Când îţi vine rândul, vei dori să profiţi cât mai mult de ocazie, să arăţi că ţi-ai făcut temele în legătură cu compania respectivă şi să determini dacă job-ul e potrivit pentru tine. Fii precaut însă, trebuie să fii pregătit să pui întrebările corecte.
Amy Hoover, expert în resurse umane: "La primul interviu, vrei să fii sigur că pui întrebările corecte. Întreabă de postul vacant şi despre companie. Dar nu întrebări care ar putea fi retorice sau care dau impresia că nu ai spirit de echipă sau că nu eşti dispus să oferi 100%."
Singurul obiectiv al interviului este ca ei să determine dacă tu eşti o variantă bună pentru companie şi dacă ţie ţi se potriveşte locul de muncă. Restul chestiunilor pot fi dezvoltate în timpul negocierilor după ce jobul ţi-a fost oferit deja.
Iată 17 întrebări pe care să le eviţi la prima etapă a interviului, întrebări ce pot face mai mult rău decât bine:
1. Cu ce se ocupă compania dvs? Nu pune niciodată întrebări cu răspuns la un click depărtare. Mai mult, o asemenea întrebare va scoate la iveală cât eşti de nepregătit.
2. Ce salariu voi avea? Nu vorbi încă despre bani.
3. Se stă peste program?Se fac ore suplimentare? Asta ţipă de la depărtare "Sunt leneş!".
4. Cât de rapid pot beneficia de concediu? Nici nu te-ai angajat şi te gândeşti la vacanţă.
5. Cât de repede pot promova? Concentrează-te la muncă deocamdată.
6. După cât timp se măreşte salariul? Această întrebare îi transmite angajatorului că te gândeşti numai la bani.
7. Voi avea propriul meu birou? Întrebare fără rost, chiar contează?
8. Ce se întâmplă dacă nu mă înţeleg cu şeful şi colegii? Va trage concluzii că ai mai avut probleme cu colegii în trecut şi va asuma că eşti o persoană dificilă.
9. Voi avea un cont de cheltuieli? Nu ai niciun motiv să întrebi asta, şi în plus, transmite un mesaj total greşit.
10. Eşti căsătorit, ai familie? Nu pune întrebări personale, îndeosebi celui care te intervievează.
11. Pot da telefoane în interes personal? Asta transmite că nu eşti concentrat sută la sută.
12. Am auzit un zvon despre directorul general. E adevărat? Nu trebuie să aduci vorba de bârfe niciodată la un interviu. E extrem de neprofesional.
13. Monitorizaţi email-urile şi activitatea pe Internet? Trage un semnal de alarmă.
14. E nevoie să-mi eliberez cazierul şi să aduc recomandări din alte părţi? Angajatorul va fi de asemenea suspicios.
15. Pot să plec sau să vin mai devreme, atâta timp cât îmi termin treaba? Nu încerca să faci schimbări în program înainte de a fi luat jobul.
16. Cum m-am descurcat? Această întrebare îl va pune pe angajator într-o situaţie jenantă, dacă vrei feedback, trimite un mail după interviu în care să întrebi ce ai făcut bine şi ce anume are nevoie de îmbunătăţiri.
17. Am obţinut jobul? Nu vrei să pari prea nerăbdătoare.
Cea mai proastă întrebare e cea pe care nu o pui: "Să nu pui întrebări deloc poate fi mai rău decât să pui întrebări neinspirate", spune Dehorah Shane, scriitor pe carieră, speaker şi consultant media."Acest lucru spune multe despre abiltăţile tale de comunicare, personalitatea şi încrederea în tine. Îi poţi lăsa angajatorului o impresie proastă."