnea prea repede
Ar trebui să scoți carnea din frigider, ca să se dezghețe complet și să ajungă la temperatura camerei înainte de a o găti, pentru că altfel, carnea rece se gătește inegal, iar la suprafață se arde și în interior rămâne crudă.
5. Tai carnea prea repede
Când gătești carne, majoritatea sucurilor sunt în interior, deci e mai bine să aștepți un pic înainte de a o tăia, pentru ca sucurile să se poată întinde și să mai gătească bucata de carne din interior spre exterior.
6. Amesteci orezul
Dacă nu faci risotto, e mai bine să nu amesteci orezul, deoarece altfel îi activezi amidonul, care face ca orezul să fie lipicios.
7. Ridici capacul când gătești orez
Dacă gătești orez într-o cratiță cu capac, abține-te de la a ridica capacul pentru a verifica conținutul, deoarece când faci acest lucru, eliberezi căldura și partea de la suprafață va fi mai puțin făcută decât cea de jos. De asemenea, se va crea un dezechilibru între proporțiile de orez și apă, iar orezul va ieși prea uscat.
8. Prăjești în ulei de măsline extra virgin
Acest tip de ulei arde rapid și dacă gătești ceva la temperaturi ridicate, cum ar fi o friptură, va degaja un miros neplăcut și va elibera chimicale toxice.
9. Gătești peștele încă umed
Dacă peștele este ud și îl pui în tigaie așa, mai degrabă se va face la abur decât să se prăjească și nu va avea acea crustă galbenă la sfârșit.
10. Faci legume sote
După ce ai spălat legumele, asigură-te că le usuci, altfel apa din ele va produce aburi și legumele vor fi prea moi după gătire, pierzându-și gustul și calitățile nutriționale.
11. Adaugi unt rece și smântână în piure
Adăugarea acestor ingrediente reci le va împiedica să fie absorbite corespunzător de către amidon, deci e mai bine să încălzești untul înainte și să adaugi smântâna la final, ca abia apoi să le combini cu piureul.
12. Pui prea mult într-o singură cratiță
Când faci mâncare pentru mai multe persoane, este mai ușor să pui totul într-o singură cratiță, dar dacă e prea multă mâncare, vei ajunge să ai un preparat prea uscat, deoarece căldura trebuie redusă și în special carnea, își va pierde sucurile interioare.
13. Adaugi prea curând usturoiul
Usturoiul se arde rapid, deci dacă încerci să-l prăjești mai întâi, de fapt vei strica aromele. Adaugă-l la final și totul va fi bine.
14. Nu preîncălzești tigaia
Ar trebui să încălzești un pic tigaia, cratița sau tava înainte de a adăuga ceva în ele, deoarece altfel carnea sau peștele se vor găti neuniform.
15. Nu prepari cartofii înainte de a-i băga la cuptor
Dacă bagi la cuptor cartofi cruzi, s-ar putea să se ardă la suprafață și să nu se gătească în interior. Pentru a evita acest lucru, fierbe mai întâi parțial cartofii și abia apoi pune-i în tavă la cuptor.
15 greșeli pe care le faci când prepari mâncare
Poate crezi că dacă adaugi ulei în apă când fierbi pastele acesta le va împiedica să se lipească, dar el va face pastele să nu se combine cum trebuie cu sosul și rezultatul o să te dezamăgească.